Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.10.2013.
16:07
Beta A

PG: Napadnut istaknuti "gej", dan pred paradu

Istaknuti član LGBT zajednice verbalno je i fizički napadnut danas ispred zgrade u kojoj živi u Podgorici, dan uoči održavanja "Montenegro prajda" u glavnom gradu Crne Gore. Slučaj je prijavljen policiji, a aktivista je policiji dao izjavu o napadu, potvrđeno je iz policije i iz Forum progresa.

Gej aktivistima pre napada prećeno putem Fejsbuka
 

Kako se navodi, tri mladića starosti oko 20 godina, vređala su ga dok je prelazio ulucu, a potom je snažno udaren u potiljak.

U nekoliko poslednjih incidenata napadači na pripadnike LGBT zajednice u Crnoj Gori su bili maloletnici, dok je među izgrednicima na paradi 24. jula u Budvi takođe najviše bilo mlađih ljudi. LGBT forum progres zato apeluje na roditelje da "osiguraju da njihova deca ne budu među protivnicima podgoričke povorke ponosa".

Crnogorci: Homoseksualnost je bolest

 

Istraživanja ukazuju da je crnogorsko društvo homofobično jer velika većina stanovnišva homoseksulanost dožljivljava kao bolest. Utisak je, međutim, da se o LGBT pravima nikada nije više javno govorilo, da je LGBT zajednica organizovanija, a pojavljuju se i prvi javno deklarisani homoseksualci.

 

"Ipak homoseksualci i dalje zive u strahu i skrivaju svoj seksualni identitet", ocena je pripadnika LGBT zajednice sa kojima je Beta razgovarala. On ukazuje da LGBT zajednica prepoznaje da je država, "nebitno iz kog razloga, spremna da pomogne".

Montenegro prajd, koji se održava pod sloganom "Crna Gora je ponosna", je označen kao jedan od rizičnijih skupova u poslednjoj deceniji i skup će obezbeđivati oko 2.000 policajaca. Policija je najavila rigorozne mere bezbednosti, a širi deo centra grada biće blokiran za saobraćaj već od ranih jutarnjih časova.

Protest protiv parade najavila je Srspka lista iako je policija zabranila taj skup. Pristalice Srpske liste najavile su danas da će njene pristalice "porodičnom šetnjom" do crkve Svetog Đorđa u Podgorici protestvovati protiv zabrane njihovog skupa.

Otvorenim pismom organizatorima prajda oglasio se i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je povorku nazvao paradom "bestiđa i srama" i proglašavanje "grijeha za vrlinom", pozivajući organizatore da "paradama ne stvaraju nevolju sebi i drugima".

Organizator, Kvir Montenegro ( Queer Montenegro ), ocenio je da parada "otvara vrata slobode" i da u "nedelju Crna Gora razbija tabue". Organizator je tražio da na paradi učestvuje i učesnicima se obrati ministar ljudskih i manjinskih prava.

Vladu će na sutrašnjem skupu predstavljati ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović i premijerov predstavnik Jovan Kojicić. Svoje predstvanike najavili su predsednik skupštine, a paradu će podržati i predstavnici pojedinih političkih partija.

Podrška osobama drugačije seksulane orjentacije doći će i od diplomata u Podgorici i organizacija sa prostora cele bivše Jugoslavije.

Podgorička povorka je druga ikada održana u Crnoj Gori i druga u poslednja tri meseca. Prethodnu paradu u Budvi obeležili su sukobi policije i protivnika parade i tada su dve osobe lakše povređene, a protiv 32 osobe podnete su prekršajne prijave.

POVEZANE VESTI

Subota 19.10.2013. 22:00
Напали су...педера...ако и треба...ваљда су га припремили за магнетну резонанцу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online