Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.09.2013.
16:56
Beta A

Podignuta optužnica protiv Cvetkovića

Tužilac Posebnog odelenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Aleksandra Cvetkovića, zbog sumnje da je direktno učestvovao u ratnom zločinu u Srebrenici. Prema optužbama Tužilaštva BiH, Vojska Republike Srpske je kriva za smrt oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice. Međutim, svedočenja istražitelja govore da je mnogo žrtava naknadno pokopano u grobnice.

Pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Aleksandar Cvetković
 

Cvetković je rođen 1968. godine u Tuzli. Uhapšen je u Izraelu u januaru ove godine na osnovu međunarodne poternice, a Bosni i Hercegovini je izručen u avgustu.

Pročitajte još:

1. Svedok: Bez dokaza da su u grobnicama pokopani borci

2. Odbrana Ratka Mladića: Muslimanski borci ubrojani u žrtve

Aleksandar Cvetković je optužen da je, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, tokom juna i jula 1995. godine učestvovao u sistematičnom napadu na bošnjačko civilno stanovništvo zaštićene zone UN-a Srebrenica. Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, tada je oko 40.000 bošnjačkih civila prisilno preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dečaka bošnjaka pogubljeno po prekom postupku.

Cvetković je prema optužbama učestvovao u ubijanju muških pripadnika grupe Bošnjaka i nanosio im teške fizičke i psihičke povrede. U optužnici se navodi da je posle zauzimanja Srebrenice, kada je celokupno bošnjačko stanovništvo proterano iz zaštićene zone, 16. jula 1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda VRS, streljao zarobljenike u grupama od po deset osoba.

Na farmi Branjevo u opštini Zvornik, tvrdi se da je učestvovao u streljanju najmanje 900 zarobljenih muškaraca i dečaka Bošnjaka, starosti od 15 do 84 godine.

Cvetković se optužnicom tereti i da je "tokom masovnih streljanja dao naredbu jednom pripadniku 10. Diverzantskog odreda da puca iz puškomitraljeza u zarobljene kako bi streljanje brže teklo, dok su ostala trojica pripadnika odreda, nakon izvršenog streljanja svake grupe zarobljenih, tragali za preživelima pucajući im u glavu kako bi se uverili da niko nije preživeo".

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.12.2014. 11:15
pravedna kazna je stigla tek nekih par stotina lojavih goveda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online