Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 13.03.2014.
15:32
Beta A

"Krajiški Srbi uništeni po Tuđmanovom naređenju"

Srbija je danas pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu dokazivala da su Srbi iz Kninske krajine "uništeni" kao etnička grupa u operaciji Oluja, u leto 1995, čime je ostvarena "genocidna namera" tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Članovi srpskog tima
 

Obrazlažući kontratužbu Srbije da je Hrvatska počinila genocid nad krajiškim Srbima, zastupnik Saša Obradović rekao je u haškoj Palati mira da je Tuđman sa svojim vojnim komandantima isplanirao i ostvario plan za "nasilan nestanak" srpske zajednice iz Krajine.

Obradović: Pravda za žrtve "Oluje"

Oslobađajućom presudom generalu Gotovini, Haški tribunal je "potpuno potcenio" značaj i značenje Brionskih transkripata, ocenio je srpski zastupnik, a "Međunarodni sud pravde trebalo bi da ispravi ovu neodrživu situaciju i donese nešto pravde žrtvama" Oluje.

"Operacija Oluja je, kao što smo pokazali, bila napad na celo
stanovništvo Krajine. Hrvatske oružane snage iskoristile su svaku priliku koja im se pružila da pobiju sve Srbe prisutne u području...
Danas krajiški Srbi ne postoje... Konačno, ako neko danas uporedi rezultate popisa u Hrvatskoj iz 1991. i 2011. u mestima koje smo označili kao poprišta masovnih likvidacija, neizbežan je zaključak - krajiški Srbi, kao grupa, su fizički  uništeni", podvukao je Obradović.

Brionski plan hrvatskog predsednika Tuđmana, time je ostvaren, zaključio je predstavnik Srbije.

Kao dokaz "genocidne namere" hrvatskog državnog rukovodstva, Obradović je citirao Tuđmanove reči sa sastanka na Brionima, 31. jula 1995, na kojem je ofanziva na Knin bila isplanirana. "Moramo im naneti takve udarce da Srbi, praktično, nestanu", rekao je hrvatski predsednik, nalažući da se "civilima ostavi izlaz...a vojska će ih pratiti".

Obradović se pozvao i na Tuđmanove reči da će, kada se krajiške snage povuku, Hrvatska vojska "očistiti celo područje za nekoliko dana". "Od koga, ako su se srpske snage povukle?", zapitao je predstavnik Srbije. Brionski sastanak, Tuđman je snimao, a Srbija je taj transkript uložila kao ključni dokaz najvišem sudu UN.

"Srbija veruje da su Brionski transkripti direktan dokaz postojanja namere da se krajiški Srbi unište kao grupa", podvukao je Obradović, citirajući da su Tuđman i komandant Oluje Ante Gotovina govorili o "totalnom uništenju" Knina.

Reči predsednika Hrvatske da "Srbima treba dati puta, sve im, tobož, garantujući ljudska prava", Obradović je nazvao "zelenim svetlom za ubijanje onih koji ostanu" u Krajini. Tuđman i njegovi saradnici, po srpskoj kontratužbi, nekoliko dana posle sastanka na Brionima, "pribegli su genocidu kao sredstvu etničkog čišćenja" tokom Oluje, 4. i 5. avgusta 1995.

"Hrvatske snage, tokom i posle operacije Oluja, počinile su masovno ubistvo krajiških Srba u nameri da tu grupu unište kao takvu", podvukao je Obradović. Dokaz te namere bila je, po Srbiji, i Tuđmanova izjava u Kninu, 26. avgusta 1995, da "nema povratka u prošlost, kada su Srbi bili tumor koji se širio srcem Hrvatske, tumor koji je uništavao hrvatsko nacionalno biće i koji nije dozvoljavao hrvatskom narodu da bude gospodar u sopstvenoj kući".

"Genocidna namera" vlasti u Zagrebu tokom Oluje, ostvarena je, po Srbiji, masovnim ubistvima Srba tokom "hotimičnog i neselektivnog granatiranja" Knina i drugih gradova u Kninskoj krajini; artiljerijskih napadima na bespomoćne izbegličke kolone" u Hrvatskoj i BiH; likvidacijama Srba, većinom starih i nemoćnih, koji su ostali u svojim domovima i sprečavanjem povratka onih koji su morali da odu.

Pročitajte još:

* "Tuđmanove reči uoči 'Oluje' su dokaz genocida"

* Srbija nije postojala kad se desio "genocid"

* ''Hrvati izmišljaju dokaze da bi demonizovali Srbe''

Pozivajući se na iskaze svedoka, Obradović je detaljno opisao brojne zločine nad krajiškim Srbima. "Ti masakri" posledica su "Tuđmanovih reči", ocenio je Obradović,
naglašavajući da "za napade nije bilo vojne potrebe" i da je, stoga, "jedini razlog bio da se uništi etnička grupa koja je živela u Krajini".

Ukupan broj žrtava Oluje nije moguće utvrditi, ali je, po kontratužbi Srbije, dokazano da je ubijeno najmanje 1.719 krajiških Srba. Oko 200.000 srpskih civila pred hrvatskom ofanzivom pobeglo je iz straha ga će biti ubijeni i "istrebljeni", a sudbina onih koji su
ostali, naznačio je Obradović, potvrdila je da je taj strah bio opravdan. Kao primere, zastupnik Srbije naveo je ubistva srpskih staraca u selima Grubori, Gošići i Varivode.

"Ubistva tokom Oluje bila su masovna, raširena i sistematska. Grupa krajiških Srba bila napadnuta kao takva", konstatovao je zastupnik Srbije. "U mnogim selima, svi koje su hrvatske snage pronašle bili su pogubljeni. Zaključak je neizbežan: što je više Srba odlučilo da ostane kod kuća i sačeka hrvatske snage, više ih je bilo ubijeno".

Posle Oluje, hrvatske vlasti nametnule su niz administrativnih mera za srpečavanje povratka srpskog stanovništva, a cilj tih mera odrazile su reči predsednika Tuđmana, 11. avgusta 1995, da se ne sme dozvoliti da u Hrvatskoj ponovo živi "ni 10 odsto" Srba.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.03.2014. 19:43
Hvale poznatih srbokatolickim hrvatima: 1)Hrvati nikada u istoriji nisu imali vladara koji je govorio njihovim jezikom" (Franjo Josif) 2)Hrvati to su dronjci" (Franjo Josif) 3)Hrvati su izmet ljudskog roda (Adolf Hitler) 4)Hrvati su najhrabriji narod na svetu ne zato sto se nicega ne boje, nego zato sto se nicega ne stide"(Jovan Ducic) 5)Od svih naroda na zemaljskom saru, Hrvati su najgrozniji"(Karl Marx) 6)Boze sacuvaj nas gladi, kuge i Hrvata"(iznad ulaza u Nemacku katedralu) 7)Hrvate treba staviti pod starateljstvo"(Teodor Ruzvelt).
Četvrtak 13.03.2014. 19:09
Tuđman, Tuđi Čovjek na njemačko-srpskom, hazarski isprdak, još jedan tobože "Hrvat". Tuđman = Pavelić drugi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online