Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Sreda 12.02.2014.
15:25
Beta A

"Njegoš je slavio ubijanje muslimana"

Tužilaštvo Tribunala u Hagu je na suđenju Radovanu Karadžiću tvrdilo da je Petar Petrović-Njegoš u svom epu "Gorski vijenac" "slavio ubijanje Muslimana, odnosno poturica".

Na suđenju opširno citirali stihove iz "Gorskog vijenca"

Tužiteljka Katrina Gustavson opširno je citirala stihove iz "Gorskog vijenca" tokom unakrsnog ispitivanja svdoka odbrane Gojka Kličkovića koji je u glavnom iskazu pomenuo da se Karadžić, tokom rata u BiH, često pozivao na taj Njegošev spev.

Zastupnica optužbe citirala je dijalog vladike Danila i Vuka Mićunovića u kojem se - u slobodnom prevodu sa engleskog - poziva na "čišćenje naše zemlje od nevernika" i kaže da "naša bitka neće biti okončana dok mi ili Turci ne budemo istrebljeni". Po tumačenju tužiteljke Gustavson, to je bio "poziv na etničko čišćenje zemlje od Muslimana".

Njegoš u "Gorskom vijencu" "slavi ubijanje Muslimana, uništavanje njihovih kuća i rušenje njihovih džamija", sugerisala je tužiteljka.

Ograđujući se da nije proučavao Njegoševo delo, svedok Kličković koji je posle rata bio premijer Republike Srpske, uzvratio je da dovođenje u vezu "Gorskog vijenca" sa zločinima tokom sukoba u BiH, "izlazi iz okvira lepog ponašanja".

"Ja osuđujem svako razaranje i ubijanje", kazao je svedok, dodajući da je Njegoš opisivao istorijske događaje od "pre 200 godina". Na primedbu tužiteljke da je sam izjavio da je Karadžić "upoređivao Gorski vijenac s tekućim događajima", Kličković je odgovorio: "Ne, nisam čuo".

U dodatnom ispitivanju, Karadžić koji se brani sam, pitao je svedoka "kada je Njegoš živeo i napisao svoj spev, a Kličković je odgovorio: "U vreme turskog nadiranja i osvajanja Balkana i činjenja velikih zločina i skoro uništavanja hrišćanstva", dodajući da su "Njegoš i vladika Danilo bili na svojoj zemlji".

Precizirajući da je "Gorski vijenac" napisan u 19. veku i da opisuje događaje iz 17. veka, Karadžić je slobodarsku poruku speva ilustrovao stihovima: "Tirjaninu stati nogom za vrat... to je ljudska dužnost najsvetija" i "Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom".

POVEZANE VESTI

Sreda 12.02.2014. 15:56
Sada ce i Njegos dobiti 20 godina robije zato sto po komandnoj odgovornosti nije stitio sultansko carstvo.
Sreda 12.02.2014. 15:50
Nije li ovo dokaz da slavnu srpsku tradiciju i istoriju pokusavaju da na najgnusniji moguci nacin po svim dinstancama satru zauvijek i od nas naprave "barbare"...sad im eto Njegos relevantan za Karadzicev proces. Budi bog s nama!
Sreda 12.02.2014. 16:04
Sledeci je na redu Marko Kraljevic!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online