Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 03.02.2014.
15:02
Đ. Barović - Vesti A

Pravde za Srbe nema u Sarajevu

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, Milorad Kojić, ocenjuje u intervjuu za "Vesti" da je slučaj iz Zalazja kod Srebrenice samo jedan od brojnih, neistraženih zločina Muslimana pod komandom Nasera Orića, a da je zbog dvostrukih aršina Tužilaštva BiH, najbolje da se ovaj slučaj vodi u Srbiji.

Milorad Kojić

- Nažalost, svima nam je poznato kako se sudi u Hagu, a nesporna je činjenica da iste kriterijume primenjuje i Sud BiH, odnosno Tužilaštvo BiH. Po toj matrici, ubijeni Srbi tretiraju se kao kolateralna šteta, a ne kao žrtve sistemskog i organizovanog zločina. Zbog toga pravdu za srpske žrtve jedino možemo očekivati u Srbiji. Ali, nije reč samo o zločinima u Podrinju, jer zadovoljenje pravde čekaju i porodice srpskih žrtava na brojnim drugim stratištima širom BiH.

Šta se to dogodilo u Zalazju 1992. godine?
- U napadu na srpsko selo Zalazje, na Petrovdan 12. jula 1992. godine, bošnjačke snage predvođene Naserom Orićem ubile su 37 meštana, a selo je zapaljeno. Prema izjavama svedoka, u policijsku stanicu u Srebrenici je živo dovedeno devet meštana srpske nacionalnosti.

Kakvi su dokazi za ove tvrdnje?
- U knjizi jednog od osnivača SDA Ibrana Mustafića se detaljno opisuje kako je Orić mučio i ubio sudiju Opštinskog suda u Srebrenici Slobodana Ilića, ali tu je i svedočenje Mustafićevog vozača o tome da mu je Orić naredio da sve zarobljene iz Zalazja poveze ponovo u to mesto, gde su svi ubijeni na monstruozan način.

Da li je ovo i jedini zločin koji se može pripisati Oriću?
- Naš Centar je do sada popisao 2.370 žrtava na području sedam opština srebreničke regije u kojima su dejstvovali Orić i njegove snage. MUP RS dokumentovao je brojne događaje u kojima su Srbi bili žrtve: Krvavi Božić u Kravici, masakr na Petrovdan, ne samo u Zalazju nego i u mestima Sase, Biljača i Zagoni, kada je ubijeno ukupno 69 civila. Ali, Orića se po zlu sećaju i meštani Ratkovića, Skelana, Fakovića, Bjelovca.

Vapaj za pravdom

Očekujete li da će Orić sada zaista biti osuđen?
- Naravno da očekujemo, jer porodice žrtava iz Podrinja bukvalno vape za pravdom. Ali, s obzirom na bezrezervnu podršku i zaštitu koja mu je u četvrtak javno pružena u Sarajevu, ukoliko ovaj predmet ipak ne bude vođen u Srbiji, teško da se možemo nadati pozitivnom ishodu.

Zar ovi zločini nisu bili predmet postupka u Hagu, odnosno Tužilaštvu BiH?
- Kada postoje dokazi, svedoci, kada sudi struka, a ne politika, logično je da dolazi do podizanja optužnice i osuđujuće presude. U suprotnom, dobijemo to što Srbi dobijaju svih ovih godina - gorak ukus nepravde u ustima. Tužilaštvo BiH još nije podiglo nijednu optužnicu protiv najodgovornijih, pa se godinama čeka na optužnice protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, ali i odgovornih za zločin nad golobradim mladićima u Dobrovoljačkoj ulici i Tuzlanskoj koloni, nad civilima u Sijekovcu, za zločine u Mrkonjić Gradu....

Koliko je Muslimana osuđeno za zločine nad Srbima?
- Reč je o zanemarljivom broju neposrednih izvršilaca u slučajevima za koje se smatra da su bili "sporadični incidenti".

Pomoć samo optuženima

Da li je tačno da ste pomogli samo haške optuženike sa 1.500 evra?
- Vlada RS donela je odluku da pomogne tim ljudima, a Centar i Ministarstvo finansija su bili zaduženi za sprovođenje odluke.
A zašto ne i one koji su osuđeni?
- Formalno-pravno nije bilo moguće obezbediti da se na ovaj način pomogne i Srbima koji su pravosnažno osuđeni. Što se tiče njihovih porodica, oni svoja prava mogu da ostvare posredstvom Fondacije "Pomoć", koja deluje u nadležnosti Boračke organizacije RS.


Dečaku usekli krst na stomaku

Patolog Zoran Stanković kaže da je primio zahtev da ponovo dostavi svoju dokumentaciju pravosuđu za određena mesta i žrtve. Stanković je radio obdukcije ubijenih Srba u Podrinju, i kaže da je došlo vreme da na osnovu dokaza i obdukcionih nalaza bude podignuta kvalitetna optužnica protiv Orića.

Zoran Stanković

Srbi su ubijani i sakaćeni, a Stanković podseća na Miladina Aščerića, čije telo je pronađeno u Kamenici u jami, a glava kasnije. On se seća i svirepo ubijene žene koja se prezivala Kovačević, nepokretne i stare više od 70 godina. Pronađena je sa mnoštvom uboda u telu i vratu.

On navodi i primer žene koja se prezivala Ristić, sa velikom povredom od noža na vratu i odsečenim prstima. Posebno je težak zločin nad 11-godišnjim dečakom prezimena Stojanović, koji se vratio po svog psa. Izrezan mu je krst na stomaku i ubijen je metkom u glavu. Podseća na oca i dvojicu sinova Rankića. I na mostu kod Skelana ubijenih dečaka Dimitrijevića od pet i sedam godina.


Stanković je dokumentaciju, video i foto zapise o obdukcijama, predao Haškom tribunalu u vreme kada se sudilo Oriću, ali ga sud nije pozvao da svedoči, a Orić je oslobođen.

POVEZANE VESTI

EX YU Farsa Orić!
Ponedeljak 03.02.2014. 16:59
To Nemcima i Englezima niti smeta niti ih interesuje! Sta cemo mi sa takvima u bilo kakvoj zajednici, to ne moze niko normalan da shvati!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online