Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.03.2014.
13:02
Ž. Marković - Vesti A

Oružje nadohvat ruku teroristima!

U BiH postoji 38 skladišta oružja i municije koja nisu obezbeđena, zbog čega postoji opasnost da oružje iz njih završi u rukama stranih islamističkih ratnika, navodi se na sajtu poslaničke grupe CDU/CSU u nemačkom Saveznom parlamentu čiji su predstavnici nedavno boravili u BiH.

Foto: Ilustracija
 

Kako su prenele banjalučke "Nezavisne novine", Filip Misfelder i Roderik Kizeveter, predstavnici spoljnopolitičkog odbora te frakcije, istakli su da je stanje sa čuvanjem oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava u BiH zabrinjavajuće.


- Zbog protesta u BiH koji traju od februara, postoji dodatna opasnost, tako da postoji potreba da Nemačka insistira na jasnom i vidljivom preuzimanju kontrole EU u rešavanju tog problema. Oružje koje se čuva u spomenutim skladištima je vlasništvo države i ono može da bude prodavano u zavisnosti od stanja u državnoj kasi. S obzirom na to da Oružane snage BiH nemaju saznanja o obimu i stanju u kojem se to oružje i municija nalaze, postoji jasan dodatni rizik - naveli su Misfelder i Kizeveter.
 

Rasprava u Berlinu

Iz nemačke ambasade u Sarajevu potvrđeno je da je zbog stanja tog oružja Kizeveter boravio u Sarajevu.
- Pozadina izveštaja je Kizeveterova poseta Sarajevu od 2. do 4. marta. Naglasak na njegovoj poseti su bili i bezbednosno-politički aspekti, posebno imajući u vidu viškove naoružanja i municije u BiH. Gospodin Kizeveter je izrazio zabrinutost imajući u vidu stanje bezbednosti skladišta i najavio da će o ovoj temi posvetiti pažnju u Berlinu - rekli su u ambasadi.

Sagovornik "Vesti "iz bezbednosnih krugova sa nivoa BiH kaže da je poseta nemačkih poslanika uznemirila mnoge u Ministarstvu odbrane BiH koji ne žele zvanično da se izjašnjavaju o celom slučaju. Prema njegovim rečima, sasvim je logično da se međunarodne bezbednosne službe interesuju za stanje u oblasti odbrane u BiH, naročito kada je u pitanju čuvanje naoružanja.


- Danas imamo neverovatne stvari u tim skladištima, od toga da se ona čuvaju samo od sedam do tri, do toga da preko noći u njima nema ni portira. Uništavanje se ne sprovodi na odgovarajući način, evidencije nisu kvalitetne i niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko oružja ima u tim skladištima. Najopasnije je to što su skladišta dostupna potencijalnim teroristima, odnosno ona predstavljaju svojevrsne samoposluge za njih - kaže naš izvor.


Ekspert za bezbednost Dževad Galijašević kaže da Nemci nisu zabrinuti za Bosnu, već za sebe, odnosno ugrožavanje bezbednosti njihovih građana i u BiH, ali i u Nemačkoj.


- Oni razmatraju elemente njihove ugroženosti, odnosno da li bi to oružje moglo da bude upotrebljeno na teritoriji Nemačke, kao i da li postoje grupe i pojedinci koji mogu da ga iskoriste - kaže Galijašević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online