Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 27.09.2013.
16:03
Beta A

Vukovar ukida ćirilicu?

Gradsko veće Vukovara prihvatilo je danas predlog odluke o pristupanju promeni Statuta grada Vukovara, čime je otvorena mogućnost da Vukovar bude proglašen mestom posebnog pijeteta i izuzet od dvojezičnosti.

Promenu Statuta inicirali su većnici koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević. Kako prenose lokalni mediji, za pristupanje promeni Statuta glasali su i većnici Socijaldemokratske partije (SDP), dok je Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) bila suzdržana, jer smatra da se iza promene "skriva nešto drugo".

Foto: Ilustracija

Predsednik Gradskog veća Željko Pinjuh rekao je da se u proceduru promene Statuta kreće da bi se on uskladio s nizom zakona koji su se u međuvremenu promenili, dok su većnici koalicije HDZ-HSP AS novinarima i većnicima podelili svoj predlog izmena Statuta, koji se odnosi samo na odredbe o pismu i gradu kao mestu posebnog pijeteta.

Tako se, između ostalog, traži izuzeće Vukovara od primene Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskoj. O izmeni Statuta govoriće se na idućoj sednici Gradskog veća.

Pošto su u Vukovaru početkom septembra postavljene dvojezične table na pojedinim državnim i javnim ustanovama, održan je protest tokom kojeg su demonstranti skinuli ili razbili tri postavljene dvojezične table. Tada su u koškanju s policijom, koja nije primenila silu, lakše povređena četiri policajca.

U međuvremenu su table ponovo postavljene, čuva ih policija, a povremeni protesti u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara proticali su bez incidenata.

POVEZANE VESTI

Petak 27.09.2013. 16:15
Na ovo nema reakcije iz srbistana ? "patriotske" partije ćute ? "patriotske" organizacije ćute ? Svi ćute ? Važan ja peder - bal... ? Je*eš Srbe van Srbije.... Kad su oni i njihova prava pa i bili važni ? Osim kad ih je trebalo uzbuniti da ratuju za ratne profitere...
Petak 27.09.2013. 18:38
bravo krvati svaka vam dala , vukovar mesto u kome je po popisu iz 1990 godine bilo 40% krvata i 60% srba (aj DA, ubacio sam u isti kos "jugoslovene" posto jugoslovenom nije bio nijedan krvat) , ali eto jedan od dokaza kako vama ne treba verovati, ja da sam bio na mesto slobe NIKADA ne biste dobili na poklon istocnu slavoniju ! ISTOCNA SLAVONIJA BARANJA I ZAPADNI SREM BILO JE, JE I BICE UVEK SRBSKI ! KAD TAD !
Petak 27.09.2013. 19:10
Ма не би они то да није стигла наредба из Ватикана,а све у складу са "добросуседским" односима!Ћирилица више смета папи,него Хрватима!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online