Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 01.08.2013.
13:42
Đ. Barović - Vesti A

"Kriju kosti ubijenih Srba"

Najmanje mesec dana pre početka zvanične pretrage sarajevske gradske deponije u Buća potoku, sa ovog smetlišta je započelo tajno premeštanje posmrtnih ostataka u Visoko gde su spaljivani - tvrdi za "Vesti" Milka Klokot, predsednica regionalnog odbora Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih lica RS za sarajevsku regiju.

Milka Kokot, predsednica regionalnog odbora Udruženja porodica poginulih i nestalih Republike Srpske

Odakle Vam ti podaci?
- To su nam rekli meštani kuća u blizini ove deponije koji su pre mesec ili nešto više primetili čudne aktivnosti na deponiji, odnosno kako se stalno nešto izvlači i odvlači. Tek kada je započeta zvanična ekshumacija ove masovne grobnice, oni su "povezali kockice" i rekli nam šta se događalo.


To ipak ne znači da su tajno premeštani posmrtni ostaci?
- Ovo je veoma ozbiljna sumnja i optužba, pa je valjda logično da se u što skorije vreme ispita. Ne tvrdimo i ne optužujemo nikoga, ali da bi se izbegla svaka sumnja nadležni organi bi morali da saopšte šta se to prevozilo ka Visokom.


Da li postoji procena koliko je tela na gradskoj deponiji u Sarajevu?

- Do sada je pronađena jedna proteza, vilica, rebro, a prva procena je da je reč o desetini tela. Međutim, ta pretpostavka može da znači da se na dubini od 30 metara nalazi 10, ali i 100 tela.

Izgubila oca i brata

Koliko nestalih traži vaše Udruženje?
- Kada je reč o Sarajevu, to je 335 osoba, dok je na nivou cele BiH u pitanju 1.375 ljudi. Većina nas je napravila spomenike našim najmilijima. Čekamo da te kovčege popunimo njihovim kostima. Ja sam izgubila oca i brata. Ubijeni su 4. maja 1992. na kućnom pragu, a istraga je zatvorena jer je navodni ubica u međuvremenu ubijen.

Imate li poverenja u Institut za nestale koji se bavi ovim poslom?
- A kako da imamo poverenja kada već 21 godinu bezuspešno pokušavamo da saznamo gde su kosti naših najmilijih. Ni za jedan zločin još niko nije odgovarao. A krivaca ima mnogo, od vrha države do običnih ljudi.


Na koga mislite?
- Na sve one koji su naredili ili organizovali ubistva, na one koji su učestvovali u prikrivanju počinilaca, ali i one koji do danas ne žele da kažu gde su naši najmiliji sahranjeni.


Koji su to "oni"?
- Vrh države, ali i muslimani koji žive i u blizini ove deponije, ali i drugim delovima Sarajeva gde su Srbi brutalno ubijani, a njihova tela odvožena na nepoznate lokacije. Ako se za Srebrenicu zna i najmanji detalj, ne vidim zbog čega se tako nešto ne bi znalo i kada je reč o Sarajevu. Osim ako se istraga ne rukovodi nacionalnom strukturom ubijenih, a ne činjenicom da su stradali samo zato što su pripadali jednom narodu.

Na stratištima i džamije

Koliko ima lokacija koje još nisu istražene?
- Teško je reći jer nema opipljivih dokaza, a na većini tih lokaliteta su u međuvremenu podignute razne zgrade, parkovi, šetališta, pa čak i džamije. Tužilaštvo bi trebalo da sakupi dokaze kako bi se demantovale ove sumnje, ali ono ne radi ništa kada je reč o srpskim žrtvama. Sud BiH do sada nije presudio ni jednom od egzekutora ili naredbodavaca tih ubistava. Tužilaštvo zastupa stanovište da ako je direktni izvršilac mrtav, onda je taj slučaj zatvoren. Kao da su te ubice ubijale na svoju ruku, a ne po nečijem nalogu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.08.2013. 13:53
Аууууу!Па зар то чине "невини" муслимани???????
Četvrtak 01.08.2013. 14:45
Познавајући стање у Сарајеву и мх федерацији,уопште ме не изненађује оваква вест!Верујем да су многе кости сарајевских Срба завршиле у Поточарима и осталим назови стратиштима муслиманског народа.Надам се да ће истина изаћи на видело,кад - тад!
Četvrtak 01.08.2013. 14:45
Познавајући стање у Сарајеву и мх федерацији,уопште ме не изненађује оваква вест!Верујем да су многе кости сарајевских Срба завршиле у Поточарима и осталим назови стратиштима муслиманског народа.Надам се да ће истина изаћи на видело,кад - тад!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online