Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 25.07.2013.
18:24
RTS A

Nikolić tik uz Jahjagu na Brdu kod Kranja

Srbija će i u budućnosti Kosovo videti kao suštinsku autonomiju i spremna je da još neke nadležnosti prepusti Prištini, ali nikada neće biti spremna da prizna nezavisnost ili potpiše bilo kakav sporazum koji bi omogućio Kosovu da bude članica UN, kategoričan je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Beograd za saradnju, ali neće priznati tzv. Kosovo, tvrdi naš predsednik
 

- Upravo ovako - razgovaraćemo, dogovaraćemo se, oni će da tvrde da je to država, mi ih gledamo kao suštinsku autonomiju. Spremni smo još mnogo toga da prepustimo Prištini, ali negde ćemo morati da stanemo i da vidimo šta smo uradili, da li nam građani žive bolje i da li je ono što smo odvojili Prištini kao svoje nadležnosti i što ćemo im dati ustavnim zakonom dovoljno ili nije, rekao je Nikolić  novinarima na Brdu kod Kranja, odgovarajući na pitanje kako vidi budućnost odnosa Srbije i Kosova.

- U svim razgovorima sa predstavnicima EU, Beograd traži da Brisel ne postavlja uslove priznavanja nezavisnosti ili bilo kakav sporazum kojim bi se Kosovu priznalo pravo da bude, na primer, članica UN. Srbija to jednostavno ne može, i ne znam koja država u svetu bi mogla, dodao je Nikolić.

Na pitanje da li ima problem što i predsednica tzv. Kosova Atifete Jahjaga prisustvuje skupu, predsednik je rekao da "nema pravo da ima svoj problem", jer su se Beograd i Priština dogovorili da Priština učestvuje na regionalnim skupovima.

- Videli ste i sami da nije bilo predstavljanja. Ja sam tu da ispunjavam ono što Srbija odluči i o čemu se Srbija dogovori, to je narodna skupština usvojila. Moje je bilo da ovde učestvujem kako ovaj skup ne bi prošao bez Srbije, rekao je Nikolić.

"Što smo gori od drugih?!"

Predsednik Srbije poručio je da region ima zajednički interes da sarađuje i ubrza proces evrointegracija i naglasio da Srbija nije "gora od drugih" i da zaslužuje da bude deo evropskog društva.

"Naše Brdo i naši Brioni"

Nikolić je, na koferenciji za novinare za koju je vladalo ogromno interesovanje medija iz regiona, ali i velikih svetskih agencija, ispričao anegdotu sa plenarne sesije kojom je opisao napredak postignut u regionalnoj saradnji i pomirenju:

"Ova inicijativa je dobar znak i već je zakazan sledeći sastanak u Hrvatskoj na Brionima. Ja sam se našalio i rekao prvi je bio na 'našem Brdu', sledeći je na 'našim Brionima', tako da možete da vidite sa koliko šale govorimo o nečemu što bi nas u prošlosti nateralo da se tučemo i da se svađamo", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da sastanak lidera regiona, svako ima svoj interes - Srbija, uz Hrvatsku i Sloveniju, da što pre postane članica EU.

Govoreći o evrointegracijama, predsednik Srbije je rekao da se ne bori da Srbija bude u EU da bi nam neko "kao pred crkvom davao novac", već da bi, kada dođe vreme za procenu, bilo ocenjeno da je država zaista uređena na način na koji su to učinili Nemci ili Slovenci.

"Evropa mora da se proširuje, ne može da ostane u granicama u kojima je sad i da kaže: 'Evo samo nam je još nedostajala Hrvatska'. A što ne nedostaje Srbija, a što ne nedostaje Crna Gora ili Makedonija? Što smo gori od drugih", upitao je Nikolić i dodao da proširenje ne znači da neko "baca novac", već da je to znak da je još jedna država postala toliko vredna da može da bude u tom društvu, da je uredila svoj pravni i ekonomski sistem, međuljudske odnose, odnose prema manjinama, ustavni poredak, borbu protiv kriminala.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.07.2013. 18:43
Toma-diploma nije ni za predsednika lovačkog društva a kamoli jedne Države. Što on iz mesta,to đavo ni iz troskoka ne može!
Četvrtak 25.07.2013. 18:55
Sad nek kaže da se nije rukovao...
Četvrtak 25.07.2013. 19:32
Umoran sam od iste šuplje priče...! Ako kojim slučajem , čovjek nije informisan šta se dešava, treba ga obavijestiti ! Nije mi jasno, kako se ne čudi šta radi njegova kolegica iz " autonomije " pored njega !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online