Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.09.2013.
21:14
Beta A

Fotografijama dokazivali odgovornost VRS

Fotografijama i video zapisima koje je na poprištima snajperskih napada na civile u Sarajevu načinio istražitelj Beri Hogan, tužioci Haškog tribunala danas su, na suđenju Ratku Mladiću, dokazivali odgovornost Vojske Republike Srpske za te atake.

Ratko Mladić
 

Optužnica generala Mladića (70), ratnog komandanta VRS, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Na mesta incidenata, Hogana su, kako je objasnio, odveli preživeli građani ili svedoci, a snimke i fotografije načinio je 2001. i 2006. godine. Tužioci su ih danas prikazali u sudnici kao dokaz da su poprišta ubistava i ranjavanja civila bila vidljiva sa položaja VRS sa kojih je, po optužnici, pucano.

Na širokougaonoj fotografiji mesta na kojem je, 13. decembra 1992, na terasi porodične kuće u sarajevskom naselju Širokača, bila ranjena trogodišnja Anisa Pita, istražitelj Hogan pokazao je uzvisinu Baba Stijena, sa koje je, prema optužnici, snajperista VRS otvorio vatru. Kazao je da su mu pravac iz kojeg je metak doleteo pokazali Anisini roditelji.

Ulažući prigovor na prihvatanje fotografije kao dokaza, Mladićev branilac Branko Lukić rekao je da se na njoj "ne vidi ništa" od onoga što tužioci tvrde. Prigovor odbrane, sudije su odbile.

Prikazujući panoramsku fotografiju i Hoganov video snimak, tužioci su dokazivali da se mesto ubistva Munire Zametice, 11. jula 1993, dok je na Dobrinji iz istoimene reke zahvatala vodu, videlo sa zvonika nedovršene pravoslavne crkve, odakle je, po optužnici, smrtonosni hitac doleteo.

Tužilaštvo je, kao dodatni dokaz, predočilo dva dokumenta Armije BiH, po kojima su na zvoniku crkve bili osmatrači VRS, koji su povremeno otvarali vatru iz snajperskih pušaka. Isti metod, tužioci su primenili i kao ilustraciju snajperskih napada na Nafe Tarić i njene kćeri, dok su, 3. septembra 1993, šetale ulicom u centru Sarajeva i na Ramizu Kundo, 2. novembra 1995.

Zastupnici optužbe sutra će nastaviti ispitvanja istražitelja Hogana. Prva polovina današnjeg zasedanja suda odvijala se iza zatvorenih vrata, dok je iskaz davao zaštićeni svedok RM-015.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmere genocida i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online