Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 28.07.2013.
18:11
Srna A

Bosanska policija upala u srpski hram!

Policija iz Ustikoline u Federacije BiH upala je u nedelju u portu hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Jabuci, kod Foče, tokom parastosa za 43 srpska civila ubijena 1992. godine u ovom selu, nakon čega je desetak mladića iz Srpskog narodnog pokreta 1389 odvedeno na razgovor u policiju.

Policajci povredili verska i građanska osećanja pripadnika srpskog naroda - porodica nastradalih, preživelih meštana Jabuke i ostalih građana koji su prisustvovali parastosu (Foto: Arhiva)
 


Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Foča najoštrije je osudila ovakav vandalizam pripadnika MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona i pozvala nadležne da sankcionišu odgovorne zbog skrnavljenja verskog obreda i ugrožavanja slobode kretanja srpskog naroda na teritoriji Federacije BiH.


Predsednik ove organizacije Milan Nikolić rekao je Srni da je, kada je policija upala u hram, pokušao da razgovara sa policajcem koji je na drzak i necivilizovan način, daleko od profesionalnog, tražio lica koja su, navodno, prijavili stanovnici Ustikoline.


"Predstavio se, čini mi se, kao zamenik komandira, ali od vike nisam čuo njegovo ime i prezime. Pokušao sam da mu objasnim da nema nikakvih problema da obavi razgovor sa tim mladićima, ali kada se završi parastos. On je nastavio povišenim tonom da vodi monolog i da izigrava silu dok su ga kolege čekale u policijskom džipu", rekao je Nikolić.
 

Ubijali decu i slepe

U napadu pripadnika Armije BiH 23. jula 1992. godine na selo Jabuka od 43 zverski mučenih i ubijenih Srba najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji Novo Elez, a najstarija je bila slepa starica od devedeset godina. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao, i pored brojnih saslušanja svedoka i postojanja dokaza o haranju u 11 sela oko Jabuke i zločinima nad Srbima.

On je dodao da su na taj način povređena verska i građanska osećanja pripadnika srpskog naroda - porodica nastradalih, preživelih meštana Jabuke i ostalih građana koji su prisustvovali parastosu i obeležavanju sećanja na stradale Jabučane.


"Na naše insistiranje, oni su se povukli stotinjak metara niže i sačekali da bude završen parastos, nakon čega su, drsko i uz demonstraciju verbalne sile, pozvali na razgovor u Policijsku stanicu Ustikolina desetak mladića Srpskog narodnog pokreta 1389. Svi mi koji smo bili u Jabuci saglasili smo se da ćemo krenuti sa njima", istakao je Nikolić.


Mladići su se, dodao je on, u Policijskoj stanici zadržali oko pola sata i kada su izašli rekli su da su ih fotografisali, popisali imena i pretili kaznama. Nikolić je naglasio da je policija ovu situaciju, ako je eventualno i bilo problema, trebalo da riješi drugačije.


Policija u Ustikolini navodi da je grupa građana pravila da su ih mladići vređali na nacionalnoj osnovi i da su na sebi imali majice sa dvoglavim orlom. Tvrde da su i pokazivali tri prsta i provocirali lokalno stanovništvo.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.07.2013. 18:26
Ako može da se objave imena i prezimena tih "heroja" što upadaju u Srpske svetinje mamu im yebem. Ako su imali nešto mogli su sačekati da se parastos završi.
Nedelja 28.07.2013. 18:46
Још једна неуспела провокација муслиманске врхушке задојене мржњом према свему што је српско!После овог скрнављења,свештеник обавезно да поново освешта порту храма!
Nedelja 28.07.2013. 19:11
Nedaj boze da su Srpski policajci usli u dzamiju i tako se ponasali muslimani bi vec zvali ameriku i nato da bombarduju Republiku Srpsku
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online