Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 13.11.2013.
11:41
Srna A

''Princip nije terorista, Srbi nisu krivci''

Profesor moderne evropske istorije na Kembridžu Kristofer Klark ne krivi Srbe za izbijanje Prvog svjetskog rata i ocenjuje da bi bilo apsurdno i smešno kriviti Srbiju za taj rat.

Gavrilo Princip

Klark, koji je Gavrila Principa svojevremeno nazivao "teroristom", sada je promenio stav i koristi reč "atentator" u svojoj knjizi "Mesečari: kako je Evropa krenula u Prvi svetski rat".

''Neko ko je za jedne terorista uvek je za neke druge borac za slobodu i obrnuto. To u potpunosti zavisi od perspektive događaja'', navodi Klark za Dojče vele.

''Problem sa izrazom 'terorizam' jeste u tome što danas pod tim pojmom podrazumevamo napade na lake mete – žene, decu, trgovačke centre, restorane s hamburgerima. Cilj tih napada je sijanje straha među širokom populacijom.

Princip i njegovi nisu želeli da ubijaju nedužne ljude i šire strah među stanovništvom'', objašnjava Klark.

Prema njegovoj oceni, Princip i njegove kolege želele su da "stvore klimu straha u političkoj eliti dvojne monarhije (Austrougarska), ali nisu bili teroristi u današnjem značenju te reči".

Klark ocenjuje da Srbija i Srbi početkom 20. vijeka nisu postupali ništa drugačije od Nijemaca ili Italijana... Sve su to Europljani i ponašali su se evropski za ono vrijeme - precizira Klark.

Komentarišući dilemu nekih istoričara i delova javnosti o tome da li je moguće da je ceo svet krenuo u najveće krvoproliće u istoriji samo zbog jednog čoveka - Gavrila Principa, Klark odgovara odrečeno.

"Sarajevo je vrlo brzo zaboravljeno. Mesec dana kasnije jedan američki diplomata iz Brisela javlja pismom Vašingtonu da je 'pre samo nekoliko dana Srbija bila u glavnoj ulozi, ali da je sada nestala negde iza pozornice' ",navodi Klark.

Svi su tada kalkulisali i merili rizik od rata i moguću dobit - i svi se odlučuju za rat, navodi on.

Klark napominje da u svojoj knjizi nije želeo da okrivi Srbiju za izbijanje rata.

"Čitava knjiga – i to mi je vrlo važno – jest pokušaj odmicanja od priče o krivici i potrage za krivcima. Trebamo shvatiti da je Evropa 1914. bila opasno mjesto, a da ta opasnost nije dolazila samo iz jednog ili dva centra, recimo Beča i Berlina, nego se krila svuda..." - navodi Klark.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.11.2013. 11:53
Jedina govna, Klark! Princip i Mlada Bosna nisu bili teroristi, jer nisu nikada ubijali nedužno stanovništvo kao što to radi AlKaida koja ubija civile, tako da si ga pretjerao. Mlada Bosna može se samo porediti, ali samo djelimično, sa njemačkim redom Germanenorden koji je osnovao Zebotendorf 1912. Možeš pričati šta hoćeš, ali tvoj cilj jeste da od svakog Srbina kroz Mladu Bosnu napraviš potencijalnog teroristu, nalik AlKaidi. Budite srećni vi tamo na Zapadu što zbog svega što ste nam uradili zadnjih 100 godina taman nismo počeli kao AlKaida da se dižemo u vazduh uzimajući živote zapadnog civilstva. Ali, tu su vam selafisti i vehabisti na svakom ćošku Londona, Pariza, Beča, Hamburga Minhen
Sreda 13.11.2013. 13:59
Gavrilo Princip nije terorista...IZ PRINCIPA !!!
Sreda 13.11.2013. 13:05
'Okrivljavanje' Srbije za I Sv.rat je moguce u anglo-saksonskim sredinama jer su one prilicno ograniceno i navodjeno obrazovane, moze se reci indoktrinirane uglavnom neznanjem. I Sv.rat je bio kolonijalno-imprejilasticki rat, to priznaje svaki istoricar. Srbija medjutim nije imala kolonije nit je bila imperija prema tome ona je u tom ratu mogla da bude samo zrtva, nikako njegov razlog. Engleski istoricari su verovatno najbolji u svom poslu ali oni su zaduzeni za istoriju dok je za istinu zaduzen BBC.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online