Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.03.2014.
01:42
D. Lukić - Vesti A

Istina o Sarajevskom atentatu (3): Farsa od svečanog dočeka

U ovoj fazi drame činilo se da je Franc Ferdinand bio doneo dobru odluku kada je naredio da posle prvog incidenta kolona ipak nastavi put. Svi su stigli pred Vijećnicu gde se, međutim, odigrala bizarna scena: gradonačelnik Sarajeva Fehim efendija Ćurčić ima čast da održi svečani pozdravni govor. Sa pozicije na kojoj je čekao dolazak imperijalne kolone, Ćurčić je video da je cela stvar bila krenula naopako i da, prema tome, pozdravni tekst koji je bio pripremio, nije više u skladu sa nastalom situacijom.

Ubila ga tvrdoglavost: Franc Ferdinand i Sofija izlaze iz sarajevske Vijećnice

Ali, efendi Čurčić je bio previše uzbuđen i nervozan da bi u takvom stanju improvizovao drugi govor. Naprosto, nije bio u stanju da promeni bar nekoliko reči koje bi uzele u obzir ono što se upravo pre nekoliko trenutaka dogodilo.

PRINCIPOVI PUCNJI

U ovakvoj situaciji visokog emotivnog naboja, znojeći se obilato, efendija je istupio i drži govor u kojem je bilo i ovakvih bisera: "Duše svih građana prestoničkog grada Sarajeva u ovom trenutku su ispunjene srećom i sa naročitim entuzijazmom pozdravljaju Vašu uzvišenu posetu i kao što ste mogli da vidite - na najsrdačniji način"(!). Samo što je efendija Ćurčić počeo svoju visokoparnu tiradu, Nadvojvoda ga prekida i na gotovo brutalan način iskazuje svu svoju frustraciju i srdžbu koja ga je bila ispunila još od prvog atentata: - Ja sam došao ovde kao gost, a vaš narod me dočekuje bombama!

Gost vidno šokiran

Austrijski nadvojvoda Franc Ferdinanad posle groteskne scene pred sarajevskom Vijećnicom šalje telegram Imperatoru u Beč, u kome ga umiruje da su on i supruga Sofija dobro i zdravo posle pokušaja atentata. Ali, šok od malopre bio je vidljiv u njegovom ponašanju: govorio je nepovezano, neurotično gestikulirao, na momente delovao konfuzno.

U nastaloj tišini posle ovog Ferdinandovog "šamara" gradonačelniku efendiji Čurčiću moglo se jasno čuti jecanje princeze Sofije koja je još uvek bila u dubokom šoku.
 

Gradonačelnik se obrukao: Fehim efendija Ćurčić

- Dobro, dobro, nastavite - oglasio se Ferdinand, da bi zatim došao red da se i on zahvali domaćinu na "dobrodošlici", ali se dogodila nova neprilika - ispostavilo se da je govor Nadvojvode, pripremljen za ovu priliku, bio nečitak zato što je bio sav uprljan krvlju dok se ovaj još nalazio u koloni, u četvrtom automobilu koji je prulikom pokušaja atentata najviše nastradao. Cela scena se završila improvizovanom zahvalnicom Ferdinada, koja je i sama bila vrsta krajnje ironije: "Od srca Vam se zahvaljujem zbog ovacija koje su meni i mojoj supruzi uputili vaši građani, naročito zbog toga što sam u njihovim očima mogao da pročitam zadovoljstvo što pokušaj atentata nije uspeo."


Ostalo je, međutim, pitanje kako da se poseta u ovakvim uslovima nastavi i da li ga na daljem prolasku kroz Sarajevo čekaju novi atentatori. Originalna maršruta posete predviđala je da se posle Vijećnice kolona okrene nadesno, od Baščaršije prema Ulici Franje Josifa i dalje kroz grad, prema Zemaljskom muzeju. Ferdinand pita guvrenera Bosne Oskara Poćoreka za mišljenje da li se može očekivati novi atentat. Poćorek odgovara da se nada kako do toga neće da dođe, ali "i pored svih preduzetiuh mera bezbednosti, ništa nije isključeno". Zato Poćorek savetuje da se otkaže ostatak programa posete i da kolona krene direktno nazad, prema Ilidži.

