Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 07.09.2013.
15:03
Ž. Marković - Vesti A

Dodik udario na Šarovića

Savez Srpske demokratske stranke i Saveza nezavisnih socijaldemokrata na nivou BiH se raspada! Godinu dana pre izbora, dolazi do scenarija koji su mnogi predviđali kada su ove dve partije potpisale platformu o zajedničkom delovanju u institucijama BiH. Tada su se mogle čuti prognoze da će do razilaženja ljutih protivnika unutar Republike Srpske sigurno doći pred izbore, što se sada i dešava.

Nagazio vlast zakonom o poreklu imovine: Mirko Šarović

Višemesečne trzavice na relaciji SNSD-Mirko Šarović(SDS) kulminirale su pokretanjem inicijative stranke Milorada Dodika za smenom ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Dodik tvrdi da će Šarović biti smenjen već na prvoj narednoj sednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ali zasad nije sigurno da li će SNSD imati većinu za tu inicijativu.


Naime, stranke iz FBiH bez čije podrške je Šarovića nemoguće smeniti još se nisu izjasnile. Iako u organima BiH postoji princip da se stranke sa različitim nacionalnim predznakom jedne drugima ne mešaju u kadrovsku politiku, što znači da bi Šarović lagano trebalo da bude smenjen, takvog scenarija zasad nema na vidiku.


- Već sam rekao da ćemo podneti zahtev da se Šarović zameni, jer je naša priča sa SDS-om dovedena do kraja. Ponašanje njihovih kadrova koje smo zajedno birali ne odražavaju politiku platforme koju smo potpisali. Nije cilj Šarović i nije stvar samo Šarovića. On je samo deo onih koji će biti zamenjeni iz SDS-a, a da je bio čak i neki "Marko Marković", i on bi bio zamenjen - rekao je Dodik.

On, međutim, nije detaljnije obrazložio zašto Šarović treba da bude smenjen. SNSD, inače, odranije ima "pik" na Šarovića i već jednom su bili pred pokretanjem inicijative za njegovu smenu, ali se od toga odustalo nakon jednog sastanka delegacije dve stranke u Banjaluci.

"SDS pogazio zajedničku platformu": Milorad Dodik

Zvaničnici iz SNSD-a veoma često su ukazivali na činjenicu da mnogi bošnjački mediji hvale Šarovića, pa su često, ironično, govorili da je on "najbolji bošnjački ministar".


Šarović tvrdi da Dodikova inicijativa predstavlja izazivanje nove krize, odnosno njeno prenošenje sa RS na institucije BiH.


- To je igra brojki i svojevrstan test SNSD-a koliko je jak na nivou institucija BiH. Uveren sam da SNSD-ova inicijativa neće proći, jer bi to bio jedan od najvećih udara na zajednički nastup stranaka iz RS u organima BiH. Mi smo odlučni da branimo naše pozicije u Sarajevu. Nismo ničiji prilepak i svoju politiku u Sarajevu vodimo na dosledan i pošten način - poručio je Šarović.


U njegovu odbranu stao je i lider SDS-a Mladen Bosić koji je takođe poručio da inicijativa neće proći.


- To je Dodikov pokušaj da izazove nove konflikte kako bi prikrio stvarne probleme u koje je doveo RS i u kojima se sam nalazi. Njegova inicijativa ima veze s SDS-ovim zakonom o ispitivanju porekla imovine, pričom oko Dodikovog kuma Mileta Radišića i "Grand trejda", a pretpostavljam da ima veze i sa našim sastankom sa Partijom ujedinjenih penzionera - dodao je Bosić.  

Opasna nesloga

Sukob SDS-a i SNSD-a mogao bi da ima značajnije posledice po zajedničko delovanje srpskih partija na nivou BiH. Mladen Bosić kaže da, ako se pokrene inicijativa za smenu Šarovića, to znači zatvaranje vrata svakom budućem zajedničkom delovanju iz RS u Sarajevu. Sigurno je da ovakav scenario najviše odgovara bošnjačkim partijama koje su ranije često koristile neslogu i razjedinjenost srpskih političara u Sarajevu. 

POVEZANE VESTI

Subota 07.09.2013. 17:41
Ovaj sinoc drzi ruku lijevu na desnoj strani dok svira himna.
Nedelja 08.09.2013. 07:03
Не оправдавам сукоб наших политичара на нивоу БиХ али чињеница је да Шаровић после изласка из затвора (била му је то намештаљка,вероватно за будуће уцене!) није више онај исти какав је био пре хапшења!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online