Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 25.11.2013.
20:21
Beta A

Zarobljenici iz Srebrenice umesto pušteni - streljani?

Bivši pukovnik Vojske Republike Srpske Milenko Todorović izjavio je, na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da zarobljeni Muslimani iz Srebrenice, u julu 1995, nisu stigli do logora kod Bijeljine, iako je s vojnog vrha to bilo najavljeno.

Bivši general VRS Ratko Mladić
 

Optužnica generala Mladić (70), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za ratni zločin nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela enklavu koja je uživala zaštitu UN.

Todorović, u to vreme oficir za bezbednost Istočnobosanskog korpusa VRS u Bijeljini, posvedočio je da je, dan posle pada Srebrenice, dobio telegram od nadređenog generala Zdravka Tolimira, tadašnjeg Mladićevog pomoćnika za obaveštajno-bezbednosne poslove.

Pročitajte sve što smo pisali o Ratku Mladiću OVDE

"U telegramu je stajao zadatak da se pripremi smeštaj za 1.000-1.200 ratnih zarobljenika iz enklave Srebrenica, koji će tih dana biti sprovedeni u Batković", kazao je Todorović. "Sabirni centar" za ratne zarobljenike u Batkoviću bio je pod nadležnošću Istočnobosanskog korpusa VRS.

Prema svedokovim rečima, zarobljenici iz Srebrenice željno su iščekivani, u nadi da će oni biti razmenjeni za srpske vojnike koje je zarobila Armija BiH.

"Kad se za dan, dva, tri, zarobljenici nisu pojavili u Batkoviću, roditelji naših zarobljenih vojnika počeli su da protestuju", rekao je Todorović.

Kako je kazao, pozvao je telefonom generala Tolimira i pitao ga kad će stići zarobljenici. "On mi je odgovorio: Radite po svom planu, odustalo se od tog zadatka. Znači, da ne očekujemo te zarobljenike, jer se odustalo od tog plana".

Prema tužiocima, zarobljenici su, umesto u Batković, bili prebačeni u okolinu Zvornika, gde ih je VRS streljala.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je, tokom unakrsnog ispitivanja, da je naredba da se logor pripremi za prijem zarobljenika, po propisima, morala doći "komandnom", a ne "bezbednosnom" linijom VRS. Todorović je to potvrdio.

Na pitanje da li je to bilo naređenje generala Mladića, svedok je odgovorio da "uopšte nije spominjano Mladićevo ime". Naznačio je, međutim, da je "neko iz lanca komande, a ne bih se opredeljivao ko" naložio generalu Tolimiru da naređenje prenese komandi korpusa u Bijeljini.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.11.2013. 23:49
bitno je da je dos 2001 godine oslobodio sve siptare, koji su mogli da nastave gde su stali . sigurno je da je tako bilo, pa kada znas da ce neko zlocin ponoviti i treba ga skinuti .. .. ali ne srbin je toliko dospeo na niske grane da se vise ne uci ni na svoje greske, eto srbin je i klecku izdao, a trebali su ih sve pobiti zbog tih zlocina ....do jednoga da li vi sudije imate miran san ? duhovi iz klecke onako cereceni da vam dodju u SAN ! vi ste to DOBROI proucili ima i slike i vedeo gledali i zlotvore pustili ! necete imati miran san GARANT !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online