Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Ponedeljak 02.12.2013.
15:30
telegraf.rs A

Podignut spomenik caru Dušanu u Skoplju

Spomenik Caru Dušanu ugledao je svetlost dana u glavnom gradu Makedonije. Posle spomenika Aleksandru Makedonskom i Skenderbegu, Srbija je dobila svog predstavnika u gradu na Vardaru, javlja Telegraf.rs. Istorijski je poznato da je Stefan Dušan je krunisan za cara 16. aprila 1346. godine u tvrđavi Kale, u Skoplju.

U centru glavnog grada Makedonije, Skoplju, podignut je spomenik Aleksandru Makedonskom
 

Albanski ustanak 2001. godine doveo je do ustavnih promena i uspostavljanje dvonacionalne vlasti u Skoplju, makedonske i albanske. Za malobrojne srpske partije nije bilo mesta, i to je uslovilo da se vremenom broj srpskog življa smanji. Danas Srbi čine između dva i pet odsto stanovništva Skoplja.

Car Dušan

Demokratska partija Srba u Makedoniji (DPSM) na čelu sa Ivanom Stoilkovićem počela je da se zauzima za svoja prava i načinila je značajni pomak za borbu manjina u prestonici Makedonije.

- Posle punih šest vekova i Presvetli car Dušan nam se vraća u Skoplje, na Mostu civilizacije. U njegovo vreme, Skoplje je bio prestonica jednog velikog carstva, svoju mudru vladavinu utemeljio je Zakonikom prozvanim Dušanov, koji se i danas izučava u istoriji svetskih pravnih nauka kao izuzetan – izjavio je Ivan Stoilković, predsednik DPSM na zasedanju petog kongresa ove partije.

Na mostu iznad Vardara postavljan je spomenik i kraljeviću Marku, pored cara Dušana, na samom ulazu zgrade Vrhovnog suda i Arheoloskog muzeja Makedonije.

Most ima oko 30 spomenika poznatih ljudi koji su živeli i radili na teritoriji Makedonije. Srpska livnica “Jeremić” uradila je sve statue koje su na ovom mostu i još nekoliko u projektu “Skopje 2014″.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.12.2013. 15:37
Лепо од њих што су се сетили свога цара.Наравно Македонци су Срби!
Ponedeljak 02.12.2013. 16:31
Raspaljen je plamicak nacionalnog identiteta u Srba Vardarske Makedonije. U Beogradu ni toliko, gde pravog spomenika Caru Dusanu jos uvek nema. Tako je Makedonci srpski, vi bejaste duša Dušanove Srbije! A sa Megas Aleksandros-om, od majke Olimpije i oca Filipasa, imate isto koliko i sa sega-mega drajvom.
Ponedeljak 02.12.2013. 18:43
Чокалије се враћају памети и своме стаду. Раширених руку очекујемо и Монтенегросе. Дај Боже...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online