Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Subota 08.02.2014.
09:15
Srna A

"Cilj je izazvati rat u Mostaru"

Odbor HDZ-a BiH Hercegovačko–neretvanskog kantona (HNK) ocenio je da je cilj "nacionalne i politički instruisane grupe" ljudi koja je u zapadnom delu Mostara zapalila zgrade institucija bio da uvede taj grad "u međunacionalne sukobe i ratno stanje".

"Nisu to nezadovoljni građani već huligani, nacionalno i politički instruisana grupa" (Foto: Arhiva sa demonstracija u Bosni)
 

U saopštenju sa vanredne sednice Predsedništva Odbora navodi se da je juče "organizovana grupa od 350 huligana koji su iz istočnog dela Mostara prešli u zapadni u svom anarhističkom pohodu" zapalila zgrade Vlade HNK, Gradske većnice, Gradske uprave, Doma HDZ-a BiH, Skupštine HNK, te nekolicine vozila građana Mostara.

"Posebno želimo da ukažemo na činjenicu da ta grupa koju su pojedini mediji do sada identifikovali s nezadovoljnim građanima, nema nikakve veze s njima, nego je reč o nacionalnoj i politički instruisanoj grupi kojoj je cilj bio da uvede grad Mostar u međunacionalne sukobe i ratno stanje", ističe se u saopštenju HDZ-a BiH.

Iz te stranke dodaju da je reč o "klasičnom državnom udaru" na institucije nastale iz Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, a "s ciljem rušenja federalnog ustrojstva Federacije BiH i kantonalnih institucija vlasti".

* Vatre gorele, Bosna razrušena

* BiH: Izgoreli najvredniji dokumenti, šteta neprocenjiva

"Uzvicima `Ovo je Bosna!` u centru Mostara, Hrvatima u Mostaru i BiH poslata je vrlo jasna politička poruka. Reč je o pomno izabranim političkim ciljevima o čemu jasno govori i činjenica da se na meti vandala nije našla nijedna zgrada federalnih institucija vlasti", navode iz HDZ-a BiH.

Iz kantonalnog odbora stranke najoštrije su osudili vandalski čin napada na institucije koje su smeštene u gradu Mostaru, kao i potpuno inertno ponašanje pripadnika MUP–a HNK, "koji su nijemo posmatrajući ove vandalske događaje omogućili da grad Mostar liči na ratno poprište".

"Pozivamo građane Mostara, HNK, Hrvatice i Hrvate, da ne nasedaju na laži, spinove i političke kuhinje koje sve što se danas dogodilo žele da opravdaju i prikažu kao bunt obespravljenih građana", navodi se u saopštenju i ističe da je  pravo na mirne proteste demokratsko pravo koje je HDZ BiH uvek podržavala, ali da "ne može podržati vandalizam i anarhiju koja je danas rezultirala desetinama miliona štete, koja će još više opteretiti i ovako tešku finansijsku situaciju".

POVEZANE VESTI

Subota 08.02.2014. 09:22
" Ovo je Bosna ".. ???? da da, politički neredi, njima je sve dozvoljeno, neko im je dao zeleno svijetlo ! Nemoguće da su se neredi proširili ovakvom brzinom !
Subota 08.02.2014. 09:50
На Балкану се ништа не догађа спонтано.
Subota 08.02.2014. 10:05
Глупи Хрвати у Босни су се требали држати савеза са Србима од почетка рата па све до данас.Данас би био другачији однос у политичком смислу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online