Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 17.04.2014.
07:41
M. Roknić - Vesti A

"Zatrli Srbe i njihovu baštinu u Hrvatskoj"

Zašto se Srbima u Hrvatskoj sve to dogodilo, gde je njihova pojedinačna ili kolektivna krivica, pitao je svojevremeno penzionisanog univerzitetskog profesora Svetozara Livadu jedan visokorangirani UNHCR-ov diplomata kome nije bilo jasno čime su Srbi u Hrvatskoj zaslužili takvu golgotu. - Srbi su žrtve istorijskog nekažnjenog zločina - odgovorio mu je Livada. U intervjuu za "Vesti" Livada objašnjava da je istorijski zločin "onaj zločin kojim su pogođeni ljudi i njihove institucije, dobra, zavičaj, baština, uključujući i groblja i prostor".

Srbi su žrtve istorijskog nekažnjenog zločina: Penzionisani univerzitetski profesor Svetozar Livada
 




Ko stoji iza tog zločina, ko je naručilac i poslodavac?
- Izučavajući rasne zakone NDH, njenu genocidnu politiku, stratišta, karakter preko 82 koncentracionih logora, progone, etničko čišćenje, dolazim do osnovne krivice državotvorne doktrine i ideologije premrežene velikim delom klerofašizmom. Istorijski preduzetnik je klerofašizam katoličke crkve. To je najgori oblik fašizma.

Kakav je danas odnos Katoličke crkve u Hrvatskoj prema fašizmu?
- Ona ni nakon 70 godina nije osudila fašizam niti fašiste iz svojih redova. Klerofašizam živi na ovim prostorima kao konstanta gotovo svih istorijskih nevolja Srba u Hrvatskoj.

Vatikan privodi kraju proceduru proglašenja Alojzija Stepinca svetim?

- To je ruganje zdravom razumu. Stav kardinala Stepinca prema Srbima bio je morbidan. Čuvene su njegove izjave:

Manjine bez biološke obnove

Zvaničnici iz Zagreba često za Hrvate u Srbiji zahtevaju ista prava koja su oni dali "svojim" Srbima?
- To je zaista prvorazredni cinizam. Oni se vole pohvaliti da su najbolje rešili manjinsku politiku, da nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju najveća prava. Da nije žalosno bilo bi smešno. Hrvatska državotvorna politika svela je nacionalne manjine na folklor. Jevreji, Romi, Srbi, Talijani... Masakrirani su do nemogućnosti biološke obnove.

"Kada bi skuvali Srbina i Hrvata juha bi se razdvojila". Na drugom mestu u svom dnevniku zapisuje: "Što se tiče pravoslavlja, tu nema čoveka, poštenja, morala, istine..." Dakle, potpuna negacija Srba kao bića ljudskog roda.

Te reči pratila su dela?
- Dovoljno je navesti da je u NDH, prema Bogdanu Kočoviću, likvidirano pola miliona Srba. Pored toga, 250.000 je pokršteno, što je tadašnji papa Pio XII ocenio kao pobedu katoličanstva, a znamo kako je išlo to pokrštavanje, posebno u crkvama u Glini, Kolariću i Sadilovcu - nožem i maljem.

Da nije bilo noža i malja i sličnih rekvizita, koliko bi Srba danas bilo u Hrvatskoj?
- U svojim istraživanjima i tom matematikom sam se bavio. Da nije bilo genocida i etničkog čišćenja, danas bi ih bilo preko milion i po, a ima ih, nažalost, deset puta manje, 186.000 po poslednjem popisu. To je demografski slom.

Uprkos svim "naporima" hrvatskih vlasti da se Srbi vrate?

- Hrvatska državotvorna politika povratka Srba redukovana je isključivo na umiruću staračku populaciju. Zapamtite da je prosek starosti, po poslednjem popisu iz 2011. godine, sveukupne srpske populacije 53 godine, a seljačke 58,5 godina. To je posledica istorijskog zločina.

I zato je "Oluja" najveća hrvatska pobeda?
- Da! U "Oluji" je uništeno 24.000 seoskih kuća, 13.000 gospodarskih objekata, 182 zadružna doma, 56 ambulanti, 78 pravoslavnih crkava, 29 muzeja, 181 groblje, 325 trgovina, 113 vodovoda, 96 trafo-stanica, 167 industrijskih objekata, 920 spomenika, 211 krčmi, 410 zanatskih radnji, 118 skladišta... Destrukcija srpske infrastrukture tako je temeljita da je došlo do potpunog nestanka srpskih toponima.

Ostali bez elite

- Podloga za te zločine u "Oluji" bio je tzv. Norvalski program, koji je Tuđman dosledno provodio. Njegova suština, a delo je katoličkih stratega, podrazumevao je uništenje srpske zajednice u Hrvatskoj, što se i dogodilo. Iz bivše Krajine proterano je 250.000 Srba, a iz gradova 124.000. Samo u Splitu iz stanova je izbačeno preko 10.000 Srba, u Karlovcu isto toliko. Oduzimanjem stanarskog prava (a oteto je oko 60.000 stambenih jedinica) Srbi su ostali bez elite.
Programom napada na Srbe napadnuti su i njihova istorija, toponamistika, katastar, čak i njihova groblja. Proveden je kulturocid i ruralocid - podseća Livada.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.04.2014. 08:00
Evo odgovora; ni Hristos nije bio kriv pa su ga opet razapeli.
Četvrtak 17.04.2014. 15:46
Ustase seme vam se zatrlo.
Četvrtak 17.04.2014. 22:23
Citajuci komentare ustaskih zlikovaca moram da Kazem nesto na tu temu.Molim sve korisnike ovog linka,koji se nalaze u dijaspori da kupe knjigu od Karlheinza Deschnera. Knjiga se zove "Die beleidigte Kirche". U prevodu "Uvredjena crkva". Po Njemackom zakonu par.166 zabranjeno je vrijedjati crkvu. Njemacki Student je rekao da je Katolicka crkva najveca kriminalna organizacija, zbog cega ga Katolicka crkva tuzi. Njegov Advokat kao dokaz njegove tvrdnje,donosi historijske dokaze iz II svjetskog rata djelovanja Katolicke crkve i njenog klera u Hrvatskoj. Spomenuta su sva stratista u Hrvatskoj kao i pokolj u Glinskoj crkvi. Poslije tih dokaza Katolicka crkva povlaci tuzbu da zataska ta zlodjela.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online