Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Ponedeljak 02.09.2013.
09:29 >> 13:01h
Beta, RTS, Pressonline A

Vukovar: Porazbijali table na ćirilici

U Vukovaru je jutros počelo postavljenje dvojezičnih tabli ispisanih ćiriličnim i latiničnim pismom. Postavljanje nadzire oko stotinu interventnih policajaca, javlja HRT. Prve table postavljene su na zgrade policije i Poreske uprave. Večernji list piše da postavljanje nije proteklo "glatko" (kako se i očekivalo).

Prve table postavljene su na zgrade policije i Poreske uprave
 

HRT navodi da oko 30 predstavnika Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara, koji su i ranije najavili da će skidati dvojezične table, protestuju ispred svih zgrada na koje se ploče postavljaju, a blokirali su i ulaz u Državnu upravu. Zbog toga je odloženo postavljanje table na zgradu Državne uprave.

Večernji javlja da su okupljeni građani čekićima i rukama razbili obe postavljene ploče s dvojezičnim natpisom.

Ispred Poreske uprave, građani su saterali policajce uz samu fasadu zgrade, razbili čekićem tablu i zatim je skinuli. Tom prilikom su lakše povređeni policajac i policajka - zadobili su povrede vrata i ramena.

Ploče na zidu zgrade su prvo razbijene čekićem, a onda je Marijan Živković, uz pesmu okupljenih, uzeo okvir ploče i odneo je kući. On je u ratu, navodno, ostao bez dva sina.

Na drveću su postavljeni transparenti "Dovedite Šljivančanina, nek postavlja ploče" i "Bando udbaška, ne diraj Vukovar".

Neposredno kako je rabijena tabla na zgradi Poreske uprave dogodilo se to i na zgradi Policije. Prosvednici su došli do samog ulaza u zgradu, podigli jednog građana koji je čekićem razbio tablu. Povređenih nije bilo.

Blokirana je i Županijska ulica, glavna ulica u Vukovaru.

Građani su sprečili i gradonačelnika Željka Sabu da se automobilom odveze u grad. Isprečili su se pred njegovim vozilom, a vozač je morao da okrene automobil i vrati se na parkiralište ispred kancelarije.

Tomislav Josić: Mi ćemo ove ploče sigurno skinuti

"Vukovar će do petka provreti, grad će bit prepun, u Vukovar dolaze ljudi sa svih strana, mi ćemo ove ploče sigurno skinuti", rekao je Tomislav Josić, predsednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Podsetio je na obećanje ministra Arsena Bauka koji je rekao da će ploče biti postavljene uz svečanost.

"Ćirilica je u Vukovar uvođena tenkovima, a sada dolazi s transporterima i jakim policijskim snagama, istakao je Josić.

Nakon objekata Policijske i Porezne uprave, ploče s dvojezičnim natpisom trebalo bi da budu postavljene na objekte Državne uprave i na zgrade Državnog suda, a nakon njih i na druge objekte.

Ustavni zakon o zaštiti prava nacionalnih zajednica i manjina nalaže da svaka nacionalna manjina koja čini više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave ima pravo da na njenom jeziku i pismu budu postavljeni javni natpisi i oznake. Prema poslednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima oko 20 opština i gradova u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva.

Najveći otpor prema ćirilici je upravo u Vukovaru i potiče uglavnom od desnih stranaka i udruženja veterana poslednjeg rata.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.09.2013. 09:33
Како им може сметати писмо које је део српске културне баштине како наше тако и србо-католика-хрвата.
Ponedeljak 02.09.2013. 12:38
Svaka njima cast. Tako se brani svoja teritorija. Da se mi tako ponasamo, nebi bilo madjarskih tabli, skola po Vojvodini i bosanskih udzbenika na Sandzaku!
Ponedeljak 02.09.2013. 13:40
Zasto se ne oglase parlamentarci EU , jer se ocito radi o krsenju prava jednog naroda u drzavi koja pripada EU, pa samim tim to se desava u samoj EU.Smetaju im cirilicni natpisi I ruse ih , a pitamo se zasto su Srbi ustali protiv rusenja Jugoslavije I stvaranje NDH ,koja je rusila cirilicu I gradila najstravicnije logore za Srbe od kojih se stidio ,I sam HITLER.Polako ali sigurno na vidjelo ce da izadje istina I saznace je I oni koji su nasjeli na Njemacku propaganda I zapadnu o jednostranoj Srpskoj krivici.Njemacka pokusava da svoje zlocine, kakve nijedan narod u istoriji ljudskog roda nije uradio , pokrije I zamagli optuzujuci Srbe za nista , jer nad Srbima je izvrsen genocide 90 -ih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online