Poćorek predlaže alternativu, da se ide u njegovu, guvernerovu rezidenciju u blizini Konaka. U tom trenutku Nadvojvoda se već bio pribrao i izražava želju da vidi kakvo je stanje Poćorekovog ranjenog ađutanta, smeštenog u vojnu bolnicu austrijskog garnizona, na periferiji grada. Poseta Državnom muzeju je otkazana i kolona treba da krene direktno prema obali Miljacke umesto, kako je bilo predviđeno, Ulicom Franje Josifa gde bi mogli da budu raspoređeni drugi atentatori. Na ovoj tački maršrute bilo je odlučeno da se imperijalni par razdvoji, da Nadvojvoda ipak krene prema Muzeju, a nadvojvotkinja Sofija u rezidenciju guvernera Poćoreka.

Istina o Sarajevskom atentatu:

1. Baksuzni Vidovdan

2. Ulični lov na Ferdinanda

Sofija, međutim, odlučuje da i ona ide u Muzej, pa joj Harač, ađutant Ferdinanda, ustupa svoje mesto u automobilu, a on sam staje na bočnu papuču kola, onu koja je okrenuta ka trotoaru prema reci, da bude telesna zaštita u slučaju novog napada "terorista". Kolona kreće nazad, ali će se ispostaviti da niko nije obavestio čelnog vozača o promeni maršrute, pa prolazeći kroz Baš Čaršiju, čelni automobil skreće kako je bilo provobitno predviđeno - u Ulicu Franje Josifa, dok automobil

Ferdinanda i supruge ne skreće, nego produžava dalje. U tom trenuku guverner Poćorek dovikuje vozaču da su krenuli pogrešnim putem i da treba da okrene prema Obali. Vozač gasi motor i automobil, koji nije imao komandu rikverca, sa imperijalnim parom zastaje da bi ga policajci iz drugih kola u koloni rukama pogurali nazad. Ovo je bio moment za Gavrila Principa: automobil sa imperijalnim parom bio se zaustavio nedaleko od mesta gde je on bio zauzeo poziciju, na desnoj strani ulice.

Pucanj iz blizine: Prizor atentata na austrijskog nadvojvodu
 

Na toj strani u automobilu sedeo je nadvojvoda Ferdinand. Automobil je bio gotovo potpuno usporio, što je bila idealna prilika da Princip obavi zadatak. Ali on, iznenađen neočekivano ukazanom prilikom, ne uspeva da na vreme izvuče bombu prikačenu na struk ispod kaputa. Umesto toga, Princip odlučuje da potegne revolver. Iskače napred i sa kratkog odstojanja ispaljuje dva metka, dok Harač, ađutant Ferdinanda, stojeći na papuči automobila, gleda nepomično, kao okamenjen, kako Princip puca u njegovog pretpostavljenog.

VIŠE SE NIJE PROBUDIO
U prvom momentu izgledalo je kao da je atentator promašio; Franc Ferdinand i njegova supruga ostali su nepomični na svojim sedištima, a u stvari već su bili mrtvi. Prvi metak prošao je kroz vrata automobila i pogodio Nadvojvotkinju u stomak. Drugi je pogodio Nadvojvodu u vrat i razorio mu vratnu aortu. Dok su kola jurila prema Konaku, Sofija se nagla na stranu i pala na kolena muža. Poćorek tog trenutka misli da se onesvestila od šoka, ali kad primeti da iz njenih usta teče krv, tek tada shvata da se dogodilo "nešto strašno". Ađutant Harač čuje Nadvojvodu kako jedva ponavlja: "Sofija, Sofija, nemoj da umreš! Morš da živiš zbog naše dece." Posle ovih reči, sa glave Ferdinadu pada šlem ukrašen nojevim perjem. Kada ga ađutant upita da li ga nešto boli, Ferdinand već u samrtnom ropcu, prošapće: "Nije ništa" i gubi svest da se više ne probudi.

Čudnovati osećaji

Evo kako je sam Princip docnije u istrazi opisao trenutak pošto je ispalio sudbonosne hice:
- Kad sam video da ta gospođa (Sofija) sedi pored njega (Ferdinanda), za momenat sam se predomišljao da li da pucam ili odustanem. Istovremeno, bio sam ispunjen čudnovatim osećajem koji ne znam da objasnim!... Poćorekovo svedočenje o ovom istom trenutku takođe govori o nekom "osećanju nadrealnosti". Živo se sećao kako je "gledao u lice ubici dok je otvarao vatru", ali kaže da nije video nikakvo svetlo, niti dim iz pištolja. Čuo je samo "prigušene zvuke, kao da su dolazili iz daljine".

Sutra - Istina o Sarajevskom atentatu (4): Hajka na zaverenike

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online