Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Petak 14.02.2014.
13:01
M. Roknić - Vesti A

Stepinčev dnevnik kipti od mržnje

Alojzije Stepinac je bio jedan od najužasnijih sveštenika u biskupijama pape Pija XII. Ja sam jedan od retkih koji je pročitao Stepinčev dnevnik koji, uzgred, nikada nije štampan, niti će ikada biti objavljen - kaže za "Vesti" penzionisani univerzitetski profesor iz Hrvatske dr Svetozar Livada .

Dr Svetozar Livada: Stepinac je bio vikar ustaških vojnih jedinica i postavljao je druge vikare, a za Pavelića je govorio da je Božji izaslanik

Zašto je Stepinčev dnevnik i danas u rukopisu?
- Zato što je Stepinac njime sam sebe osudio. I zato nikada taj dnevnik neće biti objavljen jer bi time bio srušen mit o Stepincu kao prelatu koji je stradao zbog svojih hrišćanskih uverenja i žrtvovanja za veru.

Navedite neke zanimljive detalje iz tog rukopisa?
- Čuvena je njegova izjava o Srbima: "Kada bi Srbina i Hrvata skuhali u istom loncu i juha bi se razdvojila" ili "Što se tiče pravoslavlja, tu nema čoveka, nema istine, nema morala." To je drastična i kompletna negacija druge hrišćanske vere. Stepinac je sproveo prekrštavanje 240.000 Srba, što je samo po sebi genocidna radnja.

To mu nisu jedini gresi?
- Stepinac je bio vikar ustaških vojnih jedinica i postavljao je druge vikare, za Pavelića je govorio da je Božji izaslanik i odazivao se na sve poglavnikove proslave i prijeme, redovno je hodočastio kod njega i sve to pedantno beležio u svojim dnevničkim zapisima.

Svetac svih hrišćana?!

Da li će Stepinac biti svetac svih hrišćana, pa i pravoslavnih?
- Hoće, to je dogovor ekumenista. Papa ga time proglašava mučenikom, što prihvataju i druge crkve. Čiji je Stepinac bio mučenik? On je blagoslovio ubijanje i mučenje drugih. Katoličkoj crkvi trebalo je 700 godina da papa osudi Krstaške ratove ili nasilno pokrštavanje u Latinskoj Americi, a za proglašenje svetih i takvih gadova, kakav je Stepinac, ne treba mu ni pola stoleća.

Vatikan će ga ipak proglasiti svecem?
- Blagoslovio je ubistvo i poslednjeg Jevreja u NDH-a. Nadaleko je čuven njegov "protest" kod Pavelića zbog "nehumanih uslova u stočnim vagonima kojima transportuju Jevreje u Jasenovac i Aušvic".

Njegovi apologete tvrde da je on spasavao Jevreje?
- Ma to je smešno. Nikoga on nije spasavao ko nije bio poklonik ustaške ideologije i države. On je, ne baš energično, tražio od Pavelića da poštedi Jevreje koji su primili katoličanstvo, što znači da je ubijanje preostalih odobravao.
Stepinac je bio najdragoceniji stub Pavelićevog ustaškog režima.

Zbog najave proglašenja Stepinca svetim kontaktirali ste i ambasadu Izraela u Zagrebu?
- Nazvao sam ambasadora i, manje više, mu ponovio ove činjenice, što je on "primio k znanju".

Koji su motivi Vatikana za tu kontroverznu beatifikaciju?
- Vatikan je kroz istoriju uvek težio potpunoj moći i uticaju. Pa, pogledajte samo ovaj poslednji skandal sa pedofilima među sveštenicima i biskupima. Katolička crkva uporno i danas izbegava UN da dostavi podatke o tim gadovima u svojim redovima. Čemu se onda čuditi da svecima proglašavaju i takve kao što je Alojzije Stepinac.

POVEZANE VESTI

Petak 14.02.2014. 13:22
Poštovani, mislim da je krajnji trenutak da se krene u obračun sa EKUMENISTIMA koji se nalaze u našoj SPC ! Šta vi mislite, kako je najbolje to učiniti? Takođe molim sve komentatore da u mirnom i mudrom duhu Pravoslavlja doprinesu ovoj diskusiji...
Petak 14.02.2014. 14:24
Ako je Pavelic otac tzv hrvatske nacije, Stepinac je djavo koji ju je oblikovao. Srbi katolici tzv Hrvati su najistureniji vatikanski rov na Balkanu, kanalizacioni.
Petak 14.02.2014. 17:56
Vatikan toboze menja pape, ali svoju krvavu politiku nikad!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online