Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.03.2010.
01:21
Tanjug A

Delimustafić: Ganić rukovodio masakrom nad pripadnicima JNA

Ratni ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Alija Delimustafić u iskazu pred Vojnim sudom u Beogradu je rekao da su Ejup Ganić i Hasan Efendić rukovodili masakrom nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici maja 1992. u Sarajevu, otkriva banjalučki "Glas Srpske".

List u sutrašnjem broju navodi da je Delimustafić u izjavi datoj 29. januara 2002. naveo kako je Ganić, tada ratni član Predsedništva BiH je 3. maja imenovao Odbor za razmenu predsednika države (Alije Izetbegovića) i komandanta Druge vojne oblasti JNA.
 

"Ganić je bio u ulozi vrhovnog komandanta vojske, kao predsednik Predsedništva, dok su Efendić (tada komandant Teritorijalne odbrane, TO, BiH), Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović zvani Talijan, Zaim Backović zvani "Zagi", Jovan Divjak, Fikret Muslimović i Kerim Lončarević bili njegovi pomoćnici. Štab je stalno dežurao u Predsedništvu", naveo je Delimustafić.
 

"Sve vreme zajedno sa Ganićem bio je u Predsedništvu sin Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović", rekao je Delimustafić u izjavi datoj pre osam godina vojnom istražnom sudiji u Beogradu, u okviru istrage u predmetu KI 651/93.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je predmet "Dobrovoljačka" preuzelo od Vojnog suda u Beogradu.
 

Komandovao napadom na pripadnike JNA: Ejup Ganić

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici je usledio pošto je u komandi JNA u Lukavici zarobljen muslimanski lider i predsedavajući Predsednišstva BiH Izetbegović.
U trostranom sporazumu između JNA, mirovne misije Ujedinjenih nacija (UNPROFOR) i rukovodstva u Sarajevu, tačnije Ganića, dogovoreno je da se na bezbedan način evakuiše Druga vojna oblast, a da Izetbegović, njegova pratnja, u kojoj su bili njegova kćerka Sabina i sadašnji lider Socijaldemokratske partije (SDP) u BiH Zlatko Lagumdžija, budu oslobođeni.
 

Međutim, Ganić i Efendić odlučili su da bude propušteno samo vozilo u kojem se nalazi Izetbegović i komandant Druge vojne oblasti general JNA Milutin Kukanjac, a da ostatak kolone u povlačenju bude presečen i napadnet
 

To je učinjeno, iako je i Izetbegović dao drugačije obećanje, naveo je "Glas Srpske".
 

"Direktnu naredbu su dao Ganić i komandant Štaba odbrane TO. Sve je bilo pod njihovom komandom. Ta komanda za napad je snimljena, ona postoji kao i mnogi drugi dokazi. Kada se vodio taj razgovor, Ganić je rekao lično generalu Milanu Aksentijeviću, koji je bio posrednik između nas u komandi i Ganića, da smo mi zarobljenici i da nemamo šta da tražimo, nego samo da prihvatimo uslove koje je on (Ganić) postavio. Postoje i snimci gđe on to javno kažze. On je naredio svojim potčinjenima da se Dobrovoljačka blokira i da nas sve pobiju. Ganić je tada rekao: 'Zapaliti i pobiti, niko neće proći pre dolaska UN'", kazao je ranije "Glasu Srpske" ključni svedok zločina i pripadnik kolone koja je napadnuta u Dobrovoljačkoj, general JNA u penziji Dušan Kovačević.
 

Glavnokomandujući UNPROFOR, general Luis Mekenzi u svojoj knjizi "Mirovnjak: Put do Sarajeva", podseća banjalučki list, zapisao je da je, kada je u oklopnom vozilu dovezao Izetbegovića i njegovu pratnju, u komandu na Bistriku, tamo zatekao Kukanjca da pije kafu sa zamenikom ministra policije BiH Jusufom Pušinom.
Kanadskom generalu Mekenziju je objašnjeno da Pušina želi da bude u Izetbegovićevoj pratnji od Bistrika do zgrade Predsedništva.
 

Sve vreme zajedno sa Ganićem bio je u Predsedništvu sin Alije Izetbegovića, Bakir Izetbegović: Alija Izetbegović (na slici)

"Radio-vezom pozvali su me iz mog štaba i saopštili da im je Ganić rekao da je dogovor pao u vodu. 'Do vraga, o čemu to govorite', povikao sam u mikrofon... Otišao sam do predsednika Izetbegovića i pitao ga: 'Kome da verujem, vama ili Ganiću?' 'Generale Mekenzi, imate moju reč i reč našeg vojnog komandanta', odgovorio mi je. Radio-vezom saopštio sam štabu: 'Polazimo. Recite to Ganiću'", naveo je Mekenzi.
 

Prema Mekenziju, "Ganićeva naredba koju je saopštio komandantima TO Efendiću i Muslimoviću, a oni preneli jedinicama na terenu, glasila je: 'Pustite da prođu bela UN vozila, a onda napadnite!'"
 

General je naveo napad je počeo odmah čim su dogovoreno mesto prošla vozila UN, u kojima su se nalazili Mekenzi, Izetbegović, Kukanjac i Izetbegovićeva pratnja.
 

Mekenziju su javili da je začelje kolone napadnuto.
 

"Posle nekoliko minuta vođe TO vratile su se u svoje jedinice duž našeg konvoja. Ali šteta je već bila učinjena. Oko 200 vojnika JNA je nestalo. Kasnije sam otkrio da su ih vojnici TO zarobili i odveli sa sobom. Sve oružje i svu opremu su zaplenili, šest oficira JNA su hladnokrvno pobili. Deset vojnika UN sprečilo je masovno prolivanje krvi, što je bila slaba uteha... Ovo je bio najstrašniji dan mog života," zapisao je Mekenzi.
 

"Glas Srpske" podseća da su, prema podacima tima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina, u napadu na kolonu vojnika JNA, ubijena su 42 i ranjena 73 vojnika i oficira JNA.
 

Zarobljeno je 215 pripadnika JNA koji su bili izloženi psihičkom i fizičkom zlostavljanju.
 

Prema izjavama svedoka, u napadu na kolonu učestvovali su pripadnici TO i tzv.

"Zelenih beretki" i "Patriotske lige", kao i više samostalnih naoružanih grupa.
Srbija je raspisala poternicu za 19 državljana BiH osumnjičenih za ovaj zločin.
Među tim licima su Ganić, takođe član ratnog predsedništva BiH Stjepan Kljujić, Hajrulahović, Backović, Divjak i Efendić.
 

Među dokazima o zločinu nalaze se i snimci razgovora radio vezom na kojima Ganić komanduje svim jedinicama da izvrše napad na kolonu, zaključio je "Glas Srpske".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online