Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 16.04.2014.
07:39
Ž. Marković - Vesti A

Kakva armija (BiH), takav i praznik

Bošnjački političari, bivši vojnici i oficiri juče su obeležili dan takozvane Armije BiH, u znak sećanja na 15. april 1992. godine kada je ta vojska navodno formirana. Međutim, reč je o klasičnoj obmani jer je muslimanska armija počela da se pravi mnogo ranije, još sredinom 1991. godine, i to u režiji Stranke demokratske akcije. To potvrđuje tezu da su se Bošnjaci, uz pomoć Hrvata, uveliko pripremali za rat u BiH, dok su Srbi, istovremeno, naivno verovali da sukoba sa komšijama i bratoubilačkog rata neće doći.

Iako su je uz pomoć Hrvata tajno stvarali godinu dana ranije, Bošnjaci izabrali 15. april 1992. za dan osnivanja svoje vojske
 

Ovih dana sarajevski mediji prepuni su usiljenih izjava bivših oficira tzv. Armije BiH. Prednjači osumnjičenik za zločin u Dobrovoljačkoj i bivši dezerter iz JNA Jovan Divjak, koji je izjavio da je ponosan na činjenicu da je tadašnje rukovodstvo RBiH, u okolnostima kakvim se našlo, "ipak bilo u stanju da organizuje odbranu zemlje".


- Trenutak formiranja armije trebalo bi u BiH da se slavi kao jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji zemlje. Nažalost, važnog datuma danas se prisećaju samo oni koji su na neki način u vezi s njim, što nikako nije dobro. Čini se da naši susedi u Republici Srpskoj mnogo više obeležavaju svoj dan, ali i ovi u takozvanoj Herceg-Bosni. Oni to slave na jedan mnogo svečaniji način - požalio se Divjak.


Priča o mnogo ranijim počecima tzv. Armije BiH nije novost.

O tome su svojevremeno opširno pisale i "Vesti", pa ovom prilikom podsećamo na tvrdnje nekadašnjeg načelnika službe bezbednosti JNA, generala Aleksandra Vasiljevića. On je

Obuka u Jastrebarskom

"Vesti" su imale uvid u više do nedavno tajnih dokumenata Stranke demokratske akcije koji potvrđuju da je ova stranka slala svoje članove na obuku u Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, i da se sve događalo u martu 1991. godine. Obuka se izvodila u bazama hrvatskog MUP-a u Jastrebarskom i Đakovu, a spiskovi sa imenima članova SDA, uglavnom policajaca, u više navrata su objavljivani u medijima u Srpskoj.

rekao da su se muslimani u Bosni pripremali za rat mnogo pre nego što su izbili sukobi u ovoj republici, pa čak i u Hrvatskoj. Vojne obaveštajne službe tadašnje JNA su imale konkretne podatke o formiranju vojne strukture, regrutovanju, obuci i naoružavanju SDA preko organizacija Patriotska liga i dobrovoljne organizacije Merhamet.


Prema operativnim podacima vojnih službi bezbednosti, SDA je još jula 1991. počela da se vojno organizuje. Najpre na teritoriji opštine Doboj, a zatim i u većini drugih opština u BiH.


- Oko 1.500 proverenih članova SDA iz četiri opštine u BiH se upućuju najpre na vojnu obuku u Hrvatsku, a zatim oni sami organizuju obuku u Sarajevu. U opštini Živinice je bilo 100 naoružanih ljudi, u Srebrenici 80 - napisao je Vasiljević u izjavi pred Haškim tribunalom.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.04.2014. 08:57
Bogic bogicevic srbin iz bosne je bio neutralan i njegov glas je presudio u vezi uvodjenja vanrednog stanja. Da je tada uvedeno vanredno stanje, ove mudzahedine bi vojska unistila.
Sreda 16.04.2014. 08:15
ta kombinacija nastala od kobne turske okupacije balkana je na pogresnom mestu oni moraju da iskoriste vreme i da krenu za njihovu zemlju..........
Sreda 16.04.2014. 13:26
a zasto je poceo rat??...ne trazite krivca ni u srbina..ni u poturcenog srbina ni u pokatolicene srbe..jer je za rat kriv zapad..amerika i zapadna evropa...smetala im je jaka jugoslavija..morali su da nas rasture i uniste...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online