Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 12.01.2014.
01:10
Đ. Barović - Vesti A

Istinu o Srebrenici platio životom?!

Autor više studija koje pobijaju zvaničnu verziju o događajima u Srebrenici jula 1995. godine, nezavisni istraživač iz Švajcarske Aleksandar Dorin, uveren je da postoji video-materijal koji nepobitno može da potkrepi njegove teze, ali da se takvi snimci i dalje - plaćaju životom.

Zamerio se nepoznatim moćnicima: Aleksandar Dorin
 


Dorin navodi da je koautor njegove poslednje knjige "Srebrenica - kako se zaista zbilo" objavljenje 2012. godine u Lajpcigu, Zoran Jovanović umro 13. jula prošle godine, samo desetak časova pošto mu je javio da je uspeo da otkupi dva snimka koji u znatnoj meri ruše mit o Srebrenici.

Pretnje "sačekušom"

Aleksandar Dorin je pre manje od mesec dana u "Vestima" objavio senzacionalnu tvrdnju da je između 3.000 i 4.000 muslimana tokom jula 1995. godine prebeglo u Srbiju. Posle tog teksta, ovaj Švajcarac tvrdi da su se udvostručile pretnje smrću preko interneta.
- Obično mi se preti preko takozvanih goust mejlova preko kojih osobe koje prete ostaju anonimne. Obećavaju mi da će me kidnapovati, mučiti, ubiti, a preko jednog poznanika mi je pre samo par dana poručeno da mi neki muslimani iz Bazela pripremaju "sačekušu" - kaže Dorin.

- Jovanović je za vreme rata bio načelnik Informativne službe Drinskog korpusa Vojske RS, ali i odlično upućen u sve događaje iz rata. Čuli smo se telefonom pre nego što je iz Vlasenice otišao da se nađe na tajnoj lokaciji sa čovekom koji je bio spreman da proda te sminke, a onda me je, 12. jula prošle godine zvao na švajcarski broj mobilnog telefona da mi kaže kako ih je preuzeo i da se sprema da se vrati u Vlasenicu. Dan kasnije mi je javljeno da je umro u Srbiji, i to od posledice srčanog udara, ali niti je izvršena autopsija, niti su ti snimci pronađeni kod njega. Od tog trenutka sam dobio više upozorenja da povedem računa o svojoj bezbednosti uz objašnjenje da "priča nije nimalo naivna" - kaže za "Vesti" Dorin.


Jovanović je prošle godine svedočio i na suđenju Radovanu Karadžiću kao svedok odbrane, a u svojoj ratnoj arhivi je imao više dokumenata koji su pobijali teze o brutalnim ubistvima Vojske RS u zoni odgovornosti Drinskog korpusa. Aleksandar Dorin kaže da, čim su saznali o postojanju još neobelodanjenih video-snimaka iz Srebrenice, on i Jovanović su odlučili da pokušaju da ih otkupe.


- Pregovori su trajali nekoliko godina, a na kraju smo se dogovorili da za početak platimo 1.000 evra za dva kraća video-fajla, posle čega je trebalo da razgovaramo i o drugim materijalima. Jovanović mi je javio telefonom da se sreo sa tim čovekom, da je pažljivo pregledao sminke i da će prespavati kod rođaka kako noću ne bi putovao za Vlasenicu. Ujutro ga je taj rođak pronašao mrtvog, a i njegova supruga i kćerka su mi kasnije rekli da u njegovim ličnim stvarima nisu pronašli te video-snimke, ali ni najmanji trag u kom je to mestu u Srbiji otkupio video-zapise. Ne mogu da tvrdim ništa, ali je jako čudno da smo se prethodno čuli telefonom, da je Zoran bio potpuno zdrav, a preminuo od srca i da tih snimaka nema, kao i da mi je nekoliko puta rekao da će ga angažman o istini o Srebrenici najverovatnije "jednog dana koštati glavom" - kaže Dorin.

Pročitajte još: U Srebrenici bar 4.000 "fantomskih" muslimana

Prema njegovim rečima, prvi video-zapisa je deo snimka koji su muslimani iz Srebrenice snimili 1994. godine, a na kome neki od muslimanskih boraca pričaju da ih je u toj enklavi nekoliko hiljada i da su svi željni da "kolju što više Srba". Drugi snimak je trebalo da bude nešto duži i predstavljao je svedočenje holandskih vojnika koji su obezbeđivali ovu enklavu.


- Prvi snimak koji navodno u originalu traje čak 40 minuta nedvosmisleno pokazuje kako Srebrenica ne samo da nije bila demilitarizovana, već stecište specijalnih odreda koji su činili stravične zločine. Drugi snimak je zapravo potvrda izjava holandskih vojnika da je evakuacija muslimanskih civila sprovedena korektno i bez incidenta, što pobija tezu o ubistvima - objašnjava ovaj istraživač koji je nekoliko meseci ranije već poveo računa o svojoj bezbednosti.


- Neki bivši borci Republike Srpske, koji danas žive u Parizu, stavili su mi do znanja da su saznali od nekih muslimana da zbog dokumenata koje objavljujem o Srebrenici moram dobro da se pripazim. Poslušao sam ih - kaže na kraju ovaj autor.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.01.2014. 08:15
1. Сребреница је одавно постала највећа службена лаж епохе. Едвард Херман је рекао да Сребреница представља "највећи тријумф пропаганде на крају 20. века". Најдубља тајна Сребренице у суштини јесте: - идентитет стварних наручилаца злочина и - легитимни борбени губици 28. дивизије Армије БиХ (у ствари, џамахирије балије изметбеговића). Сребреничка прича заснована је на исконструисаној и лажној бројци од 8.000 стрељаних муслимана, што је оквалификовано као геноцид (нема значаја што то није у складу са дефиницијом геноцида у актима међународног права).
Nedelja 12.01.2014. 02:00
CIA snajka CIA ...
Nedelja 12.01.2014. 15:09
U Srebrenici je pokolj napravila ista ruka koja je i u Siriji prije 2-3 mjeseca potrovala hemijskim oružjem onaj nesretan narod....A zna se odlično ko je šef kuhinje !!! Za Srebrenicu su nepravedno optužili Mladića, Karadžića, Miloševića i cijeli srpski narod a za Siriju okriviše Asada...............itd
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online