Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.09.2013.
15:12
Beta A

Krajišnik i Mladić Karadžićevi svedoci

Bivši predsednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik i ratni komandant Vojske RS Ratko Mladić na spisku su svedoka odbrane koji je Radovan Karadžić danas dostavio haškom Tribunalu.

Karadžiću - bivšem predsedniku RS, i Mladiću Tribunal sudi po istoj optužnici za ratni zločin u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN 1992-95.

Radovan Karadžić

Momčilo Krajišnik je 31. avgusta ove godine pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji, pošto je izdržao dve trećine kazne od 20 godina zatvora na koju ga je Tribunal osudio zbog deportacije, prisilnog premeštanja i progona nesrba u BiH.

Krajišnikovo svedočenje u Karadžićevu odbranu je današnjim podneskom najavljeno za novembar, a Mladićevo za decembar. Aprila ove godine Karadžić je zatražio da Tribunal Mladića na svedočenje obaveže posebnim nalogom (subpoena), pošto je Mladić odbio da svedoči dobrovoljno. O tom zahtevu, raspravno veće još
nije odlučilo.

Kako je precizirao u tom zahtevu, odbrana od Mladića očekuje da potvrdi da "nikada nije izvestio Karadžića - usmeno ili pismeno, da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani, da se streljaju ili da su streljani, kao i da nikada nije bilo Karadžićevih naređenja, planova ili namere da se zarobljenici pogube".

Mladićevi advokati su tada uzvratili da to nije moguće zbog toga što se bivšem komandantu VRS sudi po istoj optužnici i zato što on ne može biti prinuđen da svedoči, kako ne bi bio izložen opasnosti da optuži sam sebe.

Na današnjem spisku svedoka Karadžićeve odbrane za decembar su i general VRS Zdravko Tolimir, te Ljubiša Beara i Vujadin Popović koje je Tribunal osudio na doživotni zatvor zbog genocida nad Muslimanima u Srebrenici.

Tribunal je Tolimira i Bearu ranije obavezao da svedoče na suđenju Karadžiću, ali je Tolimir na tu odluku uložio žalbu. Apelaciono veće suda još nije odlučilo o toj žalbi. Od te odluke zavisi da li će Tolimir i ostali osuđeni ili optuženi oficiri VRS svedočiti u
procesu protiv Karadžića.

Suđenje Karadžiću nastavlja se 29. oktobra, po isteku dvomesečne pauze koje mu je raspravno veće odobrilo radi dodatne pripreme za odbranu od optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.10.2013. 19:07
Da te Bog sacuva. Hitler i Gebels svedoce Pavelicu i obratno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online