Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 03.09.2013.
09:06 >> 12:26h
dnevnik.hr A

Drama zbog tabli: "Ne damo Vukovar"

Nastavlja se drama u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih ploča na zgradama državne uprave. Protestanti su došli autobusima iz cele Hrvatske, a spominje se i dolazak kontraverznog Marka Perkovića Tompsona, javljaju hrvatski mediji. Oko 500 demonstranata okupilo se u Vukovaru na protestu.

Neredi zbog dvojezičnih natpisa
 

Kako javljaju lokalni mediji, oko 500 demonstranata je u protestnoj koloni prošlo pored mesta na kojima su juče poslepodne postavljene nove latinično-ćirilične table, uključujući i Centar za socijalni rad, koji je okružen metalnom ogradom i čuva ga policija.

Demonstranti nisu pokušali da skinu dvojezičnu tablu, već su ispred Centra skandirali "Ne damo Vukovar" i pevali patriotske pesme, a zatim nastavili šetnju.

"Ne sme da se zaboravi krv koja je pala u Vukovaru"

Policija u Vukovaru pustila je jutros trojicu od šestorice juče privedenih koji su učestvovali u nasilnom uklanjanju tabli i koškanju s policijom. Među puštenima je  Stevan Culej, pripadnik specijalne policije u penziji. Iako će protiv njega biti podneta krivična prijava zbog podsticanja na nered, Culej je rekao da će i dalje podržavati proteste, jer "želi da se Vukovar proglasi mestom posebnog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskog rata i da se ne zaboravi 'krv koja je u tom gradu pala' ".

Ministar policije Rajko Ostojić izjavio je ranije da će policija osigurati da se na svih 20 javnih zgrada u Vukovaru postave dvojezične table i da će svi koji budu uništavali imovinu biti kažnjeni i od njih će se naplatiti šteta.

"Oni koji su pali u Vukovaru, pali su za demokratsku Hrvatsku, za zemlju u kojoj vlada pravo i red, a sigurno ne za nasilje", rekao je Ostojić za RTL.

Vlast u Hrvatskoj oštro je osudila nerede u Vukovaru, a vlada je u saopštenju ocenila da je reč o "šovinističkom nasilju". I zaštitnik građana Lora Vidović ocenila je da su neki jučerašnji događaji u Vukovaru širenje mržnje i podsticanje nasilja.

"Povratnici pali na najniže grane"

Ivan Penava, podpredsednik HDZ-a smatra da su povratnici u Vukovar s jučerašnjim danom "pali na najniže grane od povratka u taj grad". Pitajući se "gde je danas u Vukovaru poštovanje hrvatskog naroda, gde je tu suživot i kome je juče bila potrebna ćirilica", utvrdio je da je to samo "još jedan pokušaj zamagljivanja otužne hrvatske stvarnosti".

 

Opovrgao je da je upravo HDZ bio jedna od stranaka koje su 2009. izmenama Statuta grada Vukovara omogućile uvođenje dvojezičnosti.

- HDZ je i danas rekao da ne pristaje na to u Vukovaru. Zahtevamo da Vukovar bude mesto posebnog pijeteta, a nikako se ne zalažemo za dvojezičnost kakvu nažalost neki pokušavaju nametnuti, rekao je Penava.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.09.2013. 09:11
Primitivci! Njihova Evropa će morati da im stane na "rep".
Utorak 03.09.2013. 09:13
Ustaška posla.
Utorak 03.09.2013. 09:13
Сачувај нас Боже, куге глади и Хрвата. Куга се да излијечити, глад утолити, али Хрвати...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online