Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Ponedeljak 13.01.2014.
12:55
Srna A

Budimir: Genocid je počinila Hrvatska!

Nadam se da Hrvatska neće odustati od tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, jer bi u tom slučaju srpska strana imala mogućnost da upozna svetsku javnost sa istinom da je Hrvatska počinila genocid, što je vešto prikriveno, izjavio je predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Nadam se da Hrvatska neće odustati od tužbe protiv Srbije pred Haškim sudom, jer bi tako srpska strana imala šansu da upozna svetsku javnost sa istinom: Budimir
 

Komentarišući izjavu ministra inostranih poslova Hrvatske Vesne Pusić da je "rešavanje sudbine nestalih ključni uslov za početak razgovora Beograda i Zagreba o međusobnom povlačenju tužbi za genocid", Budimir je rekao Srni da bi Pusićeva morala da odgovori i šta se desilo sa materijalnim dobrima proteranih Srba, čija imovina je procenjena na 30 milijardi evra.

On je naveo da je Udruženje Srba iz Hrvatske 25. decembra prošle godine organizovalo tribinu u Beogradu pod nazivom "Spor Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu", na kojoj su učestvovali eminentni naučni radnici i pravnici Slobodan Komazec, Nikola Žutić, Momčilo Subotić, Miroslav Svirčević, Momčilo Diklić i Sanda Rašković-Ivić.

"Svi oni su izrazili nadu da Hrvatska neće odustati od tužbe i da će se voditi rasprava pred Međunarodnim sudom pravde. Ocenjeno je da je ovo bolja opcija nego da se spor reši povlačenjem tužbe Hrvatske i protivtužbe Srbije, jer je genocid počinila Hrvatska, a ne Srbija", kaže Budimir i naglašava da ovu konstataciju potvrđuje argumentacija koja je priložena u protivtužbi Srbije.

"Nisu samo obrađeni i dostavljeni podaci iz građanskog rata od 1991. do 1995. godine, u kome je poginulo više od 7.000 Srba, a etnički očišćeni gotovo svi prostori u Hrvatskoj na kojima je živelo srpsko stanovništvo. Izneti su i podaci o stradanju Srba za vreme Drugog svjetskog rata u kome je poginulo više od milion Srba, a poslednji rat bio je samo nastavak takve politike koju je sprovodila HDZ i njen predsednik Franjo Tuđman", rekao je Budimir i navodi da to najbolje potvrđuje poslednji popis stanovništva u Hrvatskoj iz 2011. godine, prema kome se broj Srba sa oko 800.000 sveo na samo 186.000 ili 4,4 odsto.

"Šta je sa nestalim Srbima za vreme građanskog rata od 1991. do 1995. i sa više od 400 registrovanih i neregistrovanih grobnica u Hrvatskoj?", pita Budimir i ukazuje da poseban problem predstavlja spora identifikacija posmrtnih ostataka koji se nalaze u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu.

"Apsurdna je činjenica da je Srbija tužena i za krađu kulturnog blaga. Iako je veći deo tog blaga već vraćen u Hrvatsku, još se potražuje manji deo. Znači, Hrvatska tuži Srbiju za ono kulturno blago koje je jedino sačuvano i konzervirano, a sudbina preostalog kulturnog blaga koje je posle progona Srba ostalo u Hrvatskoj još je nepoznata. Nadamo se da će i to pitanje biti postavljeno pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu", rekao je Budimir i naglasio da Hrvatska navodi u tužbi da za ratne zločine treba da odgovaraju oni koji su ih počinili, te ističe da je poznato kako su prošli oni na srpskoj strani koji su bili optuženi za zločine.

"Njima se sudilo u Hagu, zatim u Hrvatskoj, ali i u Srbiji. Na hrvatskim listama još se nalazi više od 1.500 onih kojima se sudi za ratne zločine. Postavlja se pitanje - kome su sudili u Hrvatskoj za zločine počinjene nad Srbima? Niko za zločine od Miljevačkog platoa, Maslenice, Medačkog džepa do `Bljeska` i `Oluje` nije odgovarao", konstatovao je Budimir i podsetio da je Haški tribunal za zločine počinjene u "Oluji" oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, a male su šanse da će i drugi koji su počinili zločine, uz ovakvo hrvatsko pravosuđe, biti procesuirani.

"Oni malobrojni koji su osuđeni, poput generala Mirka Norca, već su na slobodi, a država im je materijalno nadoknadila gotovo svaki dan koji su proveli u zatvoru. Postavlja se pitanje kakva to pravda čeka Srbe koji su se nadali da će se situacija promeniti nakon ulaska Hrvatske u članstvo EU?", pita Budimir.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.01.2014. 13:05
Iza Hrvatske stoji Vatikan koji je najvise kriv. Hrvatska je bila izvrsilac zlocina po scenariju Vatikana koji temelji svoju veru ne na Hriscanstvu,miru,ljubavi nego na ubijanju,genocidu.
Ponedeljak 13.01.2014. 13:06
Naravno, naravno, naravno!!!
Ponedeljak 13.01.2014. 14:00
'Nadam se da Hrvatska neće odustati od tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, jer bi u tom slučaju srpska strana imala mogućnost da upozna svetsku javnost sa istinom da je Hrvatska počinila genocid' Dakle, ako sam dobro razumeo, da li ce biti podnesena tuzba za genocid protiv Hrvatske, zavisi od Hrvatske? E da su Hitler i Himler mogli da se pitaju, mozda bi dobili slobodu i drzavu kao i ustaski srbokatolici tzv Hrvati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online