Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.09.2013.
20:04
Beta A

Oružje švercovano Muslimanima u Srebrenici

Vojni veštak optužbe Ričard Batler potvrdio je u četvrtak na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da je 1995. oružje za Armiju BiH u Srebrenici bilo švercovano uprkos međunarodnom embargu.

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
 


Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN.


Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Dragan Ivetić predočio je svedoku dokumente UN o isporukama oružja za ABiH, preko aerodroma u Tuzli, u februaru 1995.
 

Pročitajte još:

* “Kolona iz Srebrenice - legitimna vojna meta“

Po izveštaju Nordijskog bataljona Unprofora (Nordbat), koji je advokat Ivetić citirao, neidentifikovani transportni avion sleteo je, 12. februara 1995. na aerodrom u Tuzli, uz pratnju aviona-lovaca, a ABiH je, zatim, sprečila "plave šlemove" da priđu i pregledaju letelicu.


Batler je ocenio da ti dokazi "nisu relevantni" za njegov izveštaj o hronologiji masovnih ubistava Muslimana posle pada Srebrenice u ruke VRS, u julu 1995. Svedok je, međutim, naglasio da "postoje dokazi" za zaključak UN da su oružje i vojna oprema za ABiH, u zimu te godine, bili dopremani preko tuzlanskog aerodroma.
 

Unprofor “valjao“ gorivo

Na pitanje zastupnika odbrane da li je i Unprofor učestvovao u švercu, Batler je odgovorio da je u dokumentima VRS pronašao da su ukrajinski "plavi šlemovi" toj vojsci prodavali gorivo, dodajući da se veruje da su i druge dve zaraćene strane tako dolazile do potrepština.

Na sugestiju branioca Ivetića, Butler, koji je bivši američki obaveštajni oficir, potvrdio je i da su NATO - ili neke njegove članice - morale biti umešane u te isporuke oružja i vojne opreme, budući da je Alijansa kontrolisala vazdušni prostor BiH, koji je bio proglašen za "zonu zabrane leta".


Vojni veštak je podvukao i da su, prema dokazima Unprofora, te isporuke bile "prošvercovane" u Srebrenicu i Žepu, u to vreme zaštićene zone UN.


Odbrana se pozivala i na protest generala Mladića upućen, dva dana kasnije, tadašnjem komandantu Unprofora Rupertu Smitu zbog toga što je NATO "omogućio" dopremanje oružja za ABiH, odnosno drastično kršenje sporazuma o prekidu vatre, koji je bio na snazi, i rezolucija UN kojima su bile zabranjene isporuke oružja u BiH.


Batler je posvedočio i da je VRS "uzela u obzir" šverc oružja u enklave, kada je nametnula stroge kontrole konvoja koji su u zaštićene zone dopremali humanitarnu pomoć za stanovništvo, kao i materijal neophodan Unproforu. Prema optužnici, VRS je opstruirala ulazak humanitarnih konvoja u Srebrenicu i Žepu.


Mladićev advokat nastaviće u ponedeljak, 16. septembra, da unakrsno ispituje Batlera.
 

Nije "evakuirati" nego "evakuisati"

Ukazujući na jezičke nelogičnosti, odbrana je osporavala autentičnost presretnutih razgovora između Mladića i drugih oficira VRS, kojim se Batler služio u svom izveštaju.

Kao primer, branilac Ivetić naveo je Mladićev razgovor sa nepoznatim sagovornikom, posle pada Srebrenice, u čijem prepisu se kao reči komandanta VRS navodi da će "evakuirati" sve Muslimane, "one koji to žele i oni koji ne žele". Branilac je tvrdio da Mladić nikada ne bi rekao "evakuirati", budući da je to "hrvatska reč", već "evakuisati", na srpskom jeziku.

Svedok je rekao da se služio engleskim prevodom dokumenta i da za citiranu nelogičnost nije znao. "Ne mogu da komentarišem da li je Mladić govorio hrvatski ili je tu reč upotrebio operator koji je prisluškivao razgovor".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online