Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 14.09.2013.
19:33
Srna A

"Ostanite verni Bogu, crkvi i veri"

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je okupljenim vernicima u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu da ostanu verni Bogu, svojoj crkvi i pravoslavnoj veri.

Patrijarh Irinej (desno) u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu
 


- I onda treba da prepustimo svoj život onome ko nas je poslao u svet, dao život, u ime njega da delamo na putu jevanđeljskom. Želim da slavite Gospoda u ovom predivnom hramu, da snažite veru i nadu i da nikad ne zaboravimo reči apostola: "Kada smo sa Gospodom Bogom, onda ko će protiv nas" - naglasio je srpski patrijarh.


Patrijarh Irinej je podsetio da je Crkva bila uz vernike i u vremenu dobrih dana i radosti, i u vremenu stradanja, tuge i nevolje, ali i da su vernici, takođe, bili u svim vremenima uz crkvu.


"Tako je bilo i pored strašne golgote koju ste pretrpeli, a delimično i sada trpite. Gospod će nam dati snagu da izdržimo, da ostanemo verni svojoj veri, crkvi, istoriji, tradiciji, kulturi. Imamo na koga da se ugledamo, na velike ugodnike Božje, Crkve i našeg naroda, velik je primer iz naše stradalne, tragične istorije", naglasio je srpski patrijarh.


On je poručio da je Gospod na strani onih koji stradaju za ime njegovo, i da zato ne treba malaksati u svojoj veri i nadi i u revnosti za ime Božje i za pravdu njegovu.


"Nek vas Gospod sve blagoslovi svojim blagoslovom, vas i vašu decu da uzrastaju u svemu dobrome na putu Hristovom. I oni imaju priliku da se ugledaju na mnoge ličnosti ne samo iz daleke istorije, već i iz istorije naših dana, koji su nosili primer kako se treba boriti, svoju veru sačuvati, ako treba i stradati. To je stradanje koje donosi slavu, venac slave i koju Gospod nagrađuje", rekao je srpski patrijarh.


Patrijarh Irinej je naglasio da je mitropolit dabrobosanski Nikolaj, živi primer za ugled, kako revnovati i Bogu i narodu služiti.


Njegova svetost patrijarh srpski Irinej doputovao je u subotu u dvodnevnu posetu Mitropoliji dabrobosanskoj, a doček mu je u prisustvu mitropolita dabrobosanskoog Nikolaja, sveštenstva i velikog broja vernika priređen u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.


Patrijarh srpski u nedelju u 9 časova će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu, a sasluživaće mu više arhijereja SPC. Protokolom je predviđeno da patrijarh Irinej poseti i Administrativni centar grada Istočno Sarajevo.

POVEZANE VESTI

Subota 14.09.2013. 23:30
Jel ovo onaj kardinal sto su ga UDBA-DB-BIA i tadiqi-izdajnik preporucili ? http://www.vaseljenska.com/vesti/da-li-je-izbor-srpskog-patrijarha-irineja-namesten/
Subota 21.09.2013. 15:50
Veran sam Bogu i svojoj veri ,ali crkvu zobilazim u sirokom luku zbog svestenstva koje bi odavno proterao iz bozijih hramova da nas ne sramote.
Ponedeljak 16.09.2013. 22:30
O kojem Bogu prica ovaj cicica? Kako ce "srbi" verovati u boga a vamo mrze druge nacije i voleli bi ratovati i ubijati nevin narod zbog komad zemlje kao za kosovo? De nek mi i jedan srbin pokaze gdje Isus to podrzava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online