Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 29.07.2013.
13:31
Đ. Barović - Vesti A

Vojnike spaljivali u kontejnerima

Žrtve sa gradske deponije u Buća potoku u Sarajevu najverovatnije su 12 vojnika JNA koji su najpre masakrirani, a zatim spaljeni u kontejneru koji se nalazio iza zgrade Radio televizije Sarajevo.

Vojnici zverski ubijeni: Deponija u Sarajevu kao masovna grobnica
 

Da aspurd bude veći, tadašnji zvaničnici Ministarstva za narodnu odbranu BiH su tvrdili, a o tome postoji i zvaničan dokument, da su ti mladići ubrzo posle hapšenja - pušteni kućama! Ovo za "Vesti" tvrdi Milivoje Ivanišević, direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

Imena

Najverovatnije žrtve gradske deponije su: Đorđe (Spaso) Bjelica, (1971); Dragomir (Miladin) Đerić; (1943), Vlajko (Đorđe) Golubović, (1970), Stevan (Mirko) Đokanović, (1952), Milivoje (Ilija) Lalović, (1951), Zoran (Marinko) Marković, (1957), Nedeljko (Božidar) Vujičić, (1968), Miladin (Jovo) Vukomanović (1957). I dalje je nepoznat identitet preostale četvorice srpskih civila.

Ivanišević kaže da je reč o žrtvama od 2. maja 1992. godine, a da su istražitelji ovog Instituta, nakon višegodišnje istrage, uspeli da sklope kockice ovog užasnog masakra.


- Sve je počelo 22. aprila u naselju Dobrinja, nedaleko od aerodroma, kad se osmočlanoj vojnoj patroli JNA pokvarilo vozilo u kojem su obilazili kritična područja radi razdvajanja suprotstavljenih strana i sprečavanja mogućih oružanih sukoba. Potražili su pomoć od muslimana, ali su ih ovi odmah zarobili i odveli u kuću izvesnog Kasima Rujevića. Tu su im se pridružila još četvorica zarobljenih civila čija imena su do danas nepoznata.

- Već u toj kući su počela stravična premlaćivanja, nakon čega su svi prebačeni u garažu Gradskog saobraćajnog preduzeća gde je nastavljeno sa zlostavljanjima, da bi ih na kraju, izobličene i krvave od premlaćivanja, poubijali vatrenim oružjem u Velikom parku kod Doma policije. Njihova tela su potom bačena i spaljena u kontejneru za smeće iza zgrade Radio-televizije Sarajevo, a onda su, što je i najlogičnije, bačeni na gradsku deponiju - kaže Ivanišević.

Skenderija

Milivoje Ivanišević kaže da postoji ozbiljna sumnja da se na gradskoj deponiji nalaze i tela vojnika koja su izgorela kod Skenderije, takođe tog 2. maja 1992. godine.
- U pitanju su pripadnici JNA koje je predvodio kapetan Marko Labudović. Međutim, do danas se ne zna sudbina ni ove grupe vojnika - ističe Ivanišević.

Prema njegovim rečima, potraga za nestalim pripadnicima JNA započela je još te godine, a srpske vlasti opštine Ilidža tada su tražile od muslimanskih vlasti i zvanično obaveštenje o njihovoj sudbini.


- Odgovor su dobili od Ministarstva za narodnu odbranu BiH, sa potpisom ministra odbrane Jerka Doka, da su navedeni rezervisti pušteni i da su otišli svojim kućama. Ovo pismo je zavedeno u SO Ilidža pod brojem 02/288-1 od 21. maja 1992. Međutim, do današnjeg dana se svi i dalje vode kao nestali - ističe Ivanišević i zaključuje da je potpuno neverovatna indiferentnost vlasti u RS kada je reč o istraživanju stradanja Srba u Sarajevu.


- I dalje je na desetine lokaliteta za koje se osnovano sumnja da mogu biti mesto primarnih ili sekundarnih masovnih grobnica Srba, ali institucije u RS ne insistiraju na utvrđivanju potpune istine, već i dalje sve prepuštaju stihiji - objašnjava Milivoje Ivanišević.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.07.2013. 15:20
Јесу ли,муслимани,поносни на своје "браниоце сарајева" и нађене доказе њихових злочина?! Хоће ли ико од њихових политичара (или из тзв. невладиних организација,које су увек ту када треба оцрнити Србе!?) упутити,макар куртоазно,извињење српском народу и породицама невино страдалих Срба?!Не верујем јер да су имали образа,до сада би то и урадили.Прошло је више од 20 г. њиховог срамотног ћутања!!!
Ponedeljak 29.07.2013. 14:22
Verovatno bi vlada RS dala dobru nagradu za korisne informacije o nestalim pripadnicima JNA i Kapetan Marko Labudovic koji su izgoreli kod Skenderije 2.05. 1992 g. GDE SU POKOPANI PRIPADNICI JNA?
Ponedeljak 29.07.2013. 17:31
...i prokletoj Ameriki ce doci kraj, jer mnogo zla je pocinila srbskom narodu, dok su rusili, prvo kraljevinu Jugodoslavije srbin je stradao, a zatim je srusla po narudzbu (crklog)zlocinca TiTo i A.Hitlere, gde je srbin opet bio zrtva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online