Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 26.03.2014.
13:29
Srna A

"Hrvatska neće blokirati evropski put Srbije"

Ambasador Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić ocenio je danas da spor koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid neće značajno uticati na odnose dve zemlje, niti će Zagreb nerešena bilateralna pitanja koristiti za uslovljavanje Beograda u pregovorima sa EU.

Foto: Ilustracija
 

On je podsetio da je tokom nedavnog susreta prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Hrvatske Vesne Pusić u Beogradu zaključeno da prošlost treba prepustiti sudu i da ona ni na koji način ne treba da ugrožava sadašnje i buduće odnose.

"Bilateralna pitanja nećemo koristiti kao uslov za buduće članice koje pregovaraju sa EU. Hrvatska je 2011. godine donela Deklaraciju o promociji EU u jugoistočnoj Evropi. U njoj je jasno rečeno da podržavamo širenje EU u regionu, da ćemo pružiti podršku svim državama koje apliciraju za članstvo", rekao je Markotić.

Govoreći o položaju Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, Markotić je ocenio da je on generalno dobar, ali da istovremeno ima niz otvorenih pitanja, kao što su zastupljenost obe manjine u izvršnoj, sudskoj i lokalnoj vlasti, problem školovanja na svom jeziku i direktne zastupljenosti u radu parlamenta, prenose beogradski mediji.

Komentarišući lomljenje tabli sa natpisima na ćirilci u Vukovaru, Markotić ističe da je neophodno da se procesuiraju oni koji to rade i naglašava da Vlada Hrvatske "tako nešto ne podržava".

Kada je reč o angažovanosti Zagreba u regionu, Markotić podseća da je Hrvatska nedavno dostavila Briselu "non-pejper" u kojem se predlaže da se i BiH dodeli specijalni kandidatski status za pregovore u EU, bez postavljanja uslova da pregovori ne mogu početi ako se prethodno ne ispune svi standardi.

"BiH ima puno specifičnosti u organizaciji političkog sistema, a tamošnji politički procesi nisu u dobroj fazi. Predlog je naišao na podršku u nekim državama, a u drugima nije. Ako se u BiH ostave preduslovi za pregovore kao i za sve druge države, bez uvažavanja specifičnosti prilika, bojim se da to neće biti uspešno", poručio je hrvatski diplomata.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.03.2014. 15:43
Ne nikako vjerujemo vam. Pa vi slazete odmah cim otvorite usta.
Sreda 26.03.2014. 20:20
Za nagodbe bi trebalo sada biti kasno!!! Svet mora da sazna za genocide koji su pocinili Hrvati! Svet mora saznati za genocid koji se provodi I danas nad Srbskim narodom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online