Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 03.10.2013.
05:48
Đ. Barović - Vesti A

Sedmoro raspevane dece

Kada se, pred veče, nežno oglase dve gitare, a onda im se tiho priključi violina, pa zatim krene i umilna, horska pesma, teško da bi neko poverovao da je u kući jednog sveštenika, a ne na nekom koncertu.

Protojerej Zoran Petrović sa suprugom Sanjom i decom
 

Za 38-godišnjeg protojereja Zoran Petrović, jednog od trojice duhovnika Hrama Svetog Đorđa iz centra Bijeljine, to je svakodnevica jer se može pohvaliti da je jedan od retkih sveštenika Srpske pravoslavne crkve sa višečlanom porodicom. Sa suprugom Sanjom ima sedmoro dece - jedno drugome do ušiju, a svako od njih se već uspešno ostvaruje i kroz školu i kroz muziku.

Rođenja na crvena slova

Porodica Petrović se može pohvaliti i podudarnošću da je glava kuće Zoran rođen na Božić 1975, a na ovaj veliki praznik je rođena i njegova kćerka Hristina. Damjan je rođen na svetog Ignjatija, a Irina pet minuta pre Nove, 1997. godine.

- Irina (16) svira klavir, Hristina (14) violinu, a Vladimir (12) i Nikolaj (10) gitare. Vladimir je čak bio prvak Srbije. Pri tom su zajedno sa Damjanom (7) i Maksimom (6) svi aktivni u crkvenom i horu Srbadija, a očekujemo da im se uskoro priključi i najmlađi član naše porodice, dvogodišnji Vasilije. A svi su odlični učenici - veli ponosno ovaj sveštenik i još ponosnije objašnjava da su deca i te kako imala na koga da se ugledaju.

Njegova supruga Sanja bila je vicešampion ondašnje SFRJ u karateu, a sada uspešno pohađa Pedagoški fakultet i s prosekom 9,6 je jedan od pet najboljih studenata u Bijeljini.
 

Irena i Vasilije

- Ako neko smatra da je vrlo naporno imati toliko dece, da je tu mnogo obaveza i slično, onda je u velikoj zabludi. Mnogo je komplikovanije odgajiti samo jedno dete. Prosto je fascinantno koliko deca uče jedno od drugih, koliko upijaju od svojih starijih sestara ili braće. Kad neko od mlađih padne, on ne zove mamu ili tatu, već najstariju sestru - veli kroz smešak Sanja.


Njen suprug dodaje da se svi deklarativno zalažu da Srbi kao narod imaju više dece, ali da se suštinski ništa ne menja nabolje.


- Tužno je kad ja kao sveštenik u jednoj godini imam 30 sahrana i samo pet rođenja. To govori da smo kao narod u problemu, ali se ništa konkretno ne radi kako bi se bračni parovi stimulisali na rađanje više dece - kaže ovaj sveštenik i ističe da je ogroman problem i to što je današnja civilizacija suočena s "imperijom" koja za cilj ima gubljenje svesti o značaju braka i rađanju dece.
 

Hram Svetog Đorđa u Bijeljini
 

- Ukoliko s jedne strane vidimo da su svi mediji preplavljeni apelima nesrećnih roditelja koji sakupljaju novac za operacije svoje bolesne dece, a s druge strane se promena pola vrši potpuno besplatno, onda je poruka valjda sasvim jasna - ogorčen je protojerej Zoran.


Nekoliko puta dosad čuo je zlonameran komentar kako je njemu lako da ima toliko dece jer mu primanja to omogućavaju.
 

Uzor narodu

Sanja i Zoran otkrivaju da u vaspitavanju dece pokušavaju da pomire strogost i fleksibilnost.
- Svako od dece ima svoj pravac i mi se tu ne mešamo. Ipak, vodimo računa da shvate kako je svešteničko zvanje uzvišeno i da narodu treba da se predstavimo kao uzor. Ali, Sanja i ja smo zaista presrećni kad pogledamo iza sebe i vidimo šta nam je za ovih 17 godina braka Bog dao. Ne možemo se dovoljno zahvaliti na zdravlju i sreći - kažu supružnici Petrović.

- Moj brat koji živi u Švajcarskoj ima osmoro dece, a naš deda Mićo Ilić je bio rudar i imao je devetoro dece. Bogu hvala, sada ne zna gde će pre od 24 unučića i 23 praunučića. Znači, novac nije presudan za skladan brak i mnogočlanu porodicu. Pa mi skoro svako veče izađemo zajedno u grad. Zamislite koliko bi nam para trebalo da sedimo po kafićima. Umesto toga, kupimo kesicu kokica, a decu pustimo da rade ono što deca i treba da rade, da se igraju - kaže na kraju protojerej Zoran Petrović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.10.2013. 06:15
Svaka cast super su.
Četvrtak 03.10.2013. 12:32
Hvala Bogu živ izdrav bijo i ti i tvoja porodica .konačno dase nešto vidi lijepo u ovim vjestima ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online