Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 03.03.2014.
13:04
D. Dekić - Vesti A

Srpsko-hrvatski spor bez krivca

Postupak po međusobnim tužbama za genocid Srbije i Hrvatske, koji danas počinje u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, u stručnim krugovima je unapred ocenjen kao proces bez krivca, pa bi rezultat ovog uzaludnog posla mogao da bude gomila potrošenih para.

Tužbe trebalo povući: Toma Fila
 


U Hagu startuje usmena rasprava koja treba da se okonča 1. aprila, a 17 sudija će slušati argumente hrvatske tužbe i srpske kontratužbe za tvrdnje da su genocid bili zločini u Vukovaru i tokom najveće vojne operacije "Oluja". Da nijedna od tužbi neće uspeti smatra advokat Toma Fila, uz ocenu da se Srbija pokazala politički mnogo zrelijom jer je predlagala njihovo povlačenje.

- Tužbe su tako koncipirane da nema osnova za genocid. Takođe, nijedna zemlja do sada nije osuđena za genocid, čak ni Nemačka u Drugom svetskom ratu - objašnjava Fila za "Vesti" i ističe da bi povlačenje tužbi bilo gledanje unapred, ali u Zagrebu to očito ne mogu da učine jer hrvatska vlast nema dovoljno autoriteta pred narodom.
Fila je ubeđen da će se proces završiti s ogromnim troškovima za obe strane, a kako kaže, mnogo bi bolje bilo da su te pare bile usmerene na dobrobit naroda.


- Ako neko nema vremena i prostora za bacanje para, to su ove dve države. Štedi se na narodnim kuhinjama, a onda besmisleno troši i koštaće nas kao most koji bi zatvorio kružni put oko Beograda - upoređuje Fila.

Naivni Beograd

- Srbija sa Hrvatskom ima više nerešenih problema, a pravi se kao da ne razume perfidnu politiku Zagreba i njihove pohvalne ocene bilateralnih odnosa koje pokrivaju diskriminatorski odnos prema Srbima iz Hrvatske, mimo evropskih standarda - kaže Jovanović i ističe da Beograd mora da prestane s tom naivnom i inferiornom politikom.

Proces pred sudom u Hagu Hrvatska je počela pre 15 godina, tužbom za genocid protiv SR Jugoslavije, od 1991. do 1995, a Srbija je podnela kontratužbu krajem 2009. optuživši Hrvatsku za genocid nad Srbima u Krajini. Prema rečima Slavoljuba Carića iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, sud će utvrđivati da li su Hrvatska i Srbija prekršile Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.


- Ne odlučuje se o ratnim ili zločinima protiv čovečnosti, a i ako bi konstatovao ta krivična dela, ona ne mogu postati predmet spora - ukazao je Carić.


Haški proces nije zasmetao srpskom šefu diplomatije Ivanu Mrkiću da se na nedavnom beogradskom susretu sa hrvatskom koleginicom Vesnom Pusić složi o važnosti bilateralne saradnje i zajedničkom delovanju u jačanju regionalnog razvoja. Protivrečna događanja u odnosima komšija i taj susret, prema oceni bivšeg šefa diplomatije Živadina Jovanovića, pokazuje da se Beograd trudi da suštinu odnosa sa Zagrebom prikaže u boljem svetlu nego što jeste.


- Činjenice ne govore da su odnosi dobri, a pitanje je kako ići napred u tim odnosima ako se dve države tuže za genocid - ukazao je Jovanović za "Vesti".

Tužili se i sa Bosnom

Srbija je pred Međunarodnim sudom u Hagu već prošla isti put sa Bosnom i Hercegovinom i to je bio prvi slučaj u 60-godišnjoj praksi suda da jedna država tuži drugu, tada SRJ, za genocid. BiH je tužbu podnela 1993, a razmatrana je 2006, da bi sud u februaru 2007. presudio da je Srbija odgovorna jer je prekršila Konvenciju o genocidu, ali ne može biti odgovorna za genocid u Srebrenici od strane snaga Republike Srpske.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.03.2014. 14:02
Iako su Hitler, Himler i Ajhman stvarne licnosti, Pavelic, Artukovic i Majstorovic izgleda nisu. Oni su po demokraciji zapadnih vrednosti deo srpskog sna onih Srba koji se nikada probuditi nece.
Ponedeljak 03.03.2014. 15:33
Samo se milioni bacaju a ni jedna ni druga strana, nista od toga nema.Nije da politicari nemaju drugog pametnijeg posla?
Ponedeljak 03.03.2014. 23:50
Hrvatska ce dobiti spor,jer se jos nisu svi Srbo komunisti izvinili,neki su to vec ucinili,ali to nije bilo dovoljno,ima ih jos.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online