Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.03.2010.
17:48
Tanjug A

Norcu smanjena kazna, Ademi oslobođen

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je za godinu dana kaznu generalu Mirku Norcu koji je u Zagrebu osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina u Medačkom džepu kod Gospića, u septembru 1993. godine.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, hrvatskom generalu Rahimu Ademiju potvrđena je prvostepena oslobađajuća presuda, a Norcu je kazna sa sedam smanjena na šest godina.

Veće za žalbe tako je potvrdilo odluku bivšeg županijskog sudije, a danas člana Vrhovnog suda Marina Mrčele.

Kazna je smanjena preinačenjem određene jedinstvene kazne, jer je Norac za svaku od dve tačke optužnice po kojima je proglašen krivim dobio po pet godina zatvora, pa mu je tada određena jedinstvena kazna od sedam godina zatvora, navodi se u saopštenju.

Smanjena kazna: Mirko Norac

Ademija koji je tada bio vršilac dužnosti komandanta vojnog područja u Gospiću i Norca koji je komandovao Devetom gardijskom brigadom i ostalim snagama uključenim u operaciju, optužnica je teretila za ratne zločine u Medačkom džepu počinjene od 9. do 17. septembra 1993. godine.

Zločini nad Srbima

 

Norac je 2004. osuđen na 12 godina zatvora zbog masovnih zločina nad Srbima u Gospiću i okolini grada u jesen 1991. godine, a u pritvoru je od 2001. godine. Nakon što je i druga osuda postala pravosnažna, on ima pravo da mu se kazne objedine, odnosno da mu se odredi kazna koja je manja od zbira, ali ne i od visine neke od dveju kazni.

Prema toj optužnici, hrvatski vojnici i policajci mučili su i brutalno ubili pet zarobljenih srpskih vojnika i 23 civila, sistematski klali stoku, trovali bunare, pljačkali i uništavali nekoliko stotina srpskih kuća i drugih objekata u gazdinstvu.

Ukratko, sa lica zemlje zbrisali više od 10 sela u kojima od 600 predratnih stanovnika danas živi manje od deset.

Optužnica je najpre podignuta u Haškom sudu koji je teretio i tadašnjeg načelnika Glavnog štaba Hrvatske vojske Janka Bobetka koji je umro pre uručenje optužnice, a 2005. slučaj je prebačen u Hrvatsku.

Na suđenju u Zagrebu je presuđeno da Ademi nije kriv, jer je postojala dvostruka linija komandovanja koja je počinjala s Bobetkom koji je pripremao akciju zajedno s Norcem i Mladenom Markačem, tadašnjim komandantom Specijalne policije, kome se sada sudi u Hagu.

Iako je na suđenju ustanovljena važna uloga i odgovornost admirala Davora Domazeta Loše, njemu kasnije nije suđeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online