Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 29.11.2013.
16:55
jutarnji.hr, rts.rs A

EU upozorava Hrvatsku zbog ćirilice

Zvaničnici Evropske unije upozorili su Hrvatsku da bi mogla da se suoči sa ozbiljnim problemima ako prođe inicijativa za sazivanje referenduma o ćirilici i ako se promeni Zakon o pravima nacionalnih manjina, piše zagrebački ''Jutarnji list''.

Pozivajući se na sagovornike iz EU, list piše da je Zakon o sprovođenju i zaštiti prava nacionalnih manjina donet kao uslov iz poglavlja 23, što je bilo nužno za ulazak Hrvatske u EU.

Hrvatska je ulaskom u EU prihvatila obavezu multijezičnosti

"Ako bi inicijativa za sazivanje referenduma prošla i ako bi se na tom referendumu odlučilo da se zakon mora menjati, i ako bi taj zakon smanjio prava manjina, Hrvatska bi time učinila korak unazad u odnosu na preuzete obveze", rekli su Jutarnjem neimenovani izvori EU.

Ukazuje se i da bi nakon toga mogla uslediti akcija Komisije koja bi morala da utvrdi da li se radi o kršenju EU zakona, što je u ovom trenutku dužnost poverenice Vivijan Reding, zadužene za pitanje pravosuđa.

Napominje se, naime, da bi se Hrvatska morala privići na to da Evropska komisija neće da komentariše svaki događaj koji se tiče njene unutrašnje politike, ali to, kako se navodi, ne znači da ne prati razvoj događaja koji bi mogli dovesti do kršenja EU zakona ili obaveza koje je Hrvatska preuzela kad je ispregovarala članstvo u EU.

List podseća da se Redingova samo jednom izjasnila o pitanju ćirilice u Vukovaru, pre više od dva meseca, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem, kada je postignut dogovor o rešenju spora u slučaju bivšeg visokog funkcionera jugoslovenske i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića.

Reding je tada rekla da Komisija prati situaciju u Vukovaru i pozdravlja implementaciju zakona jer je i to jedna od obveza koju je Hrvatska preuzela tokom pristupnih pregovora.

"Znamo za kontinuirane napore koje Hrvatska ulaže u zaštiti pripadnika manjina u skladu s obvezama koje je preuzela tokom pristupnih pregovora. Hrvatska nastavlja da sprovodi zakon o pravima nacionalnih manjina postojanim ritmom i Komisija pozdravlja napore hrvatske vlade na podizanju svesti o pripadnicima nacionalnih manjina da bi se osiguralo poštovanje njihovih prava", rekla je tada Redingova.

Hrvatska preuzela obavezu multijezičnosti

Inače, nakon incidenta koji su se dogodili u Vukovaru zbog uvođenja natpisa na ćirilici iz Komisije su te događe uglavnom komentarisali kao nešto što je u vezi sa multijezičnošću.

Međutim, zvaničnici iz Komisije koji su bolje upućeni u proces pristupnih pregovora nisu bili srećni s takvim odgovorima Komisije jer je i to bila jedna od preuzetih obveza tokom pristupnih pregovora.

Implementacija ustavnog zakona o nacionalnim manjinama bila je jedan od glavnih kriterijuma na kojem je EU insistirala ne samo tokom pregovora o poglavlju 23 već i tokom monitoringa, nakon potpisivanja pristupnog ugovora sve do punopravnog članstva.

O potrebi da hrvatske vlasti implementiraju zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina izjasnio se poverenik Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks.

Protivnici ćirilice u Vukovaru okupljeni oko tzv. "Stožera (štaba) za odbranu hrvatskog Vukovara" širom Hrvatske prikupljaju potpise građana za održavanje referenduma o ćirilici.

Za inicijativu je potrebno da prikupe 450.000 potpisa.

POVEZANE VESTI

Petak 29.11.2013. 17:06
Praksom vi to pokažite jer su se za praksu sankcija dosta puta pokazali nakon 1.jula 2013. Ovako samo pričate u prazno. Propali maniti, ka što jeste, i Hrvatska sa sve vama, u paketu, liiiše nas!
Petak 29.11.2013. 19:07
"Znamo za kontinuirane napore koje Hrvatska ulaže u zaštiti pripadnika manjina u skladu s obvezama koje je preuzela tokom pristupnih pregovora" - Као на пример закон о личним картама? У којој земљи још постоји тако сраман закон? Није ли и то кршење закона ЕУ? Где још има у свету да неко може да ти одузме личну карту ако те не затекне код куће? Па лична карта је основ за сва остала права. И шта ће са хрватима који живе вани а направили куће на мору, или већ где? Усташку државу вратити у гузицу или пустити говна низ канализацију.
Subota 30.11.2013. 04:37
TO JE EU! Prvo se rasturis da bi bio njihov clan a kad te prime oni te rasture. Ono sto Hitler nije uspeo,Brisel nastavlja! Zato: NE U EU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online