Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.03.2014.
14:04
M. Roknić - Vesti A

Proteranoj Milici samo Strazbur nada

Rešavanje najtežih slučajeva diskriminacije Srba, porodica Miladinović, Kunić, Pavlović, Gajić i desetak istovetnih je Hrvatskoj bio uslov zatvaranja Poglavlja 23, kao poslednje prepreke za punopravno članstvo u EU. Bila je to, kako su se nadali, poslednja nada ljudima čiju je imovinu država nesebično delila svojim "domoljubima", da će konačno dobiti kakvu-takvu satisfakciju i biti bar delimično obeštećeni. Pokazalo se da su se uzalud nadali. Hrvatska je već drugu godinu u Evropskoj uniji, a oni se i dalje bore sa vetrenjačama.

Nema predaje: Milica Miladinović 


Prošlo je dugih 14 godina kako se Milica Miladinović vratila iz izbeglištva u Zagreb, a ona i danas živi u podstanarskoj sobici od 10 kvadrata, bez grejanja i kupatila, sa pravom korišćenja zajedničkog NjC sa još šest porodica.


Često je pitaju kako se tolike godine nosi sa tim nevoljama, kako već nije digla ruke od svega i napustila Hrvatsku. A ona im odgovara da je preko 40 godina Zagrepčanka, da su joj deca tu rođena, da su iz svoga stana isterani oružjem, a da sve što ima stvoreno je u tom gradu.

Uspomene na ptetu i razorenu imovinu
 


Kad smo je pre dva dana posetili u njenoj sobici, na Trgu žrtava fašizma, upravo je pravila koncept pisma koje će uputiti nemačkoj vladi i Evropskoj komisiji da joj odgovore kako su "motrili njen slučaj i primili Hrvatsku u EU". Kako je za njih jedan ražalovani pripadnik raznih tajnih službi Josip Perković daleko važniji od njenog i sličnih slučajeva diskriminacije i kršenja ljudskih prava Srba u Hrvatskoj?


Porodica Miladinović do rata je živela u svom zagrebačkom stanu i vikendici u Donjoj Stubici, a država im je razorila tu idilu pretvorivši ih u beskućnike. Milica se vratila 2000. u Zagreb i samo zahvaljujući njenoj fanatičnoj upornosti javnost je saznala za taj neverovatni primer državne diskriminacije. Nakon što su ih hrvatski gardisti 1991. isterali iz stana, otišli su u Srbiju i tamo se porodica raspala. Muž, ćerka i sin otišli su svako svojim putem. Milica se vratila u Zagreb samo da bi spoznala da je ostala bez svega. U Hrvatskoj su na snazi bili zakoni po kojima su joj uzeli stan i kuću. I tada je odlučila da se bori za svoje.


Stan je odavno prodat, kuću je "privremeni korisnik" srušio, a sud je uvažio njegovu tužbu i presudio da mu Milica mora isplatiti nepunih 50.000 evra za njegov trud i trošak.
- Misle da sam poludela. Isterali su nas iz stana i kuće, 20 godina se potucam i 16 godina čekala sam da država iseli uzurpatora kome je dala moju kuću. Presudili su da mu moram platiti što mi je devastirao kuću i sada bi da me se reše tako da me smeste u državni stan samo da zaćutim! E neće! - odlučna je Milica.

Četnicima nije mesto u Zagrebu!

Napad na Milicu Miladinović krenuo je i pre otimanja imovine.
- Na samom početku rata, 1991. godine, zbog svoje nacionalnosti napadnuta sam na radnom mestu, a nakon samo nekoliko dana isterani smo iz stana. Bila je to klasična deložacija kakve su bile česte u to vreme. Jedne letnje večeri pripadnici hrvatske vojske došli su nam na vrata i isterali rečima: "Četnici nemaju šta tražiti u Zagrebu!" - priseća se Milica početka svoje drame.

Zbog toga je državna politika i birokratija, ali i srpski predstavnici, optužuju da je nezahvalna i nekooperativna samo zato što ne pristaje da za svoju imovinu prihvati privremeni smeštaj.


- Takav otpor niko ne može suvislo objasniti. Rekla bi da se vlada boji da će "pući brana" reše li moj slučaj pozitivno. Boje se da će napraviti presedan i da će sve slične slučajeve, a ima ih mnogo, morati da reše odštetom - procenjuje Milica.


Još joj je jedina nada Evropski sud za ljudska prava u Strasburu, koji je prihvatio njenu tužbu i vladi u Zagrebu uputio dopis da se izjasni zašto su Milici Miladinović kršena ljudska prava i zašto njen slučaj tolike godine nije rešen.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online