Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 22.07.2013.
20:52
Beta A

Ponovo uništena spomen-ploča žrtvama ustaša

Na ostrvu Pag, gde su bili logori Slana i Metajna, još jednom je uništena spomen-ploča žrtvama, ponovo postavljena krajem juna, kada je bila komemoracija stradalim u kompleksu ustaških logora Jadovno, saopštilo je danas Srpsko narodno veće (SNV).

To je treći put od početka 1990-tih godina da je spomen-ploča uništena i to nedugo po postavljanju. Koordinacija jevrejskih opština, Udruženje "Jadovno 1941", Savez
antifašističkih boraca i SNV, postavili su 29. juna spomen-ploču žrtvama Slane i Metajne, delovima kompleksa ustaškog koncentracionog logora Jadovno na ostrvu Pagu.

Ploča je uništena u noći između 18. i 19. jula.

Foto: Ilustracija

Predsednik SNV Milorad Pupovac i predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus osudili su u saopštenju uništenje spomen-ploče i zatražili da se počinoci tog krivičnog dela, kao i prethodnih, nađu i kazne.

"Nedopustivo je da po treći put nema reakcije nadležnih organa, da nema reakcije onih koji su dužni da štite baštinu i sećanja na žrtve Drugog svetskog rata i na tekovine antifašizma", navode u izjavi Kraus i Pupovac i upozoravaju da je "neverovatno da su predstavnici naroda, žrtava i antifašisti usamljeni u ukazivanju na
porast revizionizma u svim sferama društva".

Dodaje se da "ravnodušnost prema tome ne samo da vređa spomen na žrtve nego i otvara prostor za fašistoidno ponašanje mladih sugrađana koji svoje odrastanje proslavljaju pevanjem ustaških pesama na gradskim trgovima prestolnice ili u podnožju spomenika u Jasenovcu".

"Takve pojave u Hrvatskoj danas ne smeju da budu problem isključivo predstavnika manjinskih grupa, već bi trebalo da budu i predmet interesovanja hrvatske državne politike", ocenili su Kraus i Pupovac.

Spomen-ploča žrtvama ustaških logora na Pagu je prvi put postavljena 1975, a uništena je 1991. Obnovljena je 2010. godine, ali je uništena posle dva dana.

Logore smrti Gospić-Jadovno-Pag osnovale su vlasti tzv. Nezavisne Države Hrvatske (NDH), a logor je postojao od aprila do avgusta 1941. godine. U njemu je ubijeno nekoliko desetina hiljada ljudi, uglavnom Srba i Jevreja.

Komemoracija je prvi put posle 1990. održana 2009. i prisustvovao joj je tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. Pre dve godine na komemoraciji je bio i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.07.2013. 21:01
Ma to nije moguce.Lazu. A ako i jeste to ucinjeno, onda su Srbi. Ako mozemo da primetimo i da je losa turisticka sezona takodje posledica rada srbske nacionalne mreze.
Utorak 23.07.2013. 12:18
Па зар је ово нека вест??? Права вест би била да је споменик одржаван и посећиван,како од стране сродника невиних жртава,тако и истинољубивих Хрвата!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online