Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 14.01.2014.
05:46
Beta A

Ukinute presude za ratni zločin u selu Lovas

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu osuđenjima za ratni zločin u slavonskom selu Lovas i predmet vratio Višem sudu na ponovno suđenje, objavljeno je na sajtu tog suda.

Ratne rane od pre više od 20 godina ni izbliza nisu zaceljene
 

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu iz juna 2012. godine grupa od 14 optuženih bila je osuđena na kazne zatvora od četiri do 20 godina.


Osuđeni su po četiri pripadnika seoske vlasti i teritorijalne jedinice JNA iz Valjeva, kao i šest dobrovoljaca iz paravojne formacije "Dušan Silni". Oni su pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu bili optuženi da su u oktobru i novembru 1991. naterali seosko stanovništvo hrvatske nacionalnosti u minsko polje, zbog čega je poginuo "neutvrđeni broj civila" (pri čemu se govori o najmanje 70 ljudi).


Po nalazu Apelacionog suda prvostepena presuda doneta je uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka, što izreku presude čini nerazumljivom i protivrečnom.


Takođe nejasno je šta je podrazumevalo naređenje za napad na selo Lovas, šta je bio cilj napada i koje radnje su okrivljeni i pripadnici oružanih snaga kojima su komandovali bili ovlašćeni da preduzimaju u skladu s naredbom, dodaju u sudu.

Meštani sela ogorčeni

Meštani Lovasa ogorčeni su i razočarani odlukom Žalbenog suda u Beogradu o ukidanju prvostepene presude kojom je 14 pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija osuđeno zbog ratnih zločina u tom selu u istočnoj Slavoniji, rečeno je na konferenciji za novinare u Lovasu.

- Mislim da je sve krenulo pogrešnim smerom i da neće dovesti do kažnjavanja onih koji su za taj zločin odgovorni - naglasila je načelnica opštine Lovas Tanja Paša i dodala da je reč o obezvređivanju žrtava.

Predstavnik porodica 70 ubijenih meštana Lovasa Adam Rendulić ocenio je da je ukidanje presude "novi pucanj u žrtve Lovasa".

POVEZANE VESTI

Utorak 14.01.2014. 16:14
Da li se taj zlocin moze usporedit sa ustaskim zlocinom u Sisku 1991 kada su ustase ubile 600 neduznih srpskih civila.
Utorak 14.01.2014. 11:40
Ha ha ha ha ha. Kakva fantazija kakvi komentari kako bi rekao Gospon Letica " Pa je li to mouguce". Kada je u sudskom postupku poslije pregleda dokaznog materijala, izjava svjedoka kao i neposrednih ucesnika navedenog predmeta tuzbe, sud nedvojbeno i nesporno dosao do nepobitnih cinjenica koje su potvrdile neodrzivost tuzbe onda se croacini uz kuknjavu javljaju na portal. A u isto vrijeme kada se oslobadjaju zlocinci poput slavnog konobara i bivseg desetara iz legije stranaca gotovine onda nigdje nijednog. Pi.am vam se na obraz.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online