Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 31.03.2014.
10:20
Srna, Danas A

"Haška presuda o genocidu biće politička"

Nekadašnji savetnik predsednika Srbije za haška pitanja, advokat Jovan Simić ocenio je da će u procesu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu biti oborene i srpska i hrvatska tužba za genocid i da će odluka suda biti politička.

Međunarodni sud pravde u Hagu
 

On smatra da se aktuelni proces pred sudom u Hagu vodi zbog činjenice da je srpska država zbog nekoliko ranijih procesa "zahladila" odnose sa Haškim tribunalom, koji je ranije imao mišljenje da su u Hrvatskoj počinjeni zločini sa elementima genocida.

Pročitajte još:

* ''Moguće je da ne osude Hrvatsku zbog Oluje''

* Srbija: Tuđman želeo i izazvao rat

* ''Hrvatska demonizuje Srbe''

"Haško tužilaštvo je smatralo da su u Hrvatskoj počinjeni ozbiljni zločini sa elementima genocida. Trebalo im je još dokaza za pokretanje procesa, ali Hrvatska, naravno, nije dostavljala dokaze, a mi smo gotovo prekinuli saradnju. Izgubili smo toliko godina i umesto da dokažemo da je u operaciji Oluja bilo genocida, mi smo sada u poziciji da se branimo", rekao je Simić za dnevnli list Danas.

On smatra da je Zagreb pokrenuo tužbu iz dnevno-političkih razloga, da bi se ogradio od "Oluje" i sprečio krivična gonjenja svojih državljana pred Haškom tribunalom.

"Hrvatske trupe su u 'Oluji' ubile sve na koje su naišli - staro, mlado, žensko, muško. Činjenice pokazuju da je udar bio usmeren i prema vojsci i prema civilima. Izbeglice nisu bile vojna formacija. Nisam video vojsku na traktorima sa ženama i decom. Hrvatske trupe su gađale civilne mete - bez reda", podseća Simić.

On ukazuje da Srbi nikada nisu imali plan za uništavanje Hrvata, koji su na sastanku na Brionima skovali plan da "očiste zemlju od Srba". "Hrvatska će jednom morati da se suoči sa tim da im država počiva na ratnom zločinu", zaključio je Simić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.03.2014. 10:26
Austro-ugarska GOVNA su oslobodili sve koljace siptarsko-ustaske-bosansko-mudzahedinske, cak i naci-nato i to u SB-UN to sve kaze sta oni misle o Srbima. Osudili sve u korist svoju u korist Nacional-Socijalisticke EU.
Ponedeljak 31.03.2014. 12:54
Нико није мислио да ће бити онако како треба да буде! Фарса од суда никада не може да промени своја начела! То није Хашки суд, већ суд САД и ЕУ, само нико да то каже гласно!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online