Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 02.10.2013.
00:05
Beta A

"Hice i granate na Sarajlije mogla ispaliti i Armija BiH"

Odbrana Ratka Mladića sugerisala je pred Haškim tribunalom, unakrsno ispitujući istražitelja tužilaštva Berija Hogana, da je Armija BiH mogla ispaliti hice i granate od kojih su, u više napada od 1993. do 1995, stradali civili u Sarajevu.

Nastavljeno suđenje Ratku Mladiću u Haškom tribunalu
 

Prema optužnici koja generala Mladića (70), tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, projektile je na civile ispaljivala VRS. 

Na osnovu iskaza svedoka-očevidaca, Hogan je 2001. i 2006. načinio filmske zapise i panoramske fotografije lokacija na kojima su civili stradali. Kroz njegovo svedočenje, tužioci su dokazivali da su mesta stradanja civila bila vidljiva s položaja VRS s kojih je, po optužnici, bila otvorena vatra.

Mladićev branilac Branko Lukić je iste snimke i fotografije iskoristio za dokazivanje da su lokacije na kojima su civili pogođeni bile vidljive i s obližnjih položaja ABiH. Po odbrani, trogodišnju Anisu Pitu je, 13. decembra 1992, dok se igrala na verandi porodične kuće u naselju Širokača, mogao raniti hitac koji je doleteo s obližnjeg groblja, koje je bilo pod kontrolom muslimanskih snaga.

Da su na groblju bili pripadnici Armije BiH potvrdio je i Hogan, ali je negirao da se s tog položaja moglo videti mesto na kojem se devojčica igrala. Po optužnici, na dete su pucali pripadnici VRS s visa zvanog Baba-stijena, iznad groblja.

Advokat Lukić je navode optužnice da je hitac bio ispaljen sa osmatračkog položaja VRS na zvoniku nedovršene pravoslavne crkve suprotstavio tvrdnju da su "sve okolne zgrade bile pod kontrolom ABiH".

Hogan je to, međutim, odbacio kao "netačno", zato što je deo jedne od zgrada bio na teritoriji VRS. Potvrdio je da je crkva od mesta pogibije Zametice bila udaljena 1.100 metara. Upitan da li je znao da je na mostu, kod koga je Zametica zahvatala vodu, bio položaj ABiH, odgovorio je negativno.

Mladićev branilac pitao je Hogana i da li je mesto na kojem je, 18. novembra 1994, po optužnici, jednim hicem ubijen sedmogodišnji Nermin Divović i ranjena njegova majka Dženane Sokolović blizu Zemaljskog muzeja u centru Sarajeva. Hogan, kome je to mesto 2006. pokazala Sokolovićeva, rekao je da je ono u blizini parkinga muzeja. Mladićeva odbrana ranije je više puta sugerisala da su muslimanske snage sa zgrade tog muzeja pucale na sopstvene građane.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.10.2013. 07:46
Teorije odbrane mogu da budu razne,to je njihovo pravo,jedino je cinjenica da se Mladic preporodio kako je otisao u Hag,sada izgleda zdravije,ima dobru medicinsku negu.Da se i dalje skrivao u Srbiji bilo bi to tragicno za njega,i njegovo zdravlje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online