Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 25.08.2013.
18:11
Beta A

"Hag i BiH uznemiravaju građane Srpske"

Predsednik Milorad Dodik izjavio je danas da je će Republika Srpska zatražiti pune informacije o proveri identiteta i adresa stanovanja bivših političkih, vojnih i policijskih funkcionera RS koji sada žive u Srbiji, i da će reagovati u vezi s tim.

Zatražićemo pune informacije o proverama u Beogradu: Milorad Dodik
 

Dodik je rekao da su te provere u Beogradu "kombinacija nastojanja sarajevskog i haškog nastojanja da se održi stereotip prema Srbima kao glavnim krivcima u proteklom ratu u BiH".

"Oni pokušavaju da sve - ko god je bio živ u to vreme, ispitaju zašto je bio živ, a ne zašto je u to vreme bio angažovan", rekao je Dodik novinarima u Stričićima, kod Banjaluke, gde je prisustvovao 48. Kočićevom zboru.

Predsednik RS je kazao da je "degutantno je da se 20 godina posle rata izmišljaju neka nova imena i da se vrše provere". Ocenio je da "mnogo stvari nije završeno" u vezi sa zločinima nad Srbima, ponovivši da je Tribunal u Hagu "politički sud" koji "želi da Srbe okrivi za sve i svašta", a rekao je i da je poznato nepoverenje RS prema Sudu i Tužilaštvu BiH.

Dodik je naglasio da svi koji su počinili ratne zločine treba da odgovaraju, ali da taj princip treba da važi pođednako za sve.

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, u Srbiji se proveravaju bivši vojni i policijski funkcioneri RS, koji imaju dvojno državljanstvo, koje treba saslušati u svojstvu svedoka ili osumnjičenih na osnovu protokola o saradnji s Tužilaštvom BiH.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je u sredu u Beogradu da je u toku provera identiteta i adresa stanovanja osoba koje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dovodi u vezu s ratnim zločinima.

Radio-televizija Republike Srpske je u sredu javila da se proverava 15 osoba, bivših visokih državnih, policijskih i vojnih funkcionera Republike Srpske, i da se akcija sprovodi po nalogu Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Agenciji Beta je u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu rečeno da su u nekim slučajevima u pitanju osumnjičeni, a u nekima svedoci. To tužilaštvo podseća da je januara ove godine potpisan sporazum tužilaštva Srbije i BIH o saradnji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.08.2013. 20:27
Srbi su dobrovoljno pristali da budu glavni krivci u proteklim ratovima na prostoru bivše SFRJ. Da li je to istina niko i Srbije ne proverava. Hrvatska je etnički očišćena. Federacija Bosne također. Samo iz Sarajeva proterano je 170 hiljada Srba i oko 70 hiljada Jugoslovena. Za tako veliko etničko čišćenje važno je i Hagu i Sarajevu optužiti Srbe. Sve ide po ustaljenoj praksi: Kreni u etničko čišćenje Hrvatske i za to optuži Srbe; Očisti etnički Sarajevo i osudi proterane Srbe na nekoliko hiljada godina zatvora. A da bi tako nešto moglo da funkcioniše postavi vodeće političare Srbije poslušnike. A glavno zlo Srbije poput Kandićke, Biserko, Čede Jovanovića Blica B92 žive ko kraljevi.
Ponedeljak 26.08.2013. 00:32
Izgleda da su najveci neprijatelji pravoslavlja i srba sami srbijanci, Niko ne gazi svoju vjeru kao oni.
Subota 13.09.2014. 13:05
Narodu je bolje biti uznemiren nego kod tebe gladan i zedan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online