Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 24.11.2013.
01:15
Vesti A

Za ustaštvo - spremni!

Hrvatski fudbalski reprezentativac Josip Šimunić posle proustaškog ispada posle utakmice Hrvatska - Island dobija masovnu podršku hrvatske javnosti, saigrača, a podržavaju ga čak i neki službenici Vlade Federacije BiH. Pri tom je na Fejsbuku samo juče do podne prikupljeno oko 100.000 potpisa podrške.

Hrvatski fudbalski reprezentativac Josip Šimunić posle proustaškog ispada posle utakmice Hrvatska - Island dobija masovnu podršku
 

Tako je portparol federalnog Ministarstva turizma i okoline Mija Martina Barbarić, bivša pevačica, koja je svojevremeno predstavljala BiH na Evrosongu, proustaškom porukom na Fejsbuku izrazila podršku hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću:
"Za dom spremni!!!! Evo, Jovanoviću (ministar obrazovanja i sporta u Vladi Hrvatske) kazni i mene ako smeš!!!! Ova rečenica nije ništa više nego ljubav i ponos koju osećam prema domovini i nema trenutka mržnje u njoj, a istoriju jako dobro poznajem", napisala je Barbarićeva na svom Fejsbuk profilu.


Podršku Šimuniću daju i hrvatski reprezentativci koji pravdaju njegov usklik "Za dom spremni", koji je bio službeni pozdrav u ustaškoj NDH, u kojoj su važili rasni zakoni i organizovani koncentracioni logori i u kojoj je u neljudskim zverstvima počinjen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.


- Ne razumem se u zakone, ali svi koji poznajemo Džoa (Šimunića) znamo da voli

Kukavičluk ološa

Vuk Drašković ocenio je da su napadi na ćirilicu vrhunac primitivizma, a iznad svega kukavičluka. On je Šimunićev ispad nazvao nacizmom.
- Kukavice su zato što ne smeju da izađu na ulice i otvoreno zahtevaju da se iz te zemlje proteraju preostali Srbi, jer bi tog trenutka Hrvatska bila proterana iz EU - rekao je Drašković i naglasio da je danas teško biti Srbin u Hrvatskoj gde divlja ustaški ološ.

 

Hrvatsku i da je samo hteo da proslavi plasman na Svetsko prvenstvo u Brazilu. Ništa loše nije mislio i zato se nadam da kazne neće biti - rekao je hrvatski vezni igrač Ivan Rakitić.


Na Fejbuku je otvorena stranica pod nazivom "Podrška Josipu Šimuniću." Samo u prva četiri sata prikupljeno je više od 20 hiljada potpisa. Već do podneva bilo ih je neverovatnih 100.000.


U anketi "Jutarnjeg lista" više od polovine čitalaca smatra da poklič "Za dom spremni" nije sporan i da je reč o "starom hrvatskom pozdravu".


Mnogi vodeći svetski mediji prokomentarisali su gest Šimunića krajnje negativno, poput Asošijeted presa koji je naveo da je reč o "ratnom pokliču kojim se služio hrvatski pronacistički režim tokom kojeg su desetine hiljada Jevreja, Srba i drugih ubijeni u koncentracionim logorima." Međutim, reagovanja u hrvatskoj javnosti bila su mlaka.


Oštra osuda Šimunićevog ispada i histerije u Hrvatskoj stigla je iz Rusije.
"Ćutanje Evropske unije na masovnu pojavu lomljenja tabli ispisanih ćirilicom u novoj državi članici, već posle samo nekoliko meseci, rezultiralo je pojavom neskrivenog klicanja fašizmu u Republici Hrvatskoj. A s obzirom na to da institucije EU i njeni zvaničnici čak i sada ćute pred nacističkim pozdravima u tamošnjoj javnosti, onda to, nažalost, znači samo jedno - da je u demokratskoj Evropi dozvoljeno javno propagirati najveće zlo koje čovečanstvo pamti u svojoj istoriji", objavljeno je na "Glasu Rusije".
 

U Nemačkoj bi otišao u zatvor

"Dojče vele" navodi da se hrvatski fudbalski reprezentativac Josip Šimunić u dresu nemačke reprezentacije obratio gledaocima nacističkim pozdravom sankcije bi bile apsolutne, čak i krivične i mogao bi da ode u zatvor do tri godine i više nikad ne bi obukao nacionalni dres.
- Kada bi, recimo, igrač Bajerna, Bastian Švajnštajger u reprezentativnom dresu nakon uspešnog nastupa uzviknuo "Hajl Hitler" ili "Zig hajl" morao bi da računa sa ozbiljnim kaznama - navodi "Dojče vele".
Objašnjava se da bi pravosuđe otvorilo istragu, usledile bi kazne, javnost bi bila šokirana, zapljuštala bi reagovanja zvaničnika i institucija...
Šimunić je izvesno vreme nastupao u Bundesligi i sigurno zna za rigorozna nemačka pravila. Čak i bundesligaški klubovi imaju nultu stopu tolerancije prema svojim navijačima koji na tribinama praktikuju fašističke pozdrave.


Fudbalski savez Hrvatske "protiv hajke"

Fudbalski savez Hrvatske dugo nije našao za shodno ni da se oglasi, a onda je saopšteno da ne podržavaju ispad Šimunića, ali da su "šokirani hajkom koja se vodi protiv njega". Hrvatski selektor Niko Kovač smatra da - nije njegova dužnost da reaguje, a međunarodna fudbalska organizacija FIFA, posredstvom svog portparola, poručila je da će ispitati slučaj.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.11.2013. 01:55
Trebalo je jos na prvu pojavu besnila kod komsija poceti zaprasivanje po pricipu zemlja-vazduh-zemlja.
Nedelja 24.11.2013. 02:17
U Nemackoj ne da bi lezao, nego bi ga odradili drugima za primer. Znam za slucajeve stranaca koje su u Nemackoj apsili i oduzimali im nacisticka obelezja. "u demokratskoj Evropi dozvoljeno javno propagirati najveće zlo koje čovečanstvo pamti u svojoj istoriji", objavljeno je na "Glasu Rusije". Pa imate tolke atomke, frljnite jednu na te fekalne gremline i resite ih muka.
Nedelja 24.11.2013. 06:49
Danasnja demokratija i jest stvorena da svako moze da kaze sta misli,pa cak i da radi sta hoce ako ima pare da plati tj.samo ti nama daj pare a radi i pricaj sta god hoces.A sta se drugo radilo i posle hitlera?koliko je djece,zena,nevinog naroda nestalo?zivim vadjeni organi da je grozno o tome i misliti.sve za pare,pare,pare.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online