Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.02.2010.
20:29
Vestionline A

Zločinac iz Dobrovoljačke uhapšen pa pušten

Ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić, protiv koga se u srpskom tužilaštvu za ratne zločine vodi istraga, pušten je večeras nakon što je jutros bio zadržan na londonskom aerodromu, potvrdio je Srni u Briselu ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj. Srbiji iz Predsedništva BiH poslato upozorenje da obustavi "sve politički motivisane istrage" protiv građana BiH.

Osumnjičen za ubistvo vojnika u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici: Ejup Ganić

"Ta se situacija razrešila. Upravo sam razgovarao telefonom sa Ganićem koji je sada u automobilu i na putu sa aerodroma u hotel'', rekao je Alkalaj.

On je naglasio da će Ganić u subotu nastaviti svoje dogovorene obaveze kakve je i planirao, a "na svom radnom mestu biće prekosutra ujutro".

''Ganić je u Londonu na promociji jedne generacije studenata sa univerziteta sa kojim njegov univerzitet ima saradnju", rekao je Alkalaj večeras u telefonskoj izjavi Srni.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je u petak uveče Tanjugu da je Ganić pušten sa aerodroma u Londonu uz, kako je rekao, objašnjenje da je to urađeno iz logističkih razloga.

"Srpski biro Interpola je zbog toga zatražio zvanično objašnjenje", rekao je Dačić.

Ganić: Nisam zadržan

 

Ganić je demantovao navode srpskih zvaničnika da je zadržan na aerodromu u Londonu i za sarajevske medije rekao da je čekao prtljag na aerodromu u Londonu i da je sve, zapravo, "orkestirano iz Beograda".

 

Ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović je u petak uveče kratko prokomentarisao da je Ganić proveo sat vremena u aerodromskom odeljenju za dodatne provere.  

"Ništa neobično za aerodrome. Sve je uredu i Ganić će se vratiti nesmetano", dodao je Ahmetović.

Iz kabineta člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića poslato je upozorenje Srbiji da obustavi sve politički motivisane istrage protiv građana BiH i oštro osuđuju izjave ministra Dačića i tužioca Vukčevića da je Ganić "zadržan na londonskom aerodromu na osnovu srbijanske poternice".

"Ovi navodi su u potpunosti neistiniti i nanose ozbiljnu pretnju dobrosusedskim odnosima", upozoravaju iz Silajdžićevog kabineta, a prenose mediji BiH.

U istom saopštenju se upozoravaju srpski zvaničnici da se "uzdrže od neistinitih kvalifikacija upućenih prema građanima Bosne i Hercegovine".

"Takođe upozoravamo Srbiju da obustavi sve politički motivisane istrage protiv građana BiH, a koje za cilj imaju izjednačavanje odgovornosti za zločine koje je mahom počinio Miloševićev režim u saradnji sa vlastima Republike Srpske između 1992. i 1995. godine.", navodi iz Silajdžićevog kabineta.

Ranije večeras srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je potvrdio da je Ganić zadržan na aerodromu u Londonu.

"Ovo je predmet koji dugo radimo, vezan je za događaje iz 1992. godine. Tu je počeo rat... Ejup Ganić i još nekoliko lica su pod istragom. Iz ovoga se vidi ozbiljnost našeg pristupa i nijedna žrtva neće ostati bez zadovoljene pravde", rekao je Vukčević.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je beogradskim medijima da nema informacije o zadržavanju Ganića i da "prvi put čuje za to".

MUP Srbije raspisao je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, poternice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine.

Ganić: Branio sam BiH, Beograd je smešan
 

Ganić je prošlog februara izjavio da podizanje optužnice srpskog pravosuđa protiv njega smatra "smešnim" i dodao da su na spisku Srba "svi oni koji su branili BiH".

 

On je tada za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da je 2. maja 1992. godine kidnapovan predsednik BiH Alija Izetbegović, kao i da su "svi koji su spašavali predsednika, koji je bio simbol države sada krivi što sve nije završilo onako kako je bilo planirano".

 

Prema njegovim rečima, "kad god se srpski političari optužuju za lopovluk, njihovi mediji lansiraju kontramere da bi se smanjio pritisak".

 

"Pojedinci iz srpske politike pokušavali su da angažuju Haški tribunal na tom pitanju, ali sve optužnice protiv mene su odbačene", izjavio je Ganić.

 

On je istakao da Srbija takve priče lansira već godinama i to stalno uoči Dana nezavisnosti BiH, i dodao da više i ne obraća pažnju na takve stvari.

 

Ratni član Predsedništva BiH Stjepan Kljujić rekao je tada da "nije dobio nikakav papir, niti pročitao navodnu poternicu, koju je za njim izdalo pravosuđe Srbije", zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine 1992. godine.

 

Pripadnici Armije BiH i Specijalne jedinice MUP-a BiH napali su 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) koja se povlačila iz Sarajeva prema kasarni u Lukavici.

Dan ranije, pripadnici takozvanih "Zelenih beretki" napali su i Dom JNA u Sarajevu, gde se u trenutku napada nalazilo deset pripadnika federalne vojske.

Prema podacima Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo, u napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok je zarobljeno 215 vojnika i oficira.

Za zločine početkom rata u Sarajevu nad pripadnicima JNA do sada niko nije odgovarao.


Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je nedavno da pravosudne institucije Srbije neće dozvoliti ustupanje gonjenja pravosudnim organima BiH u slučajevima "Tuzlanska kolona" i "Dobrovoljačka ulica", za koji je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu.

Vlasti Republike Srpske dostavile su Haškom tribunalu dokaze protiv Alije Izetbegovića, Ejupa Ganića i Stjepana Kljuića, ali Hag nikada protiv njih nije podigao optužnicu.

Predmet "Dobrovoljačka" preuzelo je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, nakon što je pre nekoliko godina rasformirano Vojno tužilaštvo u Beogradu, koje je vodilo taj predmet.


Ganićeva biografija

 

Ejup Ganić, akademik i profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Obavljao je dužnosti člana Predsedništva RBiH, predsednika FBiH, rukovodioca komisije FBiH u arbitražnom postupku za Brčko. Rođen 1946. u Sebečevu, opština Novi Pazar u Srbiji. Doktorirao na Tehnološkom institutu u Bostonu, SAD. Obavljao je dužnosti člana Predsedništva RBiH, predsednika FBiH, rukovodioca komisije Federacije BiH u arbitražnom postupku za Brčko.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online