Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 08.02.2014.
05:36
M. Roknić - Vesti A

Srbi u Hrvatskoj: Troje ljudi, celo selo

Sa nekadašnjih 43 kuće i 150 "duša", danas je selo Rajčić spalo na svega troje stanovnika. Ilija Savić, Mladen i Milka Todorić jedini su stanovnici ovog sela, nekad nastanjenog srpskim stanovništvom, a danas gotovo pustim.

Vratili se iz izbeglištva: Ilija i Mladen
 


Udaljeno 19 kilometara od Novske, iz smera Rajića i 14 od Pakraca, od kojeg ga deli selo Rađenovići, smestilo se na liniji razgraničenja sukobljenih strana stradalo je, kao i njegovi stanovnici, tokom "Bljeska" u maju 1995. godine. Njegovi bivši stanovnici razasuti su na sve strane sveta, a najviše ih je u Republici Srpskoj.


Tako je u Donjim Vijčanima kod Prnjavora godinama u izbeglištvu bio Ilija Savić. Ilija je nedaće rata osetio i pre "Bljeska" jer je ranjen u leto 1992. od eksplozije granate u blizini Broda. Tada je imao samo 17 godina i bio učenik medicinske škole. Posledice ranjavanja i danas oseća.

Ilijin šator ispred srušene kuće
 

Vratio se na svoje spaljeno ognjište 2008. godine. Čeka obnovu kuće a u danima čekanja živeo je u šatoru ispred zgarišta!


- Znalo mi se desiti da zimi kupim salamu a ona se smrzne. Ili kupim hleb i dok se okrenem pojede ga pas. Danas su mi dva kera jedina razonoda u selu. Dok nije sagradio kućicu "četiri sa četiri", u kojoj i danas živi, posle ledenih noći provedenih u šatoru odlazio je Ilija do komšije Mladena i njegove supruge Milke na okrepu i razgovor. Za sve ove godine jedino je dobio donaciju od UNHCR-a koji su mu poklonili građu za krov na njegovoj baraci.


Nekoliko godina pre Ilije u Rajčiće, ili Goleš kako se do 1948. godine zvalo selo, vratio se Mladen Todorić. Izbeglištvo je proveo u Ernestinovu i Antinu na istoku Hrvatske. Danas sa svojom Milkom provodi dane koji su istovetni jedan drugome, bez ikakvih primanja i sa milion problema. Vratio se 1997. i do 2008. godine, kada je u selo "došla" struja, živeli su u mraku. "Za tih desetak godina potrošio sam kamion sveća", opisaće Mladen u nekoliko reči duge godine u mraku. Kao i Todorići i Ilija nema nikakvih primanja.


Jedine stanovnike Rajčića ili "celo selo" obišao je na Svetog Savu zamenik sisačko-moslavačke županije, biran ispred srpske zajednice, Bogdan Rkman.


- Ilija i Mladen pre četiri-pet dana posetili su me u županiji i ispričali svoju životnu priču. Hteo sam da se na licu mesta uverim u tu neverovatnu priču, da ih obiđem i neposredno se upoznam sa teškim uslovima u kojima žive. Obećao sam tim nesrećnim ljudima da ću sve preduzeti da im pomognem. Tako


ćemo već za koji dan put Zagreba gde ćemo pokušati da u srpskim institucijama kao i u nadležnim ministarstvima urgiramo radi konačne obnove njihovih kuća. Verujem da će i naša županija pokazati razumevanje i nešto učiniti kako bi ovim ljudima život ipak koliko toliko bio lakši - rekao je Rkman.

Ostaci spomenika
 


Iako njihova životna situacija nije sjajna, optimizam ih ne napušta. Ipak ponekad, priznaće, pokleknu i ne vide nikakvu perspektivu. Ni dugo čekani "dolazak" struje nije u njihove živote doneo i tračak svetlosti .


- Bolje je živeti i u mraku nego u lažnoj svetlosti - sa dozom samoironije komentarisaće Ilija seosku svakodnevnicu. Žive bukvalno u šumi a ne mogu naseći drva za ogrev jer nemaju ni motornu pilu. Sva stabla šljiva su posečene dok su bili u izbeglištvu! U selu je bio i spomenik ubijenima u Drugom svetskom ratu, ali ovaj poslednji rat nije "preživio", baš kao ni selo. Danas su desetak metara podalje od mesta gde je nekada stajao tek njegovi ostaci. U Rajčićima je jedina obnovljena zgrada nekadašnje osnovne škole u kojoj se nikada više neće čuti dečja graja. I nju je obnovio privatnik kojem služi kao skladište rezane građe.

Život u izolaciji

Ilija je ranjen 1992. godine kod Bosanskog Broda, kao maloletni pripadnik saniteta vojske Republike Srpske. Živi od stotinjak evra socijale a Mladen i njegova žena nemaju ni toliko. Izolovani su od svih institucija, pa i onih manjinskih, srpskih. Jedni za druge ne znaju.
Pas Floki (Ilijin) i "pulin" Riki (Mladenov) jedina su im razonoda.
Vode sudske sporove oko uzurpacije imovine. Posečene su im sve šljive, baš kao u celom selu. Dožupan Rkman pokušaće da im pomogne.
- Vodim ih u Zagreb u pravnu službu Srpskog narodnog veća radi sporova koje vode. Ovde sam ih ubacio u besplatnu pravnu pomoć. Pokušavam da se Iliji ubrza obnova - izjavio je za "Vesti" Rkman.

Subota 08.02.2014. 05:51
Posekli im sve sljive? Imam osecaj da je u Hrvatskoj pocinjen genocid nad sljivama; kad vide sljive, pricinjavaju im se Srbi...
Subota 08.02.2014. 07:05
Srbi u Srbiji-baba i deda -celo selo.
Subota 08.02.2014. 08:42
Genocid koji i dalje traje a koji precutno podrzava "demokratska" Evropa(cast izuzecima).Sto se tice posecenih sljiva, sta cete, Hrvati ipak preferiraju vrbe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online