Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 10.03.2014.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Srpske tužioce niko ne ferma

Centrala Interpola u Lionu povukla je srpske poternice za ratnim komandantom podrinjskih muslimana Naserom Orićem, ratnim šefom srebreničke policije Hakijom Meholjićem i Amirom Mehmedovićem zvanim Gera, koje je Beograd raspisao nakon što je 2011. godine pokrenuo istragu protiv ove grupe Bošnjaka za ubistvo devetoro civila u mestu Zalazje, u opštini Srebrenica.

Toma Fila
 

Šta je razlog za ovako neslavnu sudbinu srpskih poternica za koje su se u Beogradu nadali da će postati "crvene", odnosno, obavezujuća za sve članove Interpola, što podrazumeva hapšenje i izručenje osumnjičenih?
 

Samo su dokazi validni

Bosanski mediji srpskom tužilaštvu pripisuju politiziranje, navodeći da nije slučajno da je odmah po raspisivanju vanrednih izbora u Srbiji, objavljena i poternica za Orićem, smatrajući da je to urađeno zarad zadobijanja birača. U Srbiji, pak, smatraju da se na srpske optužnice gleda kroz hipoteku koju Srbija i Srbi vuku iz 90-ih, kao glavni krivci i vinovnici ratnih zločina.
- BiH se gleda kao zemlja žrtva, Bošnjaci takođe, dok se Srbi i Srbija gledaju drugim očima. Što ne bi smelo, jer su samo dokazi validni u pravu - navode u srpskom Tužilaštvu.

- Neozbiljne su naše poternice i oni ih smatraju ispolitizovanim, a tu je i prisutna i politička dioptrija zemalja koje treba da hapse po našim poternicama za ratne zločine. Kada je reč o poternicima zbog klasičnog kriminala onda se po njima postupa - konstatuje beogradski advokat Toma Fila.


On podseća na slučaj člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića i generala Jovana Divjaka, koji su po srpskim poternicama bili hapšeni (prvi u Londonu, drugi u Beču), ali su potom pušteni uz ocenu tamošnjih vlasti da ne bi imali fer i pošteno suđenje.


U srpskom Tužilaštvu za ratne zločine odbacuju svaku odgovornost zbog ovakve sudbine poternice i smatraju da odgovor zašto je došlo do povlačenja treba potražiti u centrali Interpola u Lionu.


- Kako možemo mi da napravimo grešku?! Mi ocenjujemo da li ima dokaza za određena lica, nezavisno od njihove nacionalnosti i državljanstva. Interpolova centrala je odlučila da zemljama članicama Interpola da diskreciono pravo da tumače da li će nekog da hapsi ili ne - kažu u Tužilaštvu.


Kako se saznaje iz bosanskih medija, centrala Interpola je odlučila ovako zato što je u međuvremenu intervenisala BiH, a tamošnji ministar pravde Bariša Čolak je naveo i sa kojom argumentacijom su nastupali.


- Mi imamo protokol o saradnji i on upućuje da se razmenjuju informacije između tužilaca. Bilo bi logično, jer navedene osobe imaju državljanstva BiH i nastanjeni su u BiH, da se procesuiraju ovde - rekao je Čolak.

Manojlo kao test

Istovremeno kada se srpska javnost razočarala ali ne i iznenadila zbog povlačenja poternice za Orićem, stigla je informacija i da je povučena crvena poternica za Manojlom Milovanovićem, koju je za penzionisanim generalom vojske RS raspisala Hrvatska. Na momenat je to delovalo kao uspostavljanje "ravnoteže". Iz generalnog sekretarijata Interpola u Lionu stiglo je obaveštenje da će ona biti ponovo izdata ako BiH na nju ne uloži prigovor.
Prethodno je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić osudio primenu dvostrukih standarda i tražio odgovornost Direkcije za koordinaciju policijskih agencija BiH, koja nije reagovala na isti način u slučaju srpskog generala, državljanina BiH, kao što je to bilo u slučaju Orića.

To što se zločin desio na teritoriji BiH, što su stradali državljani ove zemlje i što su osumnjičeni takođe njeni državljani ne isključuje, međutim, nadležnost srpskog Suda i Tužilaštva za ratne zločine.

Prema zakonu o nadležnosti, srpsko Tužilaštvo goni odgovorne za ratne zločine koji su počinjeni bilo gde na teritoriji bivše Jugoslavije, bez obzira na državljanstvo učinioca ili žrtve.


Druga je stvar Protokol o saradnji koju su januara 2013. potpisali srpsko i bosansko tužilaštvo, a koje omogućava dobrovoljnu razmenu dokaza i podataka i to, između ostalog, i sa ciljem eliminisanja paralelnih istraga.

Prema Protokolu se, takođe, predviđa mogućnost da se postupci protiv osumnjičenih, odnosno optuženih za ratne zločine vode u zemlji gde imaju prebivalište, što podrazumeva rešavanje problema nedostupnosti velikog broja optuženih za ratne zločine.


- Mi imamo dobru komunikaciju sa kolegama iz BiH, ali kako da očekujete da će tamošnje pravosuđe da procesuira Nasera Orića kada ga posle naše poternice prima član Predsedništva Bakir Izetbegović? I kako da očekujete jedan regularan postupak kada je predmet protiv Orića, koje su vodile kolege iz tužilaštva u Bijeljini, preuzelo Tužilaštvo BiH, nakon čega je završio u nekoj fioci - odgovaraju u srpskom Tužilaštvu.

Istraga se nastavlja

Orić je preko svog advokata pokušao da kod Haškog tribunala izboksuje povlačenje istrage protiv njega u Beogradu pozivajući se na staro pravno načelo da se za isti zločin ne može dva puta suditi. Sud je odbacio taj zahtev, zaključivši da se sada vodi istraga o njegovoj individualnoj odgovornosti na području Srebrenice i Bratunca, a da mu u Tribunalu nisu po tom osnovu sudili. Orića je inače sud u Hagu 2008. oslobodio odgovornosti za zločine nad Srbima u Srebrenici.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.03.2014. 18:50
Pa imamo veoma lošu tajnu službu. Ako nemožemo legalnim međunarodnim putem da odbranimo svoje interese, nek se tih kriminalci kidnapuju, i nek im se sudi u Beogradu. A postoji još jedna varijanta : čista likvidacija ! I kraj priče !
Ponedeljak 10.03.2014. 20:05
To znaci da su ovi Izdajnici radili na Stetu Srba!!Po njihovoj Logici nece nikad biti procesuirani a nasi Lesinari(Izdajice) sude svakom Srbinu kojeg uhapse po tudjem Nalogu!Daj Boze da se promeni Vlast i prekine svaka Sradnja sa ovim Olosem iz bivse YU!!
Ponedeljak 10.03.2014. 19:58
A i to je velika novost. Koliko jos vremena treba da prodje da se shvati da je to mesto koje je zapad namenio Srbiji - dezurni krivac na kolenima - i da drugacije nece biti, jer im je "srpska krivica" pokrice za sve njihove prljave rabote i zlocine na prostoru bivse Jugoslavije. I "nasi" na vlasti pseci poslusno slede direktive zapada. Cak i kad ih ovako potope kad malcice potegnu zlocine nad Srbima radi izbornih glasova, nece reci ni "a" da se izbore za prava srpskih zrtava i dostojanstvo naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online