Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 20.08.2013.
18:06
Slobodna Dalmacija A

Majke sa Hvara beže od razularenih stranaca

"Scenario kao iz pakla. Više stotina mladih razularenih stranaca baulja ulicama, mnogi od njih pijani, u nedostatku javnog WC-a uriniraju po kantunima, fasadama kuća, u pitare, po spomeniku kulture, starom pozorištu... Sede po ulicama, među njima kruži alkohol i brza hrana, skidaju sa sebe ionako oskudnu garderobu, neke cure mlataraju plastičnim igračkama penisima, neki parovi otvoren imaju seks pred ljudima...". Ovako je "Slobodna Dalmacija" opisala Hvar koji su opseli mladi stranci željni provoda i bez skrupula.

Žurka počinje popodne i traje do ujutru. A ujutru apokalipsa po gradskim ulicama
 

"Nije to slika iz apokalipse, već delom prošlogodišnja, a najviše ovogodišnja hvarska realnost, koju čine mladi turisti osnaženi gostima s organizovanog krstarenja jedrilicama, realnost koja dva puta nedeljno na after bič partiju, a potom i uz nastavak bančenja po gradu, pristaje u grad Hvar", nastavlja "Dalmacija sa kuknjavom na slobodne strance".

Sledeće godine nećete doći!

 

Zamenik gradonačelnika Hvara abjan Bronzović kaže da Jaht vik sledeće godine Hvar neće videti, a to su saopštili i organizatorima festivala. Uprava grada kaže da je festival ove godine morao da se održi pošto je već postojao ugovor od ranije.

Razlog očaja stanovnika Hvara je Jaht vik, jednonedeljni festival tokom koga mladi Evropljani od 20 do 25 godina na plovilima obilaze hrvatska ostrva, zaustavljajući se na nekim radi organizovaih žurki. 

"Pošto je omogućeno gostovanje Jaht vika, postali smo taoci nekoliko stotina mladih razularenih stranaca koji su zagospodarili gradom. Gotovo da smo njihove sluge, gledaju na nas sa visine, kao da smo mi neki urođenici, a oni gazde kojima je sve dopušteno. Hvar je pogodila teška Sodoma i Gomora, stanica smo plovećoj avanturi alkoholisanoj razularenoj grupi, od koje u Hvaru osim prodavača alkohola i brze hrane malo ko ima koristi. Dolaze već dobro 'betonirani' alkoholom, verovatno i pod drugim stimulansima, a odlaze još gori", kaže zabrinuti Hvaranin. On dodaje da ne bi imao ništa protiv da je "Sodoma i Gomora" deo nekog planski izmišljenoga grada za zabavu, tipa Zrća na Pagu ili Las Vegasa, ali ne i Hvara, "grada s dugom tradicijom, kulturom, istorijom, ugledom..."

Većina Hvarana na sam pomen festivala s gnušanjem koluta očima. Kažu da je strašno videti polugole, razularene mlade, već pijane čim siđu na hvarsko tlo. Najviše ih boli, kako kažu, kada vide porodične ljude i majke s decom kako beže sa šetališta i obale pošto ugledaju "partijanere".

Vlasnica jednog butika kaže da joj se ne jednom desilo da ujutru dođu da kupe donji deo garderobe, koji su tokom noćnih bahanalija izgubili ili pocepali. Kaže da se desi i da budu toliko pijani da uriniraju u gaće, a ujutru dolaze po novo odelo da ne bi smrdeli.

"Promenila se turistička slika Hvara, polako je počela da nas zaobilazi bogatija, zvučnija, skuplja klijentela, VIP-ovci. Sada prevladava mladost, a njima se pridružuju i ove pridošlice s brodova, posebna priča. Živim u strogom centru grada, odmah pokraj rive, i ulicom ujutru ne mogu da prođem od smrada urina koji za sobom ostavljaju. Bili su i prošle godine, ali u manjem broju. Tada je jedan par ujutru u sedam sati na šetalištu imao seks pred ljudima. Skidaju se goli pa trče po gradu, vrište, pišaju gde stignu, vrše okolo nuždu, a javnog toaleta unoćnim satima  više nema. Ako kafići nisu otvoreni, a gde će tada to raditi nego po gradu. I nemaju više gde. Dezorijentisani su, povraćaju po podu i po sebi. Sve to gledam i mučim se od besa i tuge. I dokle više? Ne zaustavlja ih niko, ni policija ni komunalci, a svega nam toga fali. Pa zašto ih ne pomere u neku uvalu sa strane, makar toga imamo", kaže Hvaranin. 

POVEZANE VESTI

Sreda 21.08.2013. 10:19
Hrvatima ništa ne odgovara, ponašaju se ko dvogodišnja djeca.Prvo im ne valjaju domaći paradajz turisti, sad im nevaljaju strani slobodni turisti, VIP turisti traže bolja mjesta- pa šta hoće majmuni nezadovoljni više, možda da im neko daje pare a da niko i ne dolazi na more. Škutori gladni!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online