Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Četvrtak 03.04.2014.
09:12
Srna A

"Hrvati ukidaju ćirilicu, a hoće da prisvoje Teslu"

Povodom jučerašnje rasprave hrvatskih poslanika o uspostavljanju "dana Nikole Tesle", koja se pretvorila u raspravu o tome kom narodu pripada slavni naučnik, Budimir je podsjetio da u Hrvatskoj godinama pokušavaju da Teslu prisvoje na razne načine."Nažalost, izgleda da njima jedino odgovara mrtav Srbin, jer sa živim Srbima se ponašaju onako kako se ponašaju",rekao je Srni predsednik Asocijacije izbjegličkih udruženja iz Hrvatske Milojko Budimir.

Svojataju ga dok mu ruše spomenike: Nikola Tesla 

- Hrvatskom Saboru bilo bi prirodnije da raspravlja o skidanju sa dnevnog reda referenduma o ćirilici, nego o naučniku Nikoli Tesli- ocenio je Budimir.

On je zaključio da bi bilo "prirodnije i normalnije" da u Saboru skinu sa dnevnog reda, kako je istakao, "sramnu odluku o raspisivanju referenduma o ćirilici i da pokažu neku svoju drugu dimenziju nego da raspravljaju o Nikoli Tesli".

Budimir je podsetio da je Tesla i sa očeve i majčine strane bio pravoslavac i da je u njegovom rodnom mjestu Smiljanu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ubijeno 600 Srba, a spomenik na kome su se nalazila njihova imena razbijen je 90-tih godina.

"Srbi doprineli rušenju spomenika"

Poslanik HDZ-a Goran Marić odbacio je kao "pojednostavljenu" tezu da je spomenik srušen samo zato što je Tesla Srbin, zaključivši da je rušenju doprieio, kako se izrazio "srpsko-četnički napad na Hrvatsku".

- Mislim da to najbolje govori šta bi se desilo i sa Teslom da se za vreme Drugog svetskog rata našao u toj državi, a posebno u svom rodnom mjestu. To su činjenice koje ukazuju da najmanje Hrvati imaju pravo da se bave sa tim i da manipulišu -

zaključio je Budimir.

Poslanici u Hrvatskom saboru saglasili su se juče da 10. jul treba proglasiti nacionalnim danom Nikole Tesle, a da Teslin spomenik, srušen 1990-ih godina, treba vratiti u Gospić.

Saglasnost je, međutim, usledila posle žučne rasprave, međusobnih prozivki, spominjanja ustaša i partizana i rušenja Teslinog spomenika. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.04.2014. 09:30
Uz Teslu prisvajaju i MOMČILA ĐUJIĆA.
Četvrtak 03.04.2014. 10:11
U hrvata dva dupeta! Kada se prica o genocidu koji su ustase, hrvati, pocinili 41-45, onda oni nisu sledbenici NDH (jedno dupe) Kada se prica o velikom Srbinu naucniku i pronalazacu, Nikoli Tesli, onda su oni sledbenici NDH (drugo dupe) Gospodo hrvati, odlucite se sami u koje ce vas dupe da krpe! Nikola Tesla je bio i ostao Srbin, to i amerikanci tako kazu, e sada vi bolesni umovi, crknite jos jednom!!!
Četvrtak 03.04.2014. 10:05
STA RECI ZA NAROD KOJI JE DRZAVU STVORIO NA KRVI I ZVERSTVIMA NAD SRBIMA....TO JE NAROD KOJI NEMA NI TRUNKU SRAMA I NAROD KOJI SE TOLIKO ODREKAO ISUSA,DA SAD KRVNIKA STEPINCA PROMOVISU U SVECA,PRAVOSLAVNE SVESTENIKE SU KLALI ISPRED CRKVE ..SRECAN SAM STO NE PRIPADAM TAKVOJ NACIJI I STIDEO BIH SE DA SAM KATOLIK A DA SVE TO GLEDAM I CUTIM..SRAMOTA ZA VATIKAN,EVROPU I SVET...IMA LI ZAISTA BOGA DA VIDI OVU PROPAST?? Za sve koji nisu upuceni u zlodela brace hrvata,evo link gde mogu pogledati dokumentarac VATIKAN I USTASE,i sve ce im biti jasno: http://www.youtube.com/watch?v=ymugZ-qQx2E
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online