Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.04.2014.
07:40
M. Roknić - Vesti A

Logorašima socijala, a ustašama penzije

Obeležavanje godišnjice proboja logoraša iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, koje se dogodilo 22. aprila 1945. poslednjih godina Hrvatska pomera za neki drugi datum. Tako će ove godine u Spomen područje Jasenovac državni vrh Hrvatske doći tek 4. maja, a prošle godine tamo su se okupili tek 12. maja.

Domobrani ne brinu: Na budžetu i Pavelićevi sledbenici
 

U međuvremenu, između prošle i predstojeće posete Jasenovcu, Hrvatska je promenom zakona ukinula ionako simbolične naknade (140 evra) koje su primali preživeli jasenovački logoraši i pripadnici NOR-a. Na tu sramotnu činjenicu na konferenciji za štampu u Zagrebu upozorile su neke nevladine organizacije.


Tako je 3.800 preživelih logoraša iz Drugog svetskog rata i sudionika Narodno-oslobodilačke borbe ostalo bez tih primanja od 1. januara ove godine.
Iz nadležnih službi su ih obavestili da treba da se jave službama uprave i socijalne zaštite i zatraže socijalnu pomoć. Tako su potezom pera, malobrojni preživeli logoraši svrstani u, za njih svakako, ponižavajuću kategoriju socijalnih slučajeva.


- Mislim da razumete u čemu je tu razlika, upozorila je Vesna Teršelić iz NVO Dokumenta. Razlika je u tome kako bivši logoraši doživljavaju tu promenu.


- S jedne stane, imali su podršku zbog onog što su pretrpeli, da bi im se sada reklo da je jedino što u Hrvatskoj mogu dobiti jeste vrlo skromna socijalna pomoć - ocenila je Teršelićeva.


I to je samo jedan od poslednjih kamenčića u mozaiku koji potvrđuje da se Hrvatska svog antifašizma i partizanskog pokreta seća samo na deklarativnoj razini, dok se u stvarnosti, između prigodnih godišnjica, uporno rehabilituje ustaštvo i NDH. Preko dvadeset godina uglavnom se govori o komunističkim zločinima, histerično se atakuje na "strašne" partizanske privilegije, a prećutkuje se najveća sramota revizionističkog odnosa države prema ustaškom pokretu, pogotovo činjenica da se od 1993. godine svakog meseca iz budžeta više od 30 miliona evra troši na penzije tzv. domovinske vojske, među kojima su i još žive Pavelićeve ustaše i njegovi legionari sa Istočnog fronta ili njihove udovice.

Peru ruke od NDH

Kada su prošle godine logoraši iz Jasenovca koji žive u Republici Srpskoj, najavili tužbu protiv Hrvatske zbog zločina u tom logoru i genocida nad Srbima u NDH, Zagreb im je odgovorio da današnja Hrvatska nije pravna slednica NDH.
Međutim, ako malobrojnim još živim logorašima ukida simbolične naknade za pretrpljene patnje, a hiljadama pripadnika Pavelićeve vojske isplaćuje penzije, sasvim logičnim se čini pitanje je li to baš tako.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.04.2014. 08:51
Hvati su preko mrtvih i proteranih srba i usli u evropu, tako da sada moraju da im vrate za uslugu i nagrade ih za Jasenovac ioluju. Socijalna pomoc im je umanjena za porez na komfor u Jasenovcu i putarinu u oluji od Knina do Beograda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online