Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 24.12.2013.
15:07
Ž. Marković - Vesti A

Zenicu čiste od džihadlija

Posle usvajanja zakona kojim se sankcioniše učešće državljana BiH u ratovima u inostranstvu, bezbednosne agencije u ovoj zemlji planiraju da preduzmu i prve konkretne korake. Prema saznanjima "Vesti", Agencija za istrage i zaštitu BiH sprovodi opsežnu istragu protiv više lica koji se dovode u vezu sa vrbovanjem mladića iz zeničke regije za odlazak na ratišta u Siriju.

Vehabije spremne za Siriju
 

 U prethodnih nekoliko meseci Zenica je postala glavna baza za regrutaciju džihadlija koji idu da se bore protiv režima Bašara al Asada.


Naš list je ranije pisao o vehabijama Senadu Đuriću i Senadu Čolakoviću koji vrbuju mladiće po Zenici i okolini. Nezvanično saznajemo da su oni sada pod žestokom prismotrom bezbednosnih institucija. Međutim, nije reč samo o njima dvojici, već o nekoliko desetina ljudi.


- Oni su se nametnuli, kao glavni agitatori, ali u tom poslu vrbovanja trenutno je više od pedeset ljudi. Regrutacija svetih ratnika u Zenici organizuje se na nekoliko odvojenih lokacija. Rezultat toga je da svaki četvrti islamski dobrovoljac koji iz BiH odlazi da ratuje u Siriji dolazi iz Zenice - kažu naši izvori.

Iskreni Radončić

Primetna je velika zainteresovanost ministra bezbednosti BiH Fahrudina Radončića da se, koliko god je to moguće, suzbije problem islamskog ekstremizma. Prema tumačenju upućenih, njegove namere su zaista iskrene, ali su motivisane željom da se dodvori zapadnim obaveštajnim službama. Takođe, vidiljivo je koliko se "Dnevni avaz", list koji je Radončić osnovao uključio u akciju
pokušaja promene javnog mnjenja u FBiH o ovom problemu.

Centri za regrutaciju džihadlija nalaze se u vehabijskim komunama u zeničkim prigradskim naseljima Orahovica, Šerići, Stranjani, Nemila, Željezno Polje i Topčić Polje.


- Nije isključeno da u tim selima uskoro vidimo akciju kakva je svojevremeno izvedena u Gornjoj Maoči - zaključuje naš izvor.


Koliko je situacija ozbiljna govori i svojevrstan vapaj glavnog imama Islamske zajednice BiH u Zenici Jakuba Salkice koji je upozorio da se u njegovom gradu vrši masovna mobilizacija.


- Konstantno pozivamo vernike na punu odgovornost i maksimalan oprez u kvalifikaciji sukoba i nasilja u Siriji, na odgovorno tumačenje vere kao i da ne nasedaju na tuđe projekte i ne postaju sredstvo za ostvarenje nečijih interesa i ciljeva. Ipak, nisu svi poslušali te pozive. Islamska zajednica je u više navrata tražila delovanje nadležnih, ali smo nailazili na zid ćutanja - kaže Salkica.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.12.2013. 17:09
Bosnjaci, ne slusajte vasu drzavu! Slusajte allaha i vasu bracu muslimane, pokupite sto vise bosnjaka i idite u Siriji boriti se za allaha!
Utorak 24.12.2013. 18:04
Ako federacuja nemoze da se bori sa islamistima neka prepusti Republici Srpskoj...SJP bi bila cast da ih posijeti.
Utorak 24.12.2013. 17:18
E usijane glave.... da su bar procitali Selimovicevu "Tvrdjavu", razumeli bi gde ih salju i zbog cega.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online