Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.08.2013.
17:57
Beta A

Odbrana Ratka Mladića: Muslimanski borci ubrojani u žrtve

Unakrsno ispitujući istražitelja tužilaštva Dušana Janca, odbrana Ratka Mladića, opovrgavala je danas pred Haškim tribunalom svedokove nalaze o identifikovanim žrtavama povezanim s padom Srebrenice u ruke Vojske Republike Srpske u julu 1995.

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
 

General Mladić (70), tadašnji komandant VRS, optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima nakon što je vojska 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Mladićev branilac Dragan Ivetić sugerisao je da je veći broj osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama, stradao u borbama tokom pokušaja kolone od više hiljada muškaraca i pripadnika 28. divizije Armije BiH da se probije iz obruča VRS oko Srebrenice, šumom ka Tuzli.

U grobnici "Glječevo 1" pronađeni posmrtni ostaci osoba nastradalih 1992.

Svedok je potvrdio je da su u jednoj od sekundarnih masovnih grobnica, označenoj kao Glječeva 1, pronađeni i posmrtni ostaci osoba nastradalih 1992. godine, zajedno sa ostacima žrtava iz Srebrenice ubijenih u julu 1995. Sva ta tela prethodno su iskopana iz primarnih
grobnica kod sela Glogova i Redžići kod Bratunca.

Nakon što mu je advokat Ivetić citirao njegov iskaz sa prethodnih suđenja da je pri proboju u koloni na različite načine smrtno stradalo "između 1.000 i 2.000" muslimanskih muškaraca, Janc je izjavio da je, po nalazima do kojih je došao, broj ubijenih iz kolone "oko 1.000".

Janc je ostao pri jučerašnjem iskazu da je do aprila ove godine na tlu, duž putanje proboja kolone, bilo pronađeno 756 žrtava, od kojih su "neke bile streljane, neke ubijene u borbi, a neke počinile samoubistvo".

Mladićev branilac insistirao je da je veći broj muslimanskih boraca poginulih u borbama pokopan u sekundarnim masovnim grobnicama, u okviru legalne "asanacije" terena, odnosno prikupljanja i sahranjivanja leševa sa bojišta. Po odbrani, te leševe tužilaštvo je ubrojalo u žrtve pogubljenja.

Potvrđujući da zna da je "asanacija" bila predviđena zakonima bivše Jugoslavije, Janc je, međutim, uzvratio da "asanaciju" terena tokom istrage nije pomenuo nijedan svedok, a da bi u prikupljanju i sahranjivanju tela palih boraca moralo učestvovati mnogo ljudi.

Ne opovrgavajući da je bilo Muslimana poginulih u borbama ili u minskim poljima, te da su neki počinili samoubistva pri proboju iz Srebrenice, Janc je rekao da su njihova tela pronađena ili na tlu gde su stradali ili u manjim grobnicama. Imena tih boraca, međutim, nisu uvrštena na spiskove žrtava iz Srebrenice, pronađenih u masovnim
grobnicama kod Zvornika, podvukao je svedok.

Janc je u glavnom iskazu posvedočio da je do aprila ove godine DNK analizom posmrtnih ostataka identifikovano 6.849 osoba stradalih posle pada Srebrenice u ruke VRS, u julu 1995. Svedok je precizirao je da je 6.056 do sada identifikovanih žrtava pronađeno u brojnim primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama u Podrinju.

Posmrtni ostaci 756 identifikovanih pronađeni su na površini tla u blizini masovnih grobnica ili mesta egzekucija. Svedok je podvukao da još oko 800 osoba nestalih posle pada Srebrenice još nije pronađeno, niti identifikovano.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra iskazom sledećeg svedoka tužilaštva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online