Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 23.07.2013.
13:32
B. Božin - Vesti A

Nema života za Srbe u Hrvatskoj

Za vreme balkanskih ratova početkom 90-ih Srbi su proterani iz svojih sela u Hrvatskoj. Neke porodice su se vratile, ali im nije lako u staroj domovini, počinje reportaža pod naslovom "Tako mnogo prošlosti" u nemačkom "Berliner cajtungu".

PORUŠENO JOŠ NIJE OBNOVLJENO: Srpska kuća u Jošavici

"Iza Petrinje se uz put stišću bujne lipe i žbunja zove. Od svetlucavog Arena-centra na autoputu sa svojim prodavnicama, salonima automobila i ogromnim bioskopom, hrvatski Srbi su udaljeni samo 50 minuta. Jedno skretanje vodi putem punim rupa do ostataka kuća. Kada ste već pomislili da se vratite, pojavljuje se selo Jošavica", opisuje nemački reporter.

"Cveće na kapijama je prvi pokazatelj da kuće iza njih nisu prazne ruševine. Oko sedamdeset ljudi živi ovde, uglavnom izolovano na improvizovanim okućnicama. Sa puno prostora i puno prošlosti - i dobrom dozom prkosa."
 

"Jošavica je srpsko selo, kao i sva mesta u okolini. To se prepoznaje i po registracijama iz Novog Sada, koji leži 300 kilometara istočno, u Srbiji. Od bivših komšija neki povremeno dolaze u domovinu da je obiđu. Sigurno je da bi želeli da se vrate, ali - nema posla", ispričao je nemačkom novinaru predsednik sela Mileta Zubanović.


On je nekako uspeo sa šesnaest krava koje pasu na livadi ispred njegove velike kuće gde je nekada bio centar naselja.
 

"Ranije je većina imala i drugi stan u gradu, ali to je prošlo", rekao je 55-godišnji Zubanović.

Autobus sa kojim bi se moglo voziti u grad na posao, ne postoji. Nema ni vodovoda. Pre rata su Srbi u Hrvatskoj činili dvanaest odsto stanovništva, danas ih ima jedva četiri odsto. Od velikog egzodusa Srba u avgustu 1995. godine Hrvatska nema više problem sa manjinama, primećuje novinar "Berliner cajtunga". "Srećan put", poželeo je prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman koloni od oko 200.000 Srba, koja je na traktorskim prikolicima krenula put Srbije. Novinar podseća i na vreme kada je Hrvatska postala nezavisna država 1991. godine. Većinu Srba, piše, tada je uhvatio strah. Za to nije trebalo biti nacionalista, malo prisećanja je bilo dovoljno.

Jer, kada je Hrvatska postala nezavisna pre 50 godina - u to vreme uz pomoć Hitlerovog Vermahta - muškarci u crnim košuljama su odveli u logor većinu od tadašnjih 1.000 meštana Jošavice, od kojih je 272 ubijeno. Tokom 1991. godine, na početku balkanskih ratova, ponovo su ovuda šetali crnokošuljaši. Srbi su izgubili posao "jer su uneli nemir u kolektiv", stanovi su im oduzimani, a u nekim mestima je desetine njih odvedeno iz kuća i ubijeno.

JEDINA ZABAVA: Druženje uz pivo ispred lokalne radnje
 


Kada je hrvatska vojska umarširala 1995. godine u Jošavicu, pobeglo je, osim dva starca, svih 480 stanovnika sela. Danica Ranić i njen suprug Damjan su prvi koji su se osmelili da se vrate dve godine kasnije.


"Nije bilo struje, vrata su bila otvorena, sve je bilo opljačkano", ispričali su šta su zatekli.

Sada njihovu osmogodišnju unuku Milanu školski autobus vozi svakog jutra. Kada se vrati oko podneva, devojčici je uglavnom dosadno jer je drugo dete u selu još beba.
Da li bi bilo bolje da se Srbi iz Jošavice odreknu svoje pripadnosti, zapitao se nemački novinar.

"To im ne bi teško palo, jer govore isti jezik: srpski, hrvatski ili srpsko-hrvatski, kako god ko želi da se zove. Nacionalnost im se ne vidi na licu. Mile Zubanović, prva glava u selu, sleže ramenima, što bi otprilike moglo da znači: Ako Hrvati žele da budu pobednici u istoriji, onda mora da bude i gubitnika", zaključuje nemački reporter.
 

Od povratka ih odvraćali lažima


Od neprijateljstva, koje je pogodilo prve povratnike, sada se jedva šta primećuje.
"Mojim kolegama studentima nije bitno što sam ja Srpkinja," kazala je 25-godišnja Milijana Nožnić, koja studira ekonomiju u Zagrebu, i samo vikendom dođe u Jošavicu. Njen otac, međutim, nije mogao odmah da se vrati, jer mu je rečeno da hrvatske vlasti imaju nešto protiv njega, kao i mnogih Srba koji su strahovali od tužbi. Ipak, uz pomoć norveške ambasade saznao je da je to bila lažna izjava. Laži i glasina tada je bilo mnogo, i to je negativno uticalo na povratak Srba. Milijanin otac odlazi već godinama redovno u Nemačku, gde u blizini Darmštata radi kao sezonski radnik. Kćerka takođe želi "negde u inostranstvo", kada bude završila studije.


Žele da obnove crkvu


"Što se tiče Jošavice, Srbi u ovom selu žele da barem crkva bude obnovljena, jer je to simbol srpskog prisustva. Međutim, to će biti biće teško ostvarljivo jer izdašne međunarodne fondacije ne finansiraju takve projekte", piše nemački novinar.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.07.2013. 13:41
"Novinar podseća i na vreme kada je Hrvatska postala nezavisna država 1991. godine. Većinu Srba, piše, tada je uhvatio strah. Za to nije trebalo biti nacionalista, malo prisećanja je bilo dovoljno. "... - довољно је било само "мало" присећање... Срби су се сетили црних кошуља и слова "у" на челенки... као и хрвати... "занимљиво" је како се сад "одједном" појављују овакви чланци по медијима... и то углавном по швапским медијима.. ваљда се и они "присећају" кога су подржали, па их пече савест ...
Utorak 23.07.2013. 13:51
crnogorac boris tadic je zajedno sa josipovicem dogovorio umesto povratka stanova srbima donatorsku konferenciju za izgradnju stanova u srbiji, time je ta nesreca legalizovala exodus i poklonila preko 30 000 stanova hrvatima. srbi iz hrvatske su iseljeni, a monstruozna politika jugoslavije prema srbiji i srbima se nastavlja.umesto da srbija zauvek raskrsti sa jugoslavijom i sa nacionalnim kadrovima bivsih jugo drzava, desava se obrnuto raznorazni iz bivsih jugo drzava kroje sudbinu propasti . puno srbija ima trojanaca zahvaljujuci besmislenom deljenju drzavljanstva, kaon i izjednacavanju autohtonog i podeljenog drzavljanstva,dvojnog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